Sök
Test – 8 stylingverktyg

Test – 8 stylingverktyg

Festfin på nolltid

2011-01-25

Investera i ett bra värmeverktyg så kan du enkelt och skonsamt byta frisyr efter humör och tillfälle. Bli festfin med skruvade lockar eller klä dig i en sofistikerad, rak page till vardags. Smartson testar 8 kombinationstänger.

Modell Betyg Pris Kommentar
Grundig HS7830 23/25 450 Bäst i test
OBH Nordica 3099 22/25 800 Smidig med fiffiga tillbehör
Remington S8670 21/25 450 Bästa budgetval
Philips HP8290 18/25 700 Snabb uppvärmning
Braun 3554 17/25 650 För bångstyrigt hår
Babyliss ST70E 16/25 800 Ger naturligt fall
Babyliss 2020CE 12/25 425 Håret blir inte rakt
Philips HP4698 9/25 600 Enkel och dålig

Inledning

Vi har testat verktyg som både plattar och lockar håret. Majoriteten är 2-i-1 modeller som är platta på insidan och rundade på utsidan. De övriga är så kallade multistyler och består av ett handtag där du fäster platt- eller locktillbehör.

Högteknologiska produkter
Alla verktyg i testet använder någon form av keramisk beläggning. Det ger en jämn värme över hela plattan och värms upp snabbt. I övrigt finns olika tekniker som ska skydda håret och ge bättre resultat. Tourmaline är till exempel en ädelsten som avger negativa joner när den värms upp, resultatet är att statisk elektricitet minskar samt att hårets fuktighet bevaras. Teflon och nanoteknik gör bland annat att håret glider lätt och förhindrar klumpar av stylingprodukter. Titan uppges också vara en exceptionell värmeledare som även hjälper till att bevara hårets fuktighet.

För olika hårtyper
På en multistyler är plattorna bredare än på 2-i-1 modellerna. Bredare plattor passar bra om du har långt, tjockt hår medan de tunnare plattorna passar för finare eller kortare hår. Babyliss ipro230 icurl och 2020CE kan användas på vått eller fuktigt hår medan för övriga testmodeller gäller att håret är torrt vid användning, annars kan du skada håret.

Värme sliter
Det viktigaste när du använder värmeverktyg är att använda en värmeskyddande produkt. Utan en sådan produkt tar håret mycket skada och kan till och med gå av. Vill du använda andra stylingprodukter, exempelvis straightener eller mousse, är det bra att välja en variant som innehåller värmeskydd. Då slipper du att håret blir kladdigt som det ofta blir när flera produkter används samtidigt. Även med en värmeskyddande produkt bör värmeverktyget användas på låg temperatur, helst under 200 grader. Tjockt och bångstyrigt hår kan dock kräva högre värme för att bli platt.

5 tips:
Använd stylingverktyget på nytvättat och föntorkat hår för bästa resultat.
Applicera alltid en värmeskyddande produkt.
Dra en kam genom håret samtidigt med plattången.
Ju långsammare du drar 2-i-1 tången genom håret desto kraftigare lock.
Fixera frisyren genom att avslutningsvis föna håret med kalluft.

Så gjorde vi

Produkterna är testade på tunt, blonderat och medellångt hår. Endast platt- och lockfunktionerna är testade. Extra tillbehör som till exempel spiral- och borsthylsa har inte testats. Betygskriterierna är design, funktioner, kapacitet, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

 Grundig HS7830 - Bäst i test
multihair_bast_i_test_januari
Grundig-HS7830
Omdöme: Fungerar som en vanlig locktång där du fäster och lindar håret på tångens utsida. Med en enkel knapptryckning delas tången itu och blir istället en traditionell plattång. Handtaget har en bra form som gör tången bekväm att hålla i även om den är något tyngre än övriga modeller. Knappar och display är väl placerade och tydliga. Kvalitetskänslan är hög och sladden är testets längsta. Tången indikerar både visuellt och genom ljudsignal att rätt temperatur är uppnådd. Håret glider bra mellan plattorna. Har ingen upphängningsögla men kan placeras liggande, även om det är ostadigt. Omkretsen på locktången är bred vilket försvårar korkskruvar på kort till medellångt hår.

Specifikation:betyg
Beläggning: Keramisk
Temperatur: 110-200 grader
Uppvärmning: 60 sekunder
Bredd, plattor: 30 mm
Sladdlängd: 3 meter
Automatisk avstängning: Efter 60 minuter
Tillbehör: Inga
Cirkapris: 450 kronor

OBH Nordica 3099 - Smidig med fiffiga tillbehör
OBH-Nordica-3099
Omdöme: Håret glider bra mellan plattorna och du får spänstiga lockar på ett kick. Vid rekommenderade 150 grader för plattning är resultatet godkänt men inte spikrakt. Modellen har lång sladd och en smidig design, dock är siffrorna på värmereglaget väl små. Tyvärr saknas indikator som visar när önskad temperatur är uppnådd. Utsidan av tången blir het och de medföljande fingerskydden kommer till användning. Bra förvaringsmöjligheter med upphängningsögla och behändig värmeväska.

Specifikation:betyg
Beläggning: Nano-keramisk/tourmaline
Temperatur: 120-230 grader
Uppvärmning: 30 sekunder
Bredd, plattor: 20 mm
Sladdlängd: 2,8 meter
Automatisk avstängning: Efter 60 minuter
Tillbehör: Värmetålig väska, instruktionsfilm och fingerskydd.
Cirkapris: 800 kronor

Remington S8670 - Bästa budgetval
multihair_basta_budgetval_januari
Remington-S8670
Omdöme: Testets bästa multistyler är effektiv och håller hög kvalitet. I jämförelse med andra modeller är själva tången bredare än plattorna vilket minskar risken för att bränna sig. Även handtaget håller sig svalt och ergonomin är bra. Knapparna är tydliga men det framgår tyvärr inte vilken temperatur de olika stegen har. Tången är knepig att placera under nedkylning då ingen ögla finns och liggstödet fungerar dåligt.

