Sök
Test av 10 personvågar 2008

Test av 10 personvågar 2008

Tunna vågar väger tungt

2009-01-22

Badrumsvågarna är allt mer designade men håller de måttet? Smartson har vägt in sig på tio vågar med designambitioner.

Modell Betyg Pris Kommentar
Beurer GS27 Happy stripes 20/25 400 Tunnast och bäst
Babyliss BMI SL31E 20/25 500 Piper när den är klar
Coline 34-7283 19/25 200 Bästa budgetköp
Soehnle Tendence 19/25 730 Rund display
Digital våg Body fat 9530-1383 18/25 250 Högst minneskapacitet
Soehnle Legno 16/25 730 Maskulin trävåg
Beurer GS44 16/25 700 Bra display
Bosch PPW4200 15/25 430 Begränsad kapacitet
OBH Nordica Art collection Retro black 14/25 400 Sämst viktresultat
Tefal Tendancy glas 13/25 600 Sämst i test

Sammanfattning

Vi har testat 10 digitala personvågar med personvikt samt kalibrerad vikt. De flesta vågarna i testet har valts från tillverkarnas designlinjer om det finns sådana då personvågarna blir allt populärare som inredningsdetaljer i badrummen. Bäst resultat i testet uppvisar Beurer GS27 Happy Stripes som dessutom är tunnast av de testade vågarna. Babyliss BMI SL31E har bra funktioner och kom på delad första plats med Beurer. OBH Nordica Art Collection Retro black är en lika tunn våg som Beurer men visar inte godkänt viktresultat. Tefal Tendancy är sämst i testet då den är något svåranvänd och hade inte ett konstant resultat vid personvägningen. Coline 34-7283 blir bästa budgetköp. Vi kan konstatera att en dyrare våg inte alltid har bäst precision.

Inledning

Personvågens plats är hos de flesta i badrummet, där det är praktiskt att ställa sig på vågen på morgonen i samband med morgonbestyren. Men i dagens allt mer designade badrum duger det inte längre att ha en gammal och praktisk våg som visar vikten. Nu måste även vågen vara designad och matcha resten av badrummet som vi spenderar allt mer pengar på. Det finns en mängd olika material att välja mellan som till exempel glas som kan vara genomskinligt, frostat eller med mönster på. Många vågar har plastdetaljer som ser ut som rostfritt stål också. Vissa tillverkare som t.ex. Beurer har en serie som kallas för just DesignLine med exempelvis vågar i material som skinn eller mönstrade vågar med matchande handdukar. Soehnle har bland annat en våg i träimitation och OBH Nordica har en serie som heter Art Collection med super tunna glasvågar med olika mönster på. Tjockleken är en annan aspekt som verkar genomsyra dagens designvågar. De ska helst vara så slimmade som möjligt, vissa är inte mer än 17 mm mätt från golvet. Det är nästan så man är orolig att de ska gå i bitar om man kliver på dem. Alla vågar i testet är digitala, har automatisk avstängning och sätts igång genom ett tryck med foten.

Rätt vikt?
Personvågens huvudsyfte är att förmedla en vikt. Hur vet man då om vågen visar rätt vikt? Många av de digitala vågarna kan visa hyfsat rätt men Bengt Gutfelt från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) säger även att:
”- Det finns allt från jättebra personvågar till gördåliga”.
Vågarna är å andra sidan mest till för att en person vill hålla kolla på den nuvarande vikten och ofta är man ju mer intresserad av förändringar över tiden, säger Bengt Gutfelt. Två skaldelars fel (+/- 0,2 kg) anses dock som acceptabelt av SP, menar Gutfelt. Vill man vara absolut säker på att vågen visar rätt så får man höra efter om vågen är kalibrerad eller kolla av själv med kalibrerade vikter.

Vägning

För bästa kontinuerliga viktkontroll ska man helst väga sig samma tid på dygnet varje gång och under samma förhållanden. Det som rekommenderas är att man väger sig på morgonen innan man ätit, druckit eller motionerat.

