Sök
Test - 8 locktänger

Test - 8 locktänger

Locka till fest

2010-02-26

Vilken storlek på locktången som passar bäst beror självklart på vilken typ av lockar du vill ha. Här testar Susan Bogyo åtta modeller för den perfekta festfrisyren. Bäst i test är Bosch PHC2500.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosch PHC2500 22/25 450 Bäst i test
Philips HP4658 21/25 250 Bästa budgetval
Braun Satin Hair Colour EC2 20/25 650 För färgat hår
OBH Nordica Björn Axén Curling iron 5864 18/25 500 En aning krånglig
Babyliss iCurl ST70E 17/25 800 Nytänkande
Wella Professionals Pro Curl 17/25 315 Enkel men effektiv
Remington Ci19 16/25 250 Snabb uppvärmning
Rowenta CF3012 15/25 270 Tar lång tid på sig

Inledning

Storleken har betydelse
Testvinnaren från Bosch är en tjock locktång som ger naturliga och stora lockar. Den kammar hem höga poäng tack vare praktiska funktioner och smidig hantering. De smalare modellerna från Philips, Remington, Wella och Rowenta passar de som vill ha mindre lockar som till exempel korkskruvar. Den prisvärda locktången från Philips är enkel men ger ett riktigt bra resultat på kort tid. Babyliss annorlunda modell iCurl ger fina naturliga lockar men kräver viss övning och är dyr.

Nödvändiga funktioner

Att kunna ställa in locktången på olika temperaturer gör det möjligt att anpassa värmen efter hårtyp. Fint hår reagerar ofta snabbare på värme och det är därför bra om det går att välja en lägre temperatur. Även om tjockare hår är mer tåligt bör man även då vara försiktig. Använd alltid värmeskyddande produkter i håret innan styling oavsett hårtyp. Philips och Wella är de enda av locktängerna som saknar möjlighet att välja olika temperaturer. De flesta locktänger har någon typ av avställningsstativ men användarvänligheten för dessa varierar. Bosch saknar avställningsstativ helt, men det medföljer istället ett värmebeständigt fodral. Rowenta har en praktisk lösning med ett integrerat bordstöd. Att en locktång har automatisk avstängning är ett plus eftersom det minskar oron att tången glöms på. Bosch, Braun, OBH Nordica och Babyliss har denna funktion. Samtliga modeller i testet har keramisk beläggning.

5 lockande tips

1. Använd alltid värmeskyddande produkter i håret innan styling
2. Anpassa temperatur efter hårtyp
3. Locka håret i små sektioner och låt locken svalna innan den stylas
4. Dra fingrarna genom det lockade håret för ett mer naturligt resultat
5. Avsluta alltid med att spraya håret

Så gjorde vi

Smartsons Susan Bogyo har testat locktängerna i långt tjockt hår med jämna toppar. Därefter har produkterna bedömts utifrån resultat, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Måtten är längd x diameter. Uppvärmningstiden är mätt med högsta möjliga temperaturval. Maxbetyget är 25 poäng.

betygBosch PHC2500  - Bäst i test

PHC2500Bäst i test_febEffekt:
48 watt
Temperatur: 100-200 grader
Uppvärmning: 1 minut
Mått: 350 mm x 30 mm Ø
Sladdlängd: 2 m
 Övrigt: Strömbrytare, kontrollampa, roterande sladd, roterande värmeskydd för fingrarna, värmebeständigt fodral medföljer, automatisk avstängning.
Omdöme: Denna locktång värms upp på bara 60 sekunder och signallampan visar när temperaturen är uppnådd. Fem temperaturinställningar gör det möjligt att anpassa värmen efter hårtyp. Plus för automatisk avstängning efter 30 minuter. Det är enkelt att rulla upp en hårslinga på tången men det händer att slingan glider ur klämskenan om den placeras för långt ner på tången. Den roterande toppen bidrar till smidig hantering. Resultatet kommer fort och den lite tjockare diametern ger fina naturliga lockar. Minus för att modellen saknar någon form av avställningsstativ, dock medföljer ett värmebeständigt fodral som tången kan vila på. En locktång i snyggt utförande som ger fina stora lockar.
Cirkapris: 450 kronor