Specifikation:betyg
Beläggning: Teflon/keramisk/tourmaline
Temperatur: Ingen uppgift
Uppvärmning: 60 sekunder
Bredd, plattor: 30 mm
Sladdlängd: 1,8 meter
Automatisk avstängning: Efter 60 minuter
Tillbehör: Lock- och plattverktyg, spiralhylsa, borsthylsa, 4 hårspännen, värmeskyddande ställ, låsring, förvaringsväska.
Cirkapris: 450 kronor

Philips HP8290- Snabb uppvärmning
Philips-HP8290
Omdöme: En 2-i-1 tång med smidig design. Den är lätt att hantera i håret men knapparna för temperaturregleringen är små och otydliga. Gradantalet syns dock tydligt i displayen. Tången passar flera olika typer av hår då det finns tio olika temperaturlägen. Den blir snabbt varm och gör håret platt vid 150 grader. Praktiskt värmetåligt fodral med ett extra fack som passar till sladden. Upphängningsögla finns. Plasthöljet känns inte lika gediget som på de topp-placerade tängerna vilket sänker kvalitetsbetyget.

Specifikation:betyg
Beläggning: Keramisk
Temperatur: 120-220 grader
Uppvärmning: 30 sekunder
Bredd, plattor: 25 mm
Sladdlängd: 1,8 meter
Automatisk avstängning: Efter 60 minuter
Tillbehör: Värmetåligt fodral.
Cirkapris: 700 kronor

Braun 3554- För bångstyrigt hår
Braun-3554
Omdöme: Här får du dra ett par gånger på samma hårslinga för att få ett bra resultat. Konstruktionen är fiffig med en räfflad utsida. Den fungerar som en kam genom håret när du gör lockar, bra för tjockt eller frissigt hår. Själva utförandet är något klumpigt och handtaget har en bred omkrets vilket gör tången svår att hantera. Dessutom är knapparna svåråtkomliga. Ett plus för den förhållandevis snabba, automatiska avstängning som bidrar både till ökad säkerhet och energisparande.

Specifikation:betyg
Beläggning: Keramisk
Temperatur: Upp till 200 grader
Uppvärmning: 40 sekunder
Bredd, plattor: 25 mm
Sladdlängd: 1,9 meter
Automatisk avstängning: Efter 30 minuter
Tillbehör: Inga.
Cirkapris: 650 kronor

Babyliss ST70E- Ger naturligt fall
Babyliss-ST70E
Omdöme: Tången har en snabb uppvärmning men det känns som den sliter onödigt mycket på håret. Det finns endast tre temperaturlägen med rätt stora spann. Den lägsta temperaturen på 150 grader räcker inte helt för att få håret platt. Antingen får du platta samma slinga flera gånger eller använda nästa värmesteg som är 200 grader, två mindre bra alternativ. Håret fastnar även i springor på tången och lossnar eller går av. Korkskruvar är svåra att få till med den här modellen, resultatet blir mer ett naturligt svall. Utformningen är godkänd även om upphängningsögla saknas.

Specifikation: betyg
Beläggning: Nano/titan/keramisk
Temperatur: 150-230 grader
Uppvärmning: 20-90 sekunder
Bredd, plattor: 25 mm
Sladdlängd: 1,7 meter
Automatisk avstängning: Efter 60 minuter
Tillbehör: Värmebeständig matta.
Cirkapris: 800 kronor

Babyliss 2020CE- Håret blir inte rakt
Babyliss-2020CE
Omdöme: Det här är ingen tång för tjockt hår. Det finns endast två värmelägen, maxtemperaturen är låg och plattorna är kortare än på övriga testmodeller. I tunnare hår kan du få till hyfsade lockar, däremot går det inte att få håret platt. Det saknas praktiska detaljer som indikator för temperaturlägena och upphängningsögla. Det finns inte heller någon automatisk avstängning. Kvalitetsmässigt håller denna multistyler låg nivå och trots många tillbehör känns den inte prisvärd.

Specifikation:betyg
Beläggning: Keramisk
Temperatur: Upp till 145 grader
Uppvärmning: Ingen uppgift
Bredd, plattor: 35 mm
Sladdlängd: 1,7 meter
Automatisk avstängning: Nej
Tillbehör: 2xlockverktyg, fyrkantigt lockverktyg, spiralhylsa, borsthylsa, krus- och plattverktyg, förvaringsväska.
Cirkapris: 425 kronor

Philips HP4698- Enkel och dålig
HP4698
Omdöme: Philips multistyler har endast en temperatur vilket inte är särskilt användbart. Det krävs åtminstone ett par värmelägen för att kunna anpassa stylingen efter hårkvalitet och tjocklek. Det är svårt att låsa verktygen, de lossnar lätt av misstag. Det saknas också strömbrytare på tången. Uppvärmningen tar tid och värmen räcker inte för att göra håret rakt. Lockarna blir svaga och går snabbt ur.

Specifikation:betyg
Beläggning: Keramisk
Temperatur: Ingen uppgift
Uppvärmning: 2 till 5 minuter
Bredd, plattor: 30 mm
Sladdlängd: 1,8 meter
Automatisk avstängning: Efter 60 minuter
Tillbehör: 2xlockverktyg, koniskt lockverktyg, spiralhylsa, borsthylsa, krus- och plattverktyg, hårklämmor, resefodral.
Cirkapris: 600 kronor

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: