Sök
Test – 5 hårvax

Test – 5 hårvax

Dags för budgetvax

2009-11-13

Om du vill hålla lockarna på plats eller skapa din egen frisyr krävs hjälpmedel. Vi testar hårgelé och vax för halvlång ”pojkfrisyr” med visst självfall.

Modell Betyg Pris Kommentar
Wella Shockwaves Control Moulding Wax 19/25 50 Bäst i test
Schwarzkopf got2b glued 19/25 55 Håller mest
Schwarzkopf Taft Wax 17/25 55 Mjukast
Wella Shockwaves Power Hold Gel 17/25 80 Doftar mest
Wella Shockwaves Go Matt Clay 17/25 50 Lerigast

Sammanfattning

Wax. Gel. Glue. Några svenska benämningar på hårprodukterna som finns på marknaden existerar knappast, förutom några enkla instruktioner på förpackningen. Och kanske låter det bättre med Glue än det svenska ordet ”klister”. Det finns ju faktiskt gränser för vad man vill utsätta sitt hår för. Här tittar vi närmare på fem produkter som alla har så kallad ”hold”-funktion, det vill säga att frisyren ska hållas på plats även när håret har torkat och även om det blåser kuling.

Inledning

Välj rätt
Samtliga produkter utlovar frisyrstadga hela dagen, men jobbar på lite olika sätt. Det som kallas Gel eller Glue säljs på tub och utgörs av en genomskinlig och väldoftande substans som lägger sig som en hård hinna över håret. Gel/Glue är lätt att skölja bort och håret blir inte onaturligt fett.
Wax (eller vax) har en mycket fetare konsistens och sitter delvis kvar i håret även efter sköljning. Håret blir dock inte hårt och det är ett alternativ för dig som vill behålla ”självfallet” och lockarna utan den där styva känslan i håret. Vill du däremot ha uppåtstående frisyr fungerar vaxet inte alls lika bra som gelé. Wax säljs i hårda burkar där man själv får gräva fram en lagom stor klick som sedan dras ut i det fuktiga eller torra håret.

Så gjorde vi

Samtliga hårprodukter har testats under en 6 veckor på manlig frisyr med relativt tjockt, självlockigt hår. Håret har sköljts och/eller tvättats mellan testtillfällena och produkterna har mestadels applicerats i fuktigt hår. Betygskriterierna är konsistens, applicering, hållbarhet, förpackning och prisvärde. Maxbetyg är 25.

Wella Shockwaves Control - Bäst i test

betygLagom kletig konsistens som även är lite grynig. Behöver dras ut upprepade gånger i håret för att inte klumpa sig. Lätt att skölja bort överskott från händerna. Håret får en fet yta som känns ganska naturlig, men det är lätt att överdosera i början. Vissa lockar förstärks, medan andra rätas ut. Sitter kvar hela dagen efter applicering. Gedigen men enkel förpackning med skruvlock. Produkten har en tämligen neutral doft.

Volym: 75 ml
Cirkapris: 50 kronor

Schwarzkopf got2b glued - Håller mest

betyg
Detta “klister” i geléform från Schwarzkopf gör att håret blir mycket stelt och hårt. Produkten uppges ge ”ultimate hold” för den som vill ha ett utstickande eller spikrakt hår. Inget för dig som bara vill lägga några lockar till rätta, med andra ord. Stark prestation och mycket ungdomlig framtoning. Samma typ av förpackning som Wellas gel, men något mindre. Relativt neutral doft med lätt kemiska inslag.

Volym: 150 ml
Cirkapris: 55 kronor

Schwarzkopf Taft Wax - Mjukast

betygEtt transparent, traditionellt hårvax som i konsistens och egenskaper ligger mitt emellan Wellas Wax och Clay. Sitter delvis kvar i håret efter sköljning och bibehåller en del lockar om vaxet appliceras i vått hår. Ungefär samma egenskaper som Wellas Wax men något enklare att applicera. Förpackningen med skruvlock känns billig och lite tråkig, men fungerar. Ett vax som vinner i längden, men doften upplevs som ganska starkt parfymerad.

Volym: 75 ml
Cirkapris: 55 kronor

Wella Shockwaves Power - Doftar mest
betyg

Power hold gel är ett extra starkt frisyrgelé som håller kvar håret i den önskade positionen och som ger en ganska stel frisyr. Inget för den som gärna rufsar runt i håret, här är det vattenkammat hela dagen som gäller. Kan användas på samma sätt som Schwarzkopf glue men gör inte håret riktigt lika stelt. Klart väldoftande substans. Stor förpackning som tar mycket plats i necessären.

Volym: 200 ml
Cirkapris: 80 kronor

Wella Shockwaves Go - Lerigast
betyg
En annorlunda form av vax med en något läskig grå färg som ska påminna om lera. Enklare att applicera än vanligt hårvax. Ger en mattare ton i håret och tenderar att släta ut lockarna. Go matt clay håller inte frisyren på samma inkapslade vis som vax, det ger inte heller samma feta känsla och är lätt att skölja ur även utan schampo. Trevlig förpackning med greppvänligt lock som är enkelt att skruva av och på. Parfymerad doft.

Volym: 75 ml
Cirkapris: 50 kronor