Sök
Test - 8 spa-produkter

Test - 8 spa-produkter

Spa i vardagen

2010-02-02

Gör en vardagskväll till en avkopplande spa-stund hemma. Vi har testat fyra badprodukter och fyra ansiktsmasker.

Modell Betyg Pris Kommentar
The Body shop Spa Wisdom Polynesia Lotus & Frangipani flower bathing milk 20/25 175 Bäst i test
The Body shop Honey & Oat 18/25 165 Fukt och peeling för ansiktet
Decléor Aromessance de bain 17/25 540 Dyra men dryga droppar
Matis Réponse Vitalité Energising Mask 17/25 375 Praktisk förpackning
Apoliva Ansiktsmask med gurkextrakt parfymerad 17/25 19 Bästa budgetval
Make Up Store Facial Mud 15/25 175 Bra resultat
Family Fresh cherrybliss 15/25 55 Uttorkande
Make Up Store Bath salt floral 13/25 175 I minsta laget för ett helt bad

Sammanfattning

Spa är ursprungligen namnet på en kurort i Belgien från 1700-talet. När vi tänker på Spa idag är det huvudsakligen olika kroppsvårdande behandlingar som ingår. Det finns gott om härliga skönhetsprodukter att välja mellan som kan hjälpa alla att få en skön spa-stund hemma i badrummet.

En bra början för ett hemma-spa är ett badkar som man kan sjunka ner i. Det finns en mängd olika badprodukter i form av bland annat badolja, badmjölk, badskum och badsalt. Till Spa-produkter kan även räknas ansiktsmasker/scrub, hårinpackningar, ögonmasker, fotvårdsprodukter, kroppslotioner, kroppspeeling och egentligen allt som kan öka ditt välbefinnande. Det kan också kännas avkopplande att tända levande ljus och lyssna på lugn musik medan man slappnar av i badet.

Vi har testat fyra badprodukter och fyra ansiktsmasker. Badprodukterna vi testat är badolja, badsalt och badmjölk. Känslan att ligga i ett badkar fyllt med lödder eller badsalt i är helt olika upplevelser så det gäller att komma fram till vilket man föredrar. Det visuella och känslomässiga är viktiga aspekter vid ett bad eftersom de är sinnen som hjälper till att förhöja upplevelsen. Badskum känns kanske mysigare men en badolja eller badsalt är oftast bättre för huden eftersom badmjölk/skum tenderar att torka ut huden. När det gäller ansiktsmaskerna i testet har vi testat olika typer med varierande ändamål.

Inledning

Fem SPA-tips
1. Se till att du får vara ifred en stund. Stäng av telefonen, säg till familjen att du vill vara ifred.
2. Skaffa en skön nackkudde till badkaret.
3. Dämpa belysningen. Ta in lite levande ljus om det går men glöm inte att släcka dem efteråt!
4. Unna dig något gott att äta medan du ligger i badet.
5. Svep in dig i en skön badrock efteråt så att du håller dig varm.

Så gjorde vi

Badprodukterna testades i ett badkar av en person med normal hudtyp och samtidigt testades ansiktsmaskerna på normal/torr hudtyp. Produkterna bedöms i fem kriterier: kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärde, där betygsskalan är: 1 uselt, 2 godkänt, 3 bra, 4 mycket bra, 5 utmärkt. Maxbetyget är 25 poäng baserat på följande kriterier:

Kvalitet: Hur är konsistensen? Hur upplevs färgen och doften?
Användarvänlighet: Hur är produkten att applicera och/eller använda? Är produkten dryg?
Resultat: Hur känns huden efteråt? Syns någon skillnad på huden? Helhetsintrycket av produkten?
Förpackning: Hur är produkten paketerad? Praktisk/opraktisk, lätthanterlig, hygienisk? Tillbehör?
Prisvärde: Prisvärde i relation till ovanstående.

Body Shop 1The Body shop Spa Wisdom - Bäst i test betyg

Ett härligt löddrande badskum som doftar av ljuvligt blomster. Gillar man ett bubbelbad så är det här rätt produkt då det känns riktigt mysigt att krypa ner i badet. Doften håller i sig ganska väl under hela badet. Huden blir hyfsat återfuktad tack vare att produkten innehåller vissa fuktgivande ingredienser men det känns ändå att man vill smörja in sig efteråt. Flaskans innehåll räcker till ett antal bad och därför anses den prisvärd. Plastflaskan med kapsylkorken är praktisk och passar bra i ett badrum.

Produktfakta

Typ: Badmjölk
Verkande ingredienser: Kokosolja, honung
Volym: 250 ml
Förpackning: Plastflaska med kapsylkork
Cirkapris: 175 kronor

Body Shop Honey OatThe Body shop Honey & oat - Fukt och peeling för betygansiktet

Det här är en produkt som verkligen känns och ser ut som en klassisk ansiktsmask. Den är ganska tjock i konsistensen och det går lätt att applicera den i ansiktet. Honungen i masken ger fukt åt hyn och vetekornen ger en lätt peeling åt huden när den sköljs av ansiktet. Resultatet är en riktigt mjuk hy som känns återfuktad. Det som kan vara sämst är den starka doften av honung som säkert vissa uppfattar som härlig men kan av andra upplevas lite stickande. Bra pris, då det räcker till ett antal masker. Burkar som man sticker ner fingrarna i blir dock alltid lite ofräscha efter ett tag och skruvlock är inte alltid helt behändiga.