Philips HP4658 - Bästa budgetvalbetyg

HP4658
Bästa budgetvalEffekt: 25 watt
Temperatur: 175 grader
Uppvärmning: 3 minuter
Mått: 330 mm x 20 mm Ø
Sladdlängd: 2,2 m
Övrigt: Strömbrytare, roterbart sladdfäste, kontrollampa, extra borsthuvud medföljer.
 Omdöme: Philips locktång har få funktioner och ett mediokert utseende men resultatet är slående. Tångens smala diameter gör att lockarna verkligen blir definierade. För dig som vill ha korkskruvar är denna tång ett måste. Signallampan ska ändra färg när tången är tillräckligt varm men detta är svårt att tyda. Uppvärmningen på tre minuter känns något lång. Det är lätt att placera en hårslinga i klämskenan samt rulla upp den på tången och resultatet kommer snabbt. Minus för att avställningsstativet kan vara i vägen vid själva lockandet. Philips HP4658 är ett riktigt bra köp för dig som vill ha mycket lockar.
Cirkapris: 250 kronor

Braun Satin Hair - För färgat hårbetyg
Braun Satin Hair

Effekt:
43 watt
Temperatur: 125-185 grader
Uppvärmning: 45 sekunder
Mått: 340 mm x 32 mm Ø
Sladdlängd: 1,91 m
Övrigt: Strömbrytare, lcd-display, joniseringseffekt, automatisk avstängning, roterbart sladdfäste.
Omdöme: Braun Satin Hair Colour är en tjockare tång som ger större lockar. Den ska enligt tillverkaren vårda färgat hår på ett bra sätt. När produkten slagits på ska val av hårtyp göras. Välj mellan fint, normalt och tjockt hår. Snabb uppvärmning på mindre än 1 minut och lcd-displayen slutar att blinka när tången blivit tillräckligt varm. Klämskenan är lättarbetad och passar även längre hårslingor som får plats runt tången. Stylingresultat uppnås snabbt och lockarna blir härliga. Minus för att strömbrytaren är lätt att komma åt under användning. Modellen stängs automatiskt av efter 30 minuter om den glömts på, vilket är bra. Braun Satin Hair Colour är ett bra alternativ men har något hög prislapp.
Cirkapris: 650 kronor

OBH Nordica 5864 - En aning krångligt
betygOBH

Effekt:
65-78 watt
Temperatur: 120-200 grader
Uppvärmning: 8 min
Mått: 340 mm x 38 mm Ø
Sladdlängd: 2,8 m
Övrigt: Strömbrytare, temperaturreglage, knapplås, automatisk avstängning och roterbart sladdfäste.
Omdöme: OBH Nordicas modell har många funktioner och den tjocka diametern ger stora lockar. Plus för 17 temperaturval mellan 120-200 grader vilket gör det möjligt att anpassa temperatur till hårtyp. Frågan är om det behövs så många val? I vårt test valde vi det högsta temperaturläget vilket resulterade i en uppvärmningstid på över 8 minuter vilket inte är godkänt. Klämskenan är bred och det tar några försök innan man får in snitsen. Det är lätt hänt att hårslingan glider ur innan den hunnits rulla upp. Väl på plats är det dock väldigt lätt att rulla upp håret och resultatet kommer snabbt. Plus för knapplåsfunktion som förhindrar att man oavsiktligt kommer åt någon knapp under användning samt för automatisk avstängning. Tången är en aning tung och klumpig. Minus även för att avställningsstativet är i vägen vid användning. En rejäl locktång med många funktioner men som inte ger den allra största användarglädjen.
Cirkapris: 500 kronor

