Sök
Test - 8 hårsprejer 2012

Test - 8 hårsprejer 2012

Håll frisyren på plats

2012-01-02

Vid festligare tillfällen vill man gärna vara lite extrafin i håret och det är viktigt att frisyren håller hela natten lång. En bra hårsprej gör att du inte behöver oroa dig för lockar som släpper. Testvinnare är Syoss Max hold.

Modell Betyg Pris Kommentar
Syoss Max hold 23/25 65 Bäst i test
Phc Strong hold 18/25 75 Flera appliceringar behövs
Björn Axén Megafix 18/25 110 För håruppsättningen
Schwarzkopf Got2b rockin'it 17/25 55 Behöver bättras på
L'oréal Studio line silk & gloss ultra fixing 16/25 80 Inte mycket glans
Tresemmé Salon finish 15/25 90 Klumpig flaska
Proffs Super strong 15/25 50 Trist doft
L'oréal Elnett satin 12/25 60 Håller inte måttet

Inledning

Vilken hårsprej du ska satsa på är inte lätt att veta då utbudet i våra butiker är stort. Det finns sorter som ger ett mer flexibelt resultat vilket passar frisyrer som inte är fasta. För fixerade frisyrer lämpar sig sprejer med en starkare formula. De kan till exempelvis heta Strong hold, Ultra strong och Maximal strenght eller liknande. Det finns till och med hårsprejer som ska klara att hålla frisyren på plats i vind och blåst. Vi testar åtta hårsprejer med starkare struktur som passar bra för festfrisyren.

Termer som inte alltid stämmer
Samtliga hårsprejer har någon typ av benämning på flaskan som indikerar att de ska ge stadga och ett ihållande resultat. Men långt ifrån alla testade produkter klarar av att leva upp till den benämningen. Syoss hårsprej är klart överlägsen och resultatet kommer snabbt och håller länge, dessutom till ett bra pris. Björn Axén passar bra för den som tänker satsa på en håruppsättning, dock är prislappen hög.

Olika styrkor och svagheter

Många av de testade hårsprejerna får medelbetyg av olika anledningar. Tresemmés flaska är något otymplig och stadgan släpper lite för snabbt. Got2b:s hårsprej blir efter en stunds användning alldeles för mjuk i strukturen vilket gör att den behöver bättras på. Produkterna från L'oréal har opraktiska flaskor att ta med i väskan då de saknar lock som skyddar. Elnett satin ger dessutom inte tillräckligt med stadga för att, i vår mening, få benämna sig med ord som extra kraftfull fixering och intar därför bottenplacering.

Tips

- Om munstycket klibbar igen rengör det under varmt rinnande vatten.
- Håll lagom avstånd när du applicerar för att undvika att sprejen klibbar sig eller blir blöt.
- Om flaskan fortfarande innehåller sprej räknas den som farligt avfall och ska därför lämnas in på återvinningscentralen.
- En tom sprejflaska sorteras som metallförpackning.

Så gjorde vi

Vi testar åtta hårsprejer som har applicerats i torrt hår både när det varit utsläppt och uppsatt. Hela frisyren samt enskilda partier har sprejats och produkten har borstats ur håret. Produkterna har bedömts utifrån förpackning, applicering, doft, resultat och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Syoss Max hold - Bäst i test
1.-Syoss-Max-hold
1.-Syoss-Max-hold
Omdöme
Syoss sprejflaska är greppvänlig men har ett plastlock som sitter hårt. Munstycket är fingervänligt och lätt att trycka ner. Bra tryck i strålen vilket passar det rekommenderade sprejavståndet. Doften är god och inte för stark. När det kommer till stadga är denna sprej överlägsen. Resultatet är väldigt bra och håller länge även om det kanske inte varar i 24 timmar som utlovas. Produkten klibbar inte utan har en torr konsistens som både passar utsläppta hårsvall och uppsättningar. Lätt att borsta ur. En klar vinnare till ett bra pris.

Specifikationbetyg
Typ: Mega strong hold
Tillverkarinformation: Snabbtorkande, 24-timmars hållbarhet, UV-skydd, lätt att borsta ur.
Användning: Appliceras i torrt hår. Sprejas från 30 centimeters avstånd.
Volym: 400 ml
Cirkapris/100 ml: 16 kronor
Cirkapris: 65 kronor

Phc Strong hold - Flera appliceringar behövs

2.-Phc-Strong-hold
Omdöme
En flaska i praktiskt format med rundad topp som är lätt att greppa vid användning. Plastlocket tas enkelt av och munstycket trycks ner utan problem. Strålen är kraftfull men något smal. Appliceras produkten enbart en gång fås en mjuk flexibilitet som inte håller frisyren på plats. För att, som tillverkaren lovar, uppnå kraftfull stadga måste produkten sprejas i flera omgångar. När detta väl är gjort är resultatet mycket bra. Plus för god doft och att produkten lätt kan borstas ur.

Specifikationbetyg
Typ: Hold factor 5
Tillverkarinformation: Långvarig effekt, passar alla hårtyper, UV-skydd, snabbtorkande.
Användning: Appliceras i fuktigt eller torrt hår. Sprejas från 30 centimeters avstånd.
Volym: 250 ml
Cirkapris/100 ml: 30 kronor
Cirkapris: 75 kronor

Björn Axén Megafix - För håruppsättningen
3.-Björn-Axén-Megafix

Omdöme
Stilfull sprejflaska vars smidiga format gör den lätt att ta med i handväskan. Den greppas lätt men munstycket är något stumt att trycka ner. Dock är det bra tryck i strålen vilket gör den lättapplicerad. Produkten rekommenderas till användning på färdiga frisyrer eller uppsättningar. Sprejen ger bra stadga till en början men släpper tyvärr lite för snabbt. Plus för att den inte klibbar, dock uppstår en beläggning om man applicerar en större mängd sprej. Doften är behaglig och produkten borstas smidig ur om så önskas. Denna hårsprej lämpar sig bättre för uppsättningar än utsläppta hårsvall. Dyrast i testet.