Så gjorde vi

Vågarna testades på olika typer av golv för att se skillnad i resultat. Vi har utfört repeterbarhetskontroll där två personer testade vågarna tre gånger efter varandra. Vågarna har också testats med kalibrerade M2 vikter på ett stabilt betonggolv. De har testats med 20 kg, 40 kg, 60 kg och 80 kg. Vi har utgått från rekommendationer från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) om att en våg ska hålla sig inom två skaldelars fel +/- 0,2 kg. Om vågarna hamnar utanför den skalan får de sämre betyg för kapacitet. Förutom kapacitet har vi utgått från kriterierna kvalitet, funktion, design och prisvärde. Måtten är BreddxDjupxHöjd i millimeter och displaymåtten är i BreddxHöjd i millimeter. Vi har inte uthållighetstestat batterierna.

Beurer GS27 Happy - Tunnast och betygbäst

Testets tunnaste våg som även är bäst på att väga rätt. Den är så pass tunn att man nästan är rädd att den ska gå sönder men skenet bedrar. De färgglada ränderna gör att vågen blir en rolig inredningsdetalj. Det går att även få en matchande handduk till vågen för att ytterligare förhöja inredningsglädjen. Uppfyller sin funktion med att visa vikten mest korrekt av vågarna i testet vilket kändes överraskande med tanke på det lilla formatet. Displayen är godkänd med tydliga siffror men andra färger i displayen som matchar övrig design hade förhöjt helhetsintrycket. Detta är dock ingen våg för riktigt stora fötter.

Vågtest Beurer GS27Produktfakta

Mått: 300x300x17 mm
Funktioner: Tre viktenheter
Viktkapacitet: 150 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Glas
Display: 79x30 mm, svarta siffror på grå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: 0
Felvisning vid 60 kg: 0
Felvisning vid 40 kg: 0
Felvisning vid 20 kg: -0,1 kg.
Batterier: 1xCR2032

Cirkapris:
400 kronor

Babyliss BMI SL31E - Piper när den betygär klar

Babyliss visar förutom vikten kroppens BMI och håller reda på viktutvecklingen från senaste vägning. Det är lätt att ställa in sina personliga värden så att vågen memorerar dessa, men det går också enkelt att bara väga sig vanligt. De två minnesknapparna på vågen är lätta att använda. Med de kalibrerade vikterna visade vågen mycket bra resultat ända upp till 80 kg då den visade +0,2 kg. Vid repeterbarhetskontrollen visade vågen jämnt resultat för den lättare personen medan den visade ojämnt resultat för den tyngre personen. Vågen har en snygg och enkel design och passar i de flesta badrum. Den ger också ifrån sig en signal när den har ett färdigt resultat att visa upp vilket är bra. En prisvärd våg för dig som vill ha flera funktioner.

Vågtest Babyliss SL31Produktfakta

Mått: 307x326x23 mm
Funktioner: En viktenhet, BMI, viktskillnad från senaste vägningen samt minne för två personer.
Viktkapacitet: 5-180 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Plast
Display: 60x80 mm, svarta siffror på grå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: +0,2 kg
Felvisning vid 60 kg: +0,1
Felvisning vid 40 kg: 0
Felvisning vid 20 kg: 0
Batterier: 1 x CR2032

Cirkapris:
500 kronor

Coline 34-7283 - Bästa budgetköpbetyg

Coline ger ett korrekt resultat på de lägre kalibrerade vikterna 20 respektive 40 kg, dock inte på 80 kg där den visar +0,3 kg. Men den visar ett jämnt resultat vid repeterbarhetstestet. Det är lätt att komma igång med vägningen när man trycker till vågens nedre kant. Hos övriga vågar kan det vara lite svårt att hitta just rätt punkt att trycka på. Displayen har stora digitala siffror som är lätta att läsa av. Coline har även högst viktkapacitet på 180 kg tillsammans med Babyliss. Detta är en glasvåg som inte sticker ut rent utseendemässigt men som är helt klart prisvärd.

