Sök
Test - 2 ögonfransböjare

Test - 2 ögonfransböjare

Böj fransarna med värme

2011-08-26

Smartson testar ögonfransböjare med värme. Depends modell som påminner om den traditionella tången och Blinc Heated lash curler som böjer med hjälp av en slags elektrisk borste.

Modell Betyg Pris Kommentar
Blinc Heated lash curler 19/25 250 Bäst i test
Depend Ögonfransböjare (4754) 16/25 80 Kräver övning

Inledning

Att fuska sig till vackert böjda fransar är inget fult. Många är vi som sitter med spikraka fransar som ingen "curl"-mascara i hela världen kan rå på. Numera finns det även ögonfransböjare med värme och som bekant böjer värme bra.

Tång eller borste
Det finns två typer; den som påminner om den traditionella ögonfranstången och den som ser ut som en slags elektrisk borste. Vi är mest nyfikna på om värmen kommer att göra under på raka fransar. Men vi vill också ta reda på om den variant med borste kan böja fransarna lika bra som en tång.

Lätt och svårt
Blincs ögonfransböjare är definitivt enklare att använda men för den som vill ha böjda fransar i ordets bemärkelse är Dependes modell ett bättre alternativ. Men övning krävs för att få till en snygg böjd fransrad med Depends modell. Fördelen med Blincs ögonfransböjare är att alla klarar av att använda den och att den faktiskt går att att använda på målade fransar som torkat om man vill. Detta rekommenderas inte med en tång då risken finns att de går av. Blincs tillvägagångssätt tar något längre tid än Depends och är inget för dig som har bråttom när du sminkar dig. Kanske passar den bättre för festmakeupen när du har lite mer tid.

Onödig eller nödvändig
Och nu till den stora frågan; är en ögonfransböjare med värme en pryl du kommer ha nytta av eller bara något som kommer ligga och skräpa i badrumsskåpet? Värmen ger tydligt effekt på dina fransar men har du redan en ögonfransböjare utan värme i sminkväskan går det faktiskt lika bra att använda den.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat två ögonfransböjare som använder värme för att böja fransarna. De två produkterna har dock olika tillvägagångssätt. Produkterna har bedömts utifrån kvalitet, användarvänlighet, konstruktion, resultat och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Blinc Heated lash curler – Bäst i test

toa bit

blinc

Blinc Heated lash curler är en annorlunda ögonfransböjare med värme som påminner om en elektrisk borste. Ögonfransböjaren drivs med ett AAA-batteri som placeras i facket som sitter i underdelen. Plus för medföljande batteri. Böjaren värms snabbt upp genom att föra strömbrytaren i upprätt läge och det tar cirka 20 sekunder att uppnå optimal värme. När den röda indikatorn har slagit om till gult då vet man att böjaren är redo att användas.

Enligt instruktion ska man börja med fransarna i mitten och därefter arbeta sig ut mot sidorna. Användarvänligheten är hög och det är enkelt att föra fransböjaren uppåt. Genom att hålla kvar den i ett par sekunder så böjs fransarna, arbeta dig från fransraden ut mot ögonfranstippen. För att uppnå resultat krävs ett par minuters arbete.

Denna typ av ögonfransböjare ger inte optimalt böjda fransar då trycket mot fransarna är för svagt. Men tack vara att konstruktionen är som en borste så lyfts fransarna utåt vilket gör att du får en väldigt vaken och pigg blick. Den är dessutom så okomplicerad att alla klarar av att använda den. Har du redan lite böjda fransar så är detta definitivt något för dig. Men även för den med raka fransar är resultatet ett faktum då fransarna ser betydligt längre ut. Plus även för att den är liten i sitt format. 

Specifikation
Konstruktion: Borste
Batteri: 1xAAA (medföljer)
Inbyggd temperaturkontroll: Ja
Indikatorlampa: Ja
Strömbrytare: Ja
Uppvärmningstid: Cirka 20 sek
Cirkapris: 200 kronor

Depend Ögonfransböjare (4754) – Kräver övning  

Depend ögonfransböjare

En ganska stor ögonfransböjare som förvisso är greppvänlig. Innan användning ska två AAA-batterier placeras i batteriluckan, dessa medföljer inte. På sidan sitter strömbrytaren som enkelt förs uppåt. Indikatorlampan tänds och det tar cirka 20 sekunder för tången att bli varm vilket visas genom att den röda silikondynan ändrar färg till vitt. När detta sker har optimal arbetstemperatur uppnåtts och det är bara att börja använda ögonfransböjaren.

Du böjer fransarna genom att placera den varma silikondynan mot ögonfransbasen och klämma åt. Tången ska hållas uppåt och klämmas åt i några sekunder för att uppnå resultat. Nackdelen med denna typ av tång är att det lätt blir en skarp kant på fransraden vilket inte är särskilt snyggt. Ett tips är att böja fransarna på två-tre ställen, det vill säga att du börjar längst in på fransbasen och sedan arbetar dig utåt mot tippen. Var inte för hårdhänt då fransarna lätt kan slitas.

Det tar ett par övningstillfällen innan man får in snitsen. Det kan dock vara lite trixigt att få in hela fransraden mellan tången men genom att böja fransarna på flera ställen så får du till en fin böj. Modellen passar den som har helt raka fransar. Depends ögonfransböjare med värme är ett billigt alternativ men storleken är något skrymmande vilket inte gynnar sminkväskan. För den ovane ögonfransböjanvändaren så kan denna modell vara något svår att få till ett bra resultat med.

Specifikation
Konstruktion: Tång
Batteri: 2xAAA (medföljer inte)
Inbyggd temperaturkontroll: Ja
Indikatorlampa: Ja
Strömbrytare: Ja
Uppvärmningstid: Cirka 20 sek
Cirkapris: 80 kronor