Sök

Skimrande hud

2007-11-02

Ska du på fest och vill glittra lite extra så kan en väldoftande skimmerlotion ge en härlig effekt. Smartson testar sex skimmerlotioner från 50 till 330 kronor. Testvinnare blev Åhléns hudlotion, tack vare ett bra resultat till ett fördelaktigt pris.

Modell Betyg Pris Kommentar
Dove Silk glow 18/25 50 Naturlig glans
MUS Body lotion shimmer 15/25 198 Partyglitter
Åhléns Shimmering bodylotion 20/25 65 Mycket prisvärd
Biotherm Oligo-Thermal sparkle cream 19/25 295 Lyxkänsla
Lumene Luminous bronzer 16/25 90 Lyster och färg
Clarins Radiance-Plus Self Tanning body lotion 20/25 330 Polerad hud

Sammanfattning

Skimmerlotionerna består av ljusreflekterande pigment som ger en glans eller skimmer åt huden och dessutom är de fuktgivande. Smörj in dig lagom med lotionen då skimret endast ska anas. Alla testade produkterna gav ett bra resultat men med olika mycket glitter. En av lotionerna är tänkt som en after sun och används därför med fördel efter en dag i solen men går naturligtvis bra att använda annars också. Clarins skiljer sig också lite eftersom den även har brun utan sol ämnen i sig. Bäst i test är Shimmering bodylotion från Åhléns tack vare en fin gyllene nyans och ett bra pris. Även Clarins lotion som är klart dyrare ger ett fint resultat.

Inledning

Skimmerlotioner brukar oftast vara mest intressanta till sommaren då dess egenskaper ger den solbrända huden som vi gärna exponerar ett vackert skimmer. Men den går ju utmärkt att använda när som helst då du vill känna dig fin och dra extra uppmärksamhet till dina bara armar eller décolletage. Hud som det skiner om ger ett fräscht helhetsintryck. En skimmerlotion förstärker hudens naturliga lyster och nyans men tonar även ner mindre skavanker på huden. En speciell formula med naturliga ljusreflekterande pigment i lotionen gör att hudtonen ser slätare ut.  En del av produkterna har mycket glitter i sig vilket gör att huden fullständigt gnistrar och en del har skapats för att komplimentera den naturliga hudfärgen genom att ge huden en jämn yta av lyster. Förutom ovan nämnda egenskaper så tillför lotionen också fukt åt huden.

För att spara på just skimmerlotionen så kan det räcka med att bara smörja in de ställen som syns. Smörj inte på för mycket så du ser ut som en discokula, som vanligt är lagom bäst. Om någon ser direkt att det glittrar om dig så kan du fundera på att ta mindre nästa gång. Huden ska bara se allmänt glänsande ut utan att någon vet varför. Bronsskimmer kan användas till vardags men guld och silver borde endast användas vid festliga tillfällen. Lotionen används då som en accessoar med en färg som passar till kläderna. Så var inte rädd för att använda skimmerlotionen även på vintern och gläns ikapp med den skimrande snön.

Av de testade skimmerlotionerna blev Åhléns bäst i test tack vare ett fint resultat och mycket bra pris. Hade det inte varit för doften som inte riktigt föll testaren i smaken så hade den fått ännu högre betyg. Den dyraste lotionen, Clarins, gav bäst lyster åt huden men har tyvärr ett högt pris. Alla lotionerna gav önskat resultat med mer eller mindre glitter. Frågan är vad man föredrar.

Jannica Pallin

Så gjorde vi

Alla skimmerlotioner har testats på hela kroppen och resultatet har bedömts såväl utom- som inomhus. Därefter bedömdes kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet. Maxbetyg är 25 poäng.

uploadedimages/articles/Smartson_Test/Dove-4.jpgDove – Naturlig glans

Serie: Silk Glow
Volym: 250 ml
Förpackning: Plastflaska med kapsyl
Pris per ml: 0,20 kr

Lätt att applicera som en vanlig hudlotion. Doftar ganska starkt men gott. Inget skimmer syns när man först applicerar lotionen. Men tittar man närmare på huden i solljus så ser man efter en stund ett svagt skimmer och en lite guldaktig ton på huden. Lotionen ger det svagaste skimret av de testade produkterna och känns mest naturligt vilket är bra om man bara vill framhäva den egna hudnyansen. En typisk Doveflaska med en ganska stor kapsylkork som är helt okej i användarvänlighet.

Åhléns – Mycket prisvärd

Serie: Å
Volym: 150 ml
Förpackning: Plasttub
Pris per ml: 0,43 kr

Konsistensen är lagom tjock och därför lätt att smörja in. Den har en gurkaktig doft som är ganska speciell men som lyckligtvis inte är så stark när den är på huden. Ger mycket skimmer som inte syns först men det glittrar fint när man sitter i solen. Det ser faktiskt ut som om huden är insmord med ett jämnt lager av brons. Resultatet är fint och produkten är klart prisvärd, synd bara på doften. Plasttuben känns kanske något för bred för att vara helt praktisk i necessären och den vita plasten ger ett billigt intryck.

Biotherm – Lyxkänsla

Serie: Oligo-thermal sparkle cream
Volym: 200 ml
Förpackning: Plastburk
Pris per ml: 1,47 kr

Denna produkt är egentligen en after sun i första hand men den har även skimmer i lotionen för att man direkt ska framhäva solbrännan och ge huden lyster. Underbar doft och den känns skön och lyxig att smörja in sig med. Ganska mycket glitter i som syns direkt när den har strukits på. Ett glitter som är utspritt och ser ut som små diamanter på huden. Den ger också en fin och gyllene lyster. Det skimrar om huden även nästa dag och t.o.m. efter duschen. Förpackningen är ohygienisk på grund av att man stoppar ner fingrarna varje gång krämen ska tas ur burken, vilket blir speciellt ofräscht sommartid när det är varmt. En lotion för speciella tillfällen.

uploadedimages/articles/Smartson_Test/lumene-5.jpgLumene – Lyster och färg

Serie: Body Aktiva
Volym: 150 ml
Förpackning: Plasttub med kapsylkork
Pris per ml: 0,60 kr

En mycket svag doft och är främst tänkt för att smörjas på bara ben. Med en svag tonande effekt ger den även en aning färg åt huden. Färgnyansen ser först väldigt stark ut men syns knappt alls när den väl är påstruken. Skimmereffekten är ganska svag och lotionen är nog mest tänkt att ge huden mera lyster och inte så mycket glitter, dock skimrar det fint i solen. Är ganska lätt att stryka på om man inte störs av färgen som dessutom måste tvättas bort från händerna efter applicering. Tuben är långsmal och därmed lätt