Sök
Tandborstduell Philips HX6932 vs Braun Oral-b

Tandborstduell Philips HX6932 vs Braun Oral-b

Tandborstduellen

2009-03-24

Tandborsten brukas (förhoppningsvis) två gånger om dagen, därför bör den vara enkel och trivsam att använda. En eltandborste med praktiska funktioner gör borstningen roligare. Smartson testar två modeller från Braun och Philips i det dyrare segmentet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HX6932 21/25 1600 Duellvinnare
Braun Oral-B Triumph Professional Care 9900 19/25 1600 Gör borstningen roligare

Sammanfattning

Det är inte bara tänderna som mår bra av att borstas, även tandköttet kan bli mindre inflammerat med hjälp av välskött munhygien. På marknaden finns många eltandborstar med olika funktioner i olika prisklasser. Vi har valt att göra ett duelltest mellan Braun Oral-B Triumph Professional Care 9900 och Philips HX6932 för att se hur dessa två skiljer sig åt vad gäller teknik, funktioner och användarvänlighet. Philips tar hem segern med knapp marginal tack vare bekväm borstning samt att den lämnar en riktigt ren känsla i munnen.

Inledning

Tekniken skiljer sig åt
De testade modellerna bygger på olika tekniker. Philips HX6932 är baserad på sonisk teknologi och genererar över 30000 borsttag per minut. Borsthuvudets kontakt med tänderna ska ge en mer grundlig rengöring i svåråtkomliga delar av munnen vilket den också gör. I jämförelse med Oral-B så är det lättare att komma åt de bakre tänderna. Oral-B Triumph Professional Care 9900 är en oscillerande eltandborste vilket betyder att den har ett borsthuvud som snurrar fram och tillbaka. Den baseras på 3D-teknik som ger 40000 pulseringar och 8800 roterande oscillerande rörelser per minut. Med andra ord innebär det att de rör sig vertikalt upp och ner mot tänderna. Till skillnad från Philips ska eltandborsten hållas still mot varje tand och inte föras fram och tillbaka vilket till en början är lätt att glömma bort.

Attiraljer
Vilka tillbehör som medföljer kan påverka priset och valet av eltandborste. Till Philips HX6932 medföljer en tandborstrengörare med UV-ljus där borsthuvudet kan rengöras efter varje användning. Funktionen känns onödig då den inte förlänger borsthuvudets livslängd. Till Triumph Professional Care 9900 medföljer Smartguide, en display-enhet som visar borsttid och klocka. Klockfunktionen hjälper en att hålla koll på tiden och det är särskilt effektivt att ha en klocka i badrummet på morgonen när varenda minut räknas.

Daglig verksamhet
Enligt rekommendation från tandläkare ska tänderna borstas två gånger om dagen, två minuter per gång. Munnen delas in i fyra kvadranter. Dessa består av vänster och höger under- och överkäke. De testade modellerna signalerar båda två när en kvadrant är färdigborstad och det är dags för nästa.

Att tänka på
En eltandborste med uppladdningsbara batterier är bättre än en med vanliga AA-batterier. Du slipper ständigt tänka på att ha batterier hemma och det blir mindre kostsamt på sikt. Båda modellerna i testet har uppladdningsbara batterier. Innan köp är det även klokt att kolla upp hur dyra tillbehören är till de olika märkena. Tillbehör som exempelvis borsthuvuden kan skilja i pris mellan tillverkare. En modell från en välkänt märke minimerar även risken att tillbehören restnoteras eller slutar säljas.

Så gjorde vi

Tandborstarna installerades enlig anvisning. Tänderna borstades i två minuter två gånger om dagen i två veckor. Även övriga funktioner har testats. Vi har tittat extra på användarvänlighet samt hur lätta de är att hantera. Produkterna bedöms utifrån kvalitet, kapacitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyg är 25 poäng.