Babyliss iCurl ST70E - NytänkandebetygiCurl

Effekt: 35 watt
Temperatur: 150-230 grader
Uppvärmning: 20 sekunder
Mått: 300 mm x -
Sladdlängd: 1,75 m
Övrigt: Strömbrytare, roterande sladdfäste, värmetåligt fodral medföljer, plattång, automatisk avstängning.
Omdöme: Annorlunda locktång som ger lockar i ett drag. Plus för snabb uppvärmning på endast 20 sekunder och tydlig signallampa. Försedd med tre temperaturval där den högsta temperaturen på 230 grader endast rekommenderas till plattning. Dock var det nödvändigt att använda denna temperatur för lockning för att få ett bra resultat i vårt test. Tekniken gör det möjligt att använda produkten i blött hår, dock endast när man plattar. Plus för automatisk avstängning efter 60 minuter. Locktångens nytänkande konstruktion och design kräver lite övning. Hårslingan ska inte rullas upp utan placeras mellan tången med de utvändiga värmeplattorna riktade mot huvudet för att sedan vridas i 90 grader. Därefter dras hårslingan ut långsamt eller snabbt beroende på hur fasta lockar man vill ha. Lockar blir mer av det naturliga slaget och fixeras inte lika mycket som med en traditionell locktång. Den annorlunda metoden har både sina för- och nackdelar. Den kan upplevas som en aning krånglig till en början men resultatet kommer snabbt. Minus för kort sladd. Med lite övning och tålamod så passar denna tång dig som gillar naturliga lockar.
Cirkapris: 800 kronor

Wella Professionals Pro- Enkel men betygeffektiv


Wella

Effekt: 35 watt
Temperatur: 170 grader
Uppvärmning: 3 minuter
Mått: 350 mm x 24 mm Ø
Sladdlängd: 2,76 m
Övrigt: Signallampa, roterbart sladdfäste.
Omdöme: Enkel locktång från Wella Professionals med få funktioner men bra prestation. Pro Curl är försedd med en signallampa som visar att apparaten är nätansluten dock inte att den är varm nog att använda. Pro Curl passar alla hårlängder och det går smidigt att rulla upp hårslingan med hjälp av klämskenan vars öppnare är lite kort. Plus för lång sladd och att tången ger snabba resultat och fina lockar. Minus dock för att det inte går att justera värmen. Locktången säljs endast hos frisörsalonger vilket kan göra den mindre tillgänglig. I det stora hela en prisvärd locktång som ger dig vackra lockar både till vardags och till fest.
Cirkapris: 315 kronor

Remington Ci19 - Snabb uppvärmningbetyg

Ci19
Effekt: 28 watt
Temperatur: 130-190 grader
Uppvärmning: 1 minut
Mått: 330 mm x 19 mm Ø
Sladdlängd: 1,72 m
Övrigt: Strömbrytare, värmeskyddsunderlägg och extra borsthuvud medföljer, roterbar sladd, anpassar spänningen automatiskt till 120/240 V.
Omdöme: Remington Ci19 är en billig locktång som dock inte ger avkall på resultat. Snabb uppvärmning på bara 60 sekunder men signallampan visar inte när den är klar. Tången har två värmeinställningar och det högsta läget lockar tjockare hår utan problem. Resultatet kommer fort vilket är ett stort plus. Kvaliteten på handtaget är inte det mest gedigna dock är det greppvänligt. Modellen står en aning ostabilt på avställningsstativet men det medföljande värmeskyddsunderlägget kan användas som ett komplement. En prisvärd locktång som snabbt ger resultat.
Cirkapris: 250 kronor

Rowenta CF3012 - Tar lång tid på sigbetyg


Rowenta


Effekt: 15 watt
Temperatur: 110-140 grader
Uppvärmning: 10 minuter
Mått: 340 mm x 19 mm Ø
Sladdlängd: 1,75 cm
Övrigt: Strömbrytare, extra borsthuvud medföljer, roterbar sladd.
Omdöme: Rowentas locktång är framtagen tillsammans med Elite modellagentur. Den har en praktisk konstruktion med integrerat bordstödsfunktion som inte behöver skötas manuellt vilket bidrar till smidig hantering. Plus för greppvänligt handtag med skönt material samt tydlig manual. Apparaten får ett stort minus den långa uppvärmningen på 10 minuter, för att signallampa saknas samt för den korta sladden. Klämskenan fixerar hårslingan och är lättanvänd men tången tar lång tid på sig när en hårslinga lockas. Har du långt, tjockt hår får du räkna med att det tar en stund att komma igenom hela håret. Resultatet kommer om än långsamt men trots tre temperaturval känns värmen inte tillräcklig.
Cirkapris: 270 kronor