Sök
Test - 8 handkrämer

Test - 8 handkrämer

Slipp torra händer

2012-02-13

Händerna blir torrare än någonsin under vinterhalvåret och därför behövs en riktigt bra handkräm. Smartson tester 8 produkter där Aco Sense & care är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Aco Sense & care rich care 21/25 50 Bäst i test
Nivea Smooth nourishing 21/25 40 Med makadamianötolja
Lumene Arctic aqua 20/25 65 Fräsch doft
Weleda Havtorn 18/25 90 Doftar mycket
Oliv naturell Sensitive 16/25 55 Svanenmärkt
Depend Handcreme dag 16/25 80 Stor tub
Biotherm Biomains 15/25 100 Dyrast
Lypsyl skincare Silky & soft 12/25 35 Inte särskilt dryg

Inledning

Torra händer under vintern är något som de flesta råkar ut för. Att det också är bra att tvätta händerna ofta för att undvika att virus och bakterier sprids gör att de egna fuktighetsbevarande ämnena försvinner. Därför är det bra smörja in sig med en återfuktande handkräm då och då.

Olika innehåll
De flesta handkrämerna i testet har ingredienser eller egenskaper som de lyfter fram. Aco:s produkt innehåller till exempel antioxidanten Q10 som ska vara skyddande. I Nivea hittar man makadamianötolja och i Lumene finskt källvatten. Weleda och Oliv naturell använder ekologiska ingredienser och Depend är bland annat berikad med aloe vera och allantoin. Biotherms handkräm ska vara åldersmotverkande och Lypsyl innehåller urea som binder fukt.

Len vinnare
Testvinnaren Aco Sense & care rich care återfuktar bra och ger lena och fina händer. Dessutom är den prisvärd. Tvåan Nivea Smooth nourishing får samma betyg och är också ett bra prisvärt alternativ. Weledas handkräm med Havtorn sticker ut med en doft av mandarin och apelsin som är lite speciell och ganska stark. Oliv naturell Sensitiv är testets enda oparfymerade alternativ och passar den med känslig hud. Sist hamnar produkten från det kända läppcerat märket Lypsyl som tyvärr är en vattnig och odryg handkräm.

3 tips
1. En praktisk storlek på tuben gör att du lätt kan ta med den i handväskan.
2. En handkräm stående på handfatet minskar risken att glömma insmörjning efter handtvätt.
3. Gör en handinpackning genom att smörja in händerna och sedan ha dem i ett par tunna bomullsvantar över natten.

Så gjorde vi

Vi testar åtta handkrämer som har applicerats på vintertorra händer under två månader. Under ”Övrigt” listar vi några av produktens egenskaper eller innehåll. För mer utförlig information hänvisar vi till tillverkarna. Handkrämerna är inköpta i Stockholmsområdet under november 2011. Produkterna har bedömts utifrån applicering, konsistens, doft, resultat och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Aco Sense & care rich care - Bäst i test

bast i test februari

   

Aco-Sense-and-care-rich-care

Aco_Sense and_care_rich_care_betyg 
Aco:s tub har en praktisk storlek men locket är trögt att öppna och stänga. Appliceringshålet har bra storlek och ger rätt mängd kräm. Inga rester samlas runt hålet. Krämen är dryg och den fylliga konsistensen absorberas snabbt. Dock kvarstår en flottig beläggning som känns ett tag efter applicering. Doften är mild och behaglig och produkten återfuktar väldigt bra och lämnar händerna lena och mjuka. En prisvärd testvinnare.

Specifikation
Typ: Mjukgörande
Parfymerad: Ja
Övrigt: Innehåller rapsolja samt antioxidanten Q10.
Volym: 100 ml
Cirkapris/ml: 0,50 kronor
Cirkapris: 50 kronor

Nivea Smooth nourishing - Med makadamianötolja
Nivea-Smooth-nourishing
Nivea_Smooth_nourishing_betyg
Det är en praktisk storlek på tuben och appliceringshålet är lagom stort och ger bra mängd handkräm, dock samlas rester runt hålet efter en tids användning. Produkten är väldigt skön att applicera tack vare krämig konsistens som snabbt går in i huden. Den är dryg och det behövs inte särskilt stor mängd för att räcka till båda händerna. En fet beläggning blir dock kvar på huden men försvinner tämligen fort. Nivea Smooth nourishing har en fräsch doft och återfuktar bra.

Specifikation
Typ: För torr hud
Parfymerad: Ja
Övrigt: Innehåller makadamianötolja och vitaminer. Dermatologiskt testad.
Volym: 100 ml
Cirkapris/ml: 0,40 kronor
Cirkapris: 40 kronor

Lumene Arctic aqua - Fräsch doft
Lumene-Arctic-aqua
Lumene_Arctic_aqua_betyg
Bra tub med lättöppnat lock och lagom stort hål som ger rätt mängd vid applicering. Konsistensen är fyllig och går snabbt in i huden, dock lämnar produkten kvar en flottig yta på händerna som sitter kvar en stund. När produkten väl har tagits upp av huden blir ytan len och mjuk. Produkten är dryg och har en mild och fräsch doft. En härlig handkräm som råder bot på vintertorra händerna.