Produktfakta

Typ: 3-in-1 scrub ansiktsmask
Verkande ingredienser: Honung, havremjöl, kaolinlera
Volym: 100 ml
Förpackning: Plastburk med skruvlock
Cirkapris: 165 kronor

Decléor Aromessance de bainDecléor Aromessance de bain - Dyra betygmen dryga droppar

En starkt doftande gul badolja som lämnar huden mjuk och len efter sig. Doften är på gränsen för intensiv och dropparna är dyra. Dock är produkten dryg då det räcker med endast några droppar i ett bad. Fin flaska som ger ett lite lyxigt intryck men opraktisk eftersom den är i glas och riskerar att gå sönder om man tappar den på badrumsgolvet. Det som är lite synd också är att oljan bör användas i kroppstempererat vatten vilket kan kännas något svalt för vissa.

Produktfakta

Typ: Badolja
Verkande ingredienser: Växtessenser fr olika örter, växtolja av hasselnöt
Volym: 100 ml
Förpackning: Glasflaska med skruvkork
Cirkapris: 540 kronor

Matis Reponse VitaliteMatis Réponse Vitalité - Praktisk förpackning betyg

En fuktgivande ansiktsmask i en praktisk tubförpackning som går lätt att klämma ur. Doften är mild och behaglig. Masken är i princip genomskinlig på huden och måste därför appliceras relativt tjockt (vilket man ska göra) för att den ska synas. Huden känns återfuktad efteråt och ser lite rosigare ut. Högt pris för en ansiktsmask så den får tas fram om man vill lyxa till det lite extra.

Produktfakta

Typ: Uppiggande ansiktsmask
Verkande ingredienser: Vitaminerna A, C och E
Volym: 50 ml
Förpackning: Plasttub med kapsylkork
Cirkapris: 375 kronor

ApolivaApoliva Ansiktsmask - Bästa budgetval betyg

När masken appliceras i ansiktet så ger den en svalkande eller nästan lite irriterande känsla på huden som dock är snabbt övergående. En svag doft av sötaktig gurka kommer fram från produkten. Konsistensen är krämaktig och har en vit färg. Masken sugs ganska snabbt in i huden men när den ska tvättas bort från ansiktet så känns det ändå att det finns en del mask kvar eftersom det tar en stund att skölja av allting. Huden upplevs som ganska mjuk efteråt. Förpackningen är enkel att ta med sig på till exempel resan men det blir kvar en del mask som inte går åt, vilket är lite synd trots att produkten är billig.

Produktfakta

Typ: Fuktgivande ansiktsmask
Verkande ingredienser: Gurkextrakt, provitamin B5
Volym: 10 ml
Förpackning: Engångsförpackning
Cirkapris: 19 kronor

Facial MudFacial Mud - Bra resultat betyg

Masken har lite för lös konsistens när förpackningen öppnas. Trots det är den ändå smidig att applicera och rinner inte när den kommer på ansiktet. Ansiktsmasken torkar inte så mycket att den stelnar såsom vissa lermasker gör. Produkten är lätt att skölja av när verkningstiden är över. Huden blir riktigt mjuk och len efteråt. Engångsförpackningarna borde vara lite mindre för trots att de går att förvara några dagar i kylskåpet så kan det bli lite kladdigt plus att det gäller att använda masken igen inom den närmaste tiden, innan den blir gammal.

Produktfakta

Typ: Djuprengörande ansiktsmask
Verkande ingredienser: Jojoba, E-vitamin, gurka, aloe vera
Volym: 4 x 20 ml
Förpackning: 4 engångsförpackningar i pappkartong
Cirkapris: 175 kronor

CherryblissFamily Fresh cherrybliss - Uttorkande betyg

Badmjölk som ger lite skum. Doftar fräscht och lagom starkt. Det krävs ganska mycket av produkten för att ge ett ordentligt skum. En helt okej badupplevelse men inget mer. Huden känns ganska torr och stram efteråt. Flaskan ser stor och rejäl ut men har en skruvkork vilket alltid är mera opraktiskt då den kan ramla bort. Badskummet kommer i en förpackning med ett badsalt i en lika stor flaska. Priset 55 kronor för båda produkterna är klart prisvärt.

Produktfakta

Typ: Badmjölk
Verkande ingredienser: Silkesextrakt
Volym: 500 ml
Förpackning: Plastflaska med skruvkork. Det följer med en lika stor flaska till med badsalt i samma förpackning.
Cirkapris: 55 kronor

Bath salt floralBath salt floral - I minsta laget betyg

Det ser inte så lockande ut att hoppa ner i badet med denna produkt i eftersom det man ser är utspridda svarta korn liggande på badkarets botten. En svag och god doft sprider sig från badet. Saltet ger ifrån sig en olja som lägger sig som en tunn hinna på huden och gör att huden känns ganska mjuk efteråt och det är inte nödvändigt att smörja in sig med hudlotion. Kvantiteten i engångsförpackningen är i minsta laget för ett helt badkar och 44 kronor per bad är relativt dyrt.

Produktfakta
Typ: Badsalt
Verkande ingredienser: Jasmin, ylang ylang, honung, havssalt, eteriska oljor
Volym: 4 x 20 ml
Förpackning: 4 engångsförpackningar i en pappkartong
Cirkapris: 175 kronor