Philips HX6932 - Duellvinnare

Hastighet
: 31 000 borsttag per minut
Borstningsteknik: Borsthuvudet ska föras fram och tillbaka över tänderna
Funktioner: Tre borstningslägen och två program
Handenhet: Gummerad baksida
Batterityp: Laddningsbart litiumjonbatteri
Drifttid: Tio dagar om tänderna borstas i 2 minuter 2 gånger om dagen
Medföljer: UV försedd rengörare för borsthuvudena, två borsthuvuden, resefodral och laddare,
Övrigt: Visar kvarvarande batteritid
Cirkapris: 1600 kronor

Tandborstduell Philips HX6932Omdöme
: Philips HX6932 vinner duellen tack vare den smidiga hanteringen samt det bekväma utförandet. Tydlig manual gör att det är enkelt att komma igång. Vid de första användningarna kittlas det i munnen men det är något man vänjer sig vid efter ett par borstningar. Borsthuvudet är litet och mjukt och riktigt skön att borsta med. Det är lätt att komma åt de bakre tänderna. Handtaget är smalt och bekvämt att hålla i, men det är lätt att komma åt funktionsknappen som är lite känslig. Borstningstekniken är till skillnad från Oral-B mer lik en vanlig tandborste vilket ses som en fördel då rörelsen är invand. Om standardläget används stannar eltandborsten till var 30:e sekund vilket markerar att nästa kvadrant ska borstas. När tänderna har borstats i två minuter stängs den automatiskt av vilket kan upplevas som irriterande om borstningen inte riktigt känns klar. Tandborsten lämnar en fräsch känsla i munnen. Om tiden är knapp på morgonen finns ett Go care-program som borstar tänderna i en minut. Denna funktion bör dock inte användas ofta då borstningstiden är hälften av tandläkarnas rekommendation. För en extra noggrann rengörning finns Max care-programmet som totalt ger tre minuters borstning. Den största nackdelen med tandborsten är att den låter högt och för den som har tandläkarskräck kan ljudet te sig jobbigt då det påminner om borrljudet hos tandläkaren. Den medföljande tandborstrengöraren känns onödig och är förmodligen en funktion som inte kommer att nyttjas särskilt ofta. Philips rekommenderar att borsthuvudet byts ut var tredje månad.

Braun Oral-B Triumph Professional Care 9900 - Gör borstningen roligare

Hastighet
: 40000 pulseringar och 8800 roterande oscillerande rörelser per minut
Borstningsteknik: Borsthuvudet ska hållas still mot varje tand
Funktioner: Fyra borstningslägen
Handenhet: Gummerad baksida
Batterityp: Uppladdningsbart Ni-MH batteri
Drifttid: 14 dagar om tänderna borsta i 2 minuter 2 gånger om dagen
Medföljer: Smartguide, basstation med skyddshölje, två borsthuvuden, laddare och resefodral
Övrigt: Signalerar när det är dags att byta borsthuvuden, meddelar dig när du borstar för hårt
Cirkapris: 1600 kronor

Tandborstduell Braun

Omdöme: Oral-B Triumph Professional Care 9900 är gedigen men klumpig. Jämfört med Philips modell har den ett tjockare utförande vilket gör den mindre greppvänlig. Manualen är överskådlig och lätt att förstå. Till modellen medföljer Smartguide, en trådlös display-enhet som visar borsttid och klocka. Det är lite trixigt att få batterierna på plats samt göra alla inställningar på enheten. Att ha en klocka ståendes i badrummet uppskattas, särskilt på morgonen då varenda minut räknas. Plus för att Smartguide automatiskt känner av när eltandborsten slås på och visar när varje kvadrant har borstats klart. Även tandborsten signalerar detta genom en vibration. När två minuters borstning är avklarad visas ett glatt ansikte i display-enheten vilket betyder att den rekommenderade borsttiden är uppnådd. Om tänderna borstas i mer än 2 minuter och 30 sekunder visas ett ännu gladare ansikte. Tänderna känns rena efter två minuter men känslan fördjupas självklart av att borsta tänderna lite längre. Att hålla borsthuvudet still mot varje tand går bra, men det är lätt att av vana börja borsta som med en vanlig tandborste. I jämförelse med Philips så kommer borsthuvudet inte åt de bakre tänderna lika bra. Det är bra att Smartguide varnar om du borstar tänderna för hårt. Funktionen som meddelar när det är dags att byta ut borsthuvudet är smart men kan ifrågasättas. Är detta ett sätt att få oss att köpa dyra tillbehör från tillverkaren? På det stora hela är Oral-B Triumph PC 9900 lätthanterlig och Smartguide gör att man får bra koll på sitt borstande samt att det blir lite roligare.