Vågtest Coline 34-7283Produktfakta

Mått: 312x300x40 mm
Funktioner: Två viktenheter
Viktkapacitet: 180 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Glas
Display: 80x40 mm, svarta siffror på grå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: +0,3 kg
Felvisning vid 60 kg: +0,2 kg
Felvisning vid 40 kg: 0
Felvisning vid 20 kg: 0
Batterier: 1 x CR2032

Cirkapris:
200 kronor

Soehnle Tendence - Rund displaybetyg

Enkel och snygg design med gott om plats för fötterna. Modellen klarar precisionsvägningen bra, framförallt på högre vikter. Den visar även korrekta resultat vid upprepade mätningar. Den runda displayen är annorlunda på ett positivt sätt, men siffrorna är svåravlästa i dunkel belysning och viktkurvan är otydlig. Funktionen för trendkurvan är lätt att ställa in och det är enkelt att trycka fram sin egen profil med tårna vid nästa vägningstillfälle. Vågen behöver torkas av ganska ofta för att den vita, glansiga ytan inte ska se smutsig ut. Ett högt pris för en bra våg.

Vågtest Soehnle TendenceProduktfakta

Mått: 318x340x40 mm
Funktioner: Tre viktenheter, dietkontroll, trendkurva för vikten samt minne för fyra personer.
Viktkapacitet: 150 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Plast
Display: Ø80 mm, svarta siffror på grå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: 0
Felvisning vid 60 kg: +0,1 kg
Felvisning vid 40 kg: +0,1 kg
Felvisning vid 20 kg: +0,2 kg
Batterier: 4 x LR06/AA

Cirkapris:
730 kronor

Digital våg Body - Högst betygminneskapacitet

Rejäl glasvåg i traditionell design med plastiga detaljer. Modellen presterar godkänt i våra olika vägningsmoment med +0,2 kilos felmarginal. Vid upprepade vägningar är vågen konsekvent. Modellen är lätt att starta och att ställa in. Framförallt imponerar den med testets högsta minneskapacitet för upp till tio användare. Ett mycket prisvärt köp med tanke på de extra funktioner som ingår men dock är den inte så precis när det gäller viktindikeringen.

Vågtest Digital våg BodyProduktfakta

Mått: 310x310x38 mm
Funktioner: Tre viktenheter, BMI, kroppens vätskehalt samt minne för tio personer.
Viktkapacitet: 5-150 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Glas
Display: 73x30 mm, svarta siffror på grå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: +0,2 kg
Felvisning vid 60 kg: +0,2 kg
Felvisning vid 40 kg: +0,2 kg
Felvisning vid 20 kg: +0,2 kg
Batterier: 2xCR2032

Cirkapris:
250 kronor

Soehnle Legno - Maskulin trävågbetyg

En stilig och annorlunda personvåg med trädetaljer som kan passa bra till badrum med maritima inslag. Själva vågen är hyfsat konsekvent men har en större felvisning vid högre vikter. Vid 80 kg visar den + 0,3 kg vilket är 100 g över godkänd nivå. Det är svårt att starta vågen vilket är irriterande. Displayen uppfyller sin funktion, men den är i minsta laget i relation till vågens storlek. Sammantaget en snygg men dyr våg.

Vågtest Soehnle-LegnoProduktfakta

Mått: 319x360x33 mm
Funktioner: Tre viktenheter
Viktkapacitet: 150 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Träfanér
Display: 75x32 mm, svarta siffror på grå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: +0,3 kg
Felvisning vid 60 kg: +0,2 kg
Felvisning vid 40 kg: +0,1 kg
Felvisning vid 20 kg: +0,1 kg
Batterier: 2 x LR06/AA

Cirkapris:
730 kronor

Beurer GS44 - Bra displaybetyg

Denna modell sticker ut med en välvd glasskiva som ger vågen en elegant design. Det välvda formatet kräver att du placerar fötterna rätt för att inte tappa balansen. Den blir även extra hal om du har fuktiga fötter jämfört med övriga modeller. Displayen är mycket bra med blå bakgrundsbelysning där de stora siffrorna syns tydligt. Det krävs viss kraft för att starta vågen, vilket stör. Glasskivans undersida är svår att komma åt vid rengöring. Modellen får godkänt i testets olika vägmoment. En dyr designvåg för den som har god balans.