Specifikation
Typ: Djupfuktande
Parfymerad: Ja
Övrigt: Innehåller källvatten.
Volym: 100 ml
Cirkapris/ml: 0,65 kronor
Cirkapris: 65 kronor

Weleda Havtorn - Doftar mycket
Weleda-Havtorn
Weleda_Havtorn_betyg
Weledas kräm kommer i en liten tub med skruvlock och passar bra i handväskan. Det gäller att vara försiktig vid applicering då det lätt kommer ut för mycket handkräm. Konsistensen är något tunn och kladdig och det tar en liten stund för handkrämen att absorberas. Tar man för mycket uppstår en beläggning som känns mjölig. Produkten är dryg och det räcker med en mindre mängd för att smörja händerna. Doften, som är en blandning av mandarin och apelsin, är lite speciell och ganska stark. Även om lukten är trevlig passar den nog inte alla. Handkrämen återfuktar bra men milliliterpriset är högt.

Specifikation
Typ: Mjukgörande och skyddande
Parfymerad: Ja
Övrigt: Innehåller havtornsolja och sesamolja. Inte testad på djur.
Volym: 50 ml
Cirkapris/ml: 1,80 kronor
Cirkapris: 90 kronor

Oliv naturell Sensitive - Svanenmärkt
Oliv-naturell-Sensitive
Oliv_naturell_Sensitive_betyg
Oliv naturell Sensitive är framtagen för den känsliga hyn. Smidig tub med litet hål ger lagom mängd handkräm vid applicering. Den är inte särskilt dryg så det behövs en del kräm för att täcka båda händerna. Konsistensen är en aning vattnig men produkten absorberas relativt snabbt. Dock kvarstår en flottig beläggning på händerna vilket kan lämna kladdiga spår på saker som greppas efteråt. Plus för att produkten är parfymfri men det blir inte heller någon harmonisk doftupplevelse vid applicering. Återfuktar bra.

Specifikation
Typ: För känslig hy
Parfymerad: Nej
Övrigt: Innehåller sheasmör samt ekologisk jungfruolivolja. Svanenmärkt. Dermatologiskt testad.
Volym: 100 ml
Cirkapris/ml: 0,55 kronor
Cirkapris: 55 kronor

Depend Handcreme dag - Stor tub
Depend-Handcreme-dag
Depend_Handcreme_dag_betyg
Kommer i en stor tub som inte är praktisk att ta med i exempelvis handväskan. En lagom storlek på appliceringshålet ger bra mängd handkräm. Negativt är att det samlas en del rester runt hålet efter applicering. Konsistensen är väldigt vattnig och inte särskilt dryg. Produkten absorberas däremot snabbt. Handkrämen återfuktar bra men lämnar kvar en fuktig beläggning på händerna som dock inte kladdar. Doften av aloe vera är mild och fräsch.

Specifikation
Typ: Mjukgörande
Parfymerad: Ja
Övrigt: Berikad med aloe vera, allantoin, vitamin E.
Volym: 150 ml
Cirkapris/ml: 0,53 kronor
Cirkapris: 80 kronor

Biotherm Biomains - Dyrast
Biotherm-Biomains
Biotherm_Biomains_betyg
Liten tub som endast innehåller 50 milliliter. Appliceringshålet är lagom stort och rätt mängd kommer ut. Handkrämen är ganska dryg och har en krämig och härlig konsistens. Det tar dock en stund för krämen att absorberas och den lämnar kvar en fet beläggning som sitter kvar länge. Men när produkten väl har tagits upp av huden blir händerna rejält återfuktade. Produkten passar bra för applicering vid sänggående när händerna får vila. Doften är mild och behaglig. Testets dyraste handkräm.

Specifikation
Typ: Åldersmotverkande
Parfymerad: Ja
Övrigt: Vattenresistent formula.
Volym: 50 ml
Cirkapris/ml: 2 kronor
Cirkapris: 100 kronor

Lypsyl skincare Silky & soft - Inte särskilt dryg
Lypsyl-skincare-Silky-and-soft
Lypsyl-skincare-Silky-and-soft_betyg
Praktisk storlek på tuben med lagom stort hål som ger rätt mängd vid applicering. Locket är något trögt att öppna och det samlas en del rester runt appliceringshålet. Konsistensen är vattnig och inte särskilt dryg men handkrämen appliceras smidigt och absorberas relativt snabbt. Dock bildas en flottig yta på händerna. Doften är mild och för tankarna till solskyddsprodukter. Produkten återfuktar okej men bättre alternativ finns.

Specifikation
Typ: Snabbabsorberande
Parfymerad: Ja
Övrigt: Innehåller urea. Dermatologiskt testad.
Volym: 75 ml
Cirkapris/ml: 0,47 kronor
Cirkapris: 35 kronor