Specifikationbetyg
Typ: Superstrong
Tillverkarinformation: UV-skydd, ger glans.
Användning: Sprejas från 20 centimeters avstånd.
Volym: 250 ml
Cirkapris/100 ml: 44 kronor
Cirkapris: 110 kronor

Schwarzkopf Got2b rockin'it - Behöver bättras på

4.-Schwarzkopf-Got2b-rockin'it
Omdöme
Greppvänlig sprejflaska med rundad topp som gör det enkelt att trycka ner munstycket. Inte det starkaste strålen men det räcker gott och väl till det rekommenderade sprejavståndet. Härlig och inte för söt doft. Got2b:s hårspray klibbar inte utan lämnar en torr känsla i håret. Som tillverkaren menar är stadgan flexibel men kan nästan upplevas för mjuk. Till en början fäster sprejen bra men stadgan släpper snabbt. För ett mer ihållande resultat krävs det att man applicerar mer sprej under dagen. Produkten borstas ur utan problem.

Specifikationbetyg
Typ: Outlasting hold
Tillverkarinformation: Lång hållbarhet, flexibel.
Användning: Sprejas från 30 centimeters avstånd i korta intervaller.
Volym: 300 ml
Cirkapris/100 ml: 18 kronor
Cirkapris: 55 kronor

L'oréal Studio line silk & gloss ultra fixing - Inte mycket glans

5.-L'oréal-Studio-line-silk--gloss-ultra-fixing_1
Omdöme
Sprejflaska med integrerat munstycke som är lätt att applicera med. Dock är strålen nästan för kraftfull och sprejavståndet bör därför vara tillräckligt vid applicering för större spridning av produkten. Konstruktionen utan lock som skyddar gör att flaskan inte är särskilt praktisk att ta med i väskan. Sprejen ger tydlig stadga direkt och resultatet är ihållande. Dock syns inte den utlovade glansen särskilt mycket. Produkten borstas enkelt ur och doften är god. En godkänd hårsprej som är näst dyrast i testet.

Specifikationbetyg
Typ: Ultra strong
Tillverkarinformation: 24-timmars hållbarhet, ger glans.
Användning: Appliceras i torrt hår. Ingen avståndsrekommendation anges.
Volym: 250 ml
Cirkapris/100 ml: 32 kronor
Cirkapris: 80 kronor

Tresemmé Salon finish - Klumpig flaska
6.-Tresemmé-Salon-finish

Omdöme
Stor och klumpig sprejflaska som inte passar den lilla handen. Formaten gör den inte heller särskilt praktisk att ta med i till exempel träningsväskan. Munstycket trycks enkelt ned och strålen är bred vilket är bra om hela frisyrer eller uppsättningar ska appliceras men om enskilda partier ska sprejas är det svårt att vara precis. Klarar det rekommenderade sprejavståndet utan problem. Doften är något stark. Konsistensen är klibbfri men kan ge en stel yta till en början som förvisso avtar med tiden. Tyvärr avtar även stadgan vilket gör att man gärna bättrar på under dagen. Sprejen borstas ur relativt enkelt.

Specifikationbetyg
Typ: Extra hold
Tillverkarinformation: Snabbtorkande, extra långvarig stadga, lätt att borsta ur.
Användning: Sprejas från 25-30 centimeters avstånd.
Volym: 500 ml
Cirkapris/100 ml: 18 kronor
Cirkapris: 90 kronor

Proffs Super strong - Trist doft
7.-Proffs-Super-strong

Omdöme
En sprejflaska i längre format men som är lättgreppad tack vare rundad topp. Plastlocket tas enkelt av men munstycket är något stumt att trycka ner. Produkten ska skakas innan användning och sprejas över hela håret som slutfinish efter styling. Strålen är jämn och kraftfull vilket gör att det inte är några problem att applicera produkten varken på hela frisyren eller på enskilda partier. Stadgan visar sig snabbt men tyvärr är det lätt hänt att håret blir stelt på de sprejade partierna. Minus för tråkig och oharmonisk doft. Testets billigaste hårspray.

Specifikationbetyg
Typ: Super strong
Tillverkarinformation: Skyddar håret mot solen.
Användning: Appliceras i blött eller torrt hår. Ingen avståndsrekommendation anges.
Volym: 400 ml
Cirkapris/100 ml: 13 kronor
Cirkapris: 50 kronor

L'oréal Elnett satin - Håller inte måttet

8.-Loreal-Elnett-satin.jpg
Omdöme
Sprejflaska med integrerat munstycke som är mycket lätt att applicera med. Nackdelen är dock att de finns risk för läckage om den ska tas med i väskan då skyddande lock saknas. Strålen är jämn och klarar det rekommenderade sprejavståndet utan problem. Trots den kraftfullaste sprejen i Elnett-serien är stadgan mjuk och flexibel. Det går aldrig att riktigt få sprejen att hålla frisyren på plats däremot är den lätt att borsta ur. Denna produkt passar därför bättre för den som vill toppa sin redan stylade frisyr med sprej. Doften är väldigt mogen och passar inte allas näsor. En klassiker bland hårsprejer som inte riktigt klarar av konkurrensen från nya moderna uppstickare.

Specifikationbetyg
Typ: Kraftig
Tillverkarinformation: Lätt att borsta ur, skyddar håret mot fukt.
Användning: Sprejas från 30 centimeters avstånd.
Volym: 200 ml
Cirkapris/100 ml: 30 kronor
Cirkapris: 60 kronor