Vågtest Beurer GS44Produktfakta

Mått: 330x330x40 mm
Funktioner: Två viktenheter
Viktkapacitet: 150 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Glas
Display: 60x60 mm, svarta siffror på blå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: +0,1 kg
Felvisning vid 60 kg: 0
Felvisning vid 40 kg: +0,2 kg
Felvisning vid 20 kg: -0,1 kg
Batterier: 3 x LR03/AAA

Cirkapris:
700 kronor

Bosch PPW4200 - Begränsad kapacitetbetyg

Glasvåg i rejält format med stram design och tydlig display. Den visar vikten konsekvent vid upprepade mätningar, men den visar + 0,3 kg vid vägningen av vikten 80 kg. Felvisningen är över den godkända gränsen vilket drar ner helhetsbetyget. Precis som på en del andra vågar är det bökigt att byta batteriet på denna modell. Det krävs en del försök trots att det ser enkelt ut. Sammanfattningsvis är vågen inte riktigt prisvärd.

Vågtest Bosch PPW4200Produktfakta

Mått: 340x340x40 mm
Funktioner: En viktenhet
Viktkapacitet: 150 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Glas
Display: 60x40 mm, svarta siffror på grå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: +0,3 kg
Felvisning vid 60 kg: +0,2 kg
Felvisning vid 40 kg: +0,2 kg
Felvisning vid 20 kg: +0,2 kg
Batterier: 1 x CR2032

Cirkapris:
430 kronor

OBH Nordica Art - Sämst viktresultatbetyg

Snygg designvåg som liknar Beurers Happy stripe i och med den tunna konstruktionen. Skillnaden är dock att OBH Nordicas våg fick sämst resultat i viktkontrollen med kalibrerade vikter. Den visar minst -0,3 kg vilket inte är godkänt. Den visade även låga vikter hos testpersonerna men klarade dock repeterbarhetstestet bra. Batteriet är omständligt att byta.

Vågtest OBH Noridca RetroProduktfakta

Mått: 300x300x18 mm
Funktioner: En viktenhet
Viktkapacitet: 10-150 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Glas
Display: 70x31 mm, svarta siffror på grå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: -0,5 kg
Felvisning vid 60 kg: -0,3 kg
Felvisning vid 40 kg: -0,3 kg
Felvisning vid 20 kg: -0,3 kg
Batterier: 1 x CR2032

Cirkapris:
400 kronor

Tefal Tendancy glas - Sämst i testbetyg

Tefal är inte helt konsekvent i repeterbarhetskontrollen och visar konstant -0,2 kg med de kalibrerade vikterna. Om man inte använder sig av något av de fyra minnena som finns fungerar inte vågen så bra. De centrerade minnesknapparna är svårhanterliga. Plus för tre färgindikatorer som blinkar om man har lyckats eller misslyckats med sitt viktmål. Det är den enda vågen som inte har medföljande batterier och batterifacket sitter lite löst och känns plastigt. Det är även mycket svårt att byta batterierna. Avancerad våg som inte lever upp till sitt höga pris.

Vågtest Tefal TendancyProduktfakta

Mått: 295x320x42 mm
Funktioner: En viktenhet, vikttrend, viktdiagram samt minne för fyra personer.
Viktkapacitet: 10-160 kg
Viktgradering/skala: 100 g
Material: Glas
Display: 79x30 mm, svarta siffror på grå bakgrund
Felvisning vid 80 kg: -0,2 kg
Felvisning vid 60 kg: -0,2 kg
Felvisning vid 40 kg: -0,2 kg
Felvisning vid 20 kg: -0,2 kg
Batterier: 2 x LR03/AAA

Cirkapris:
600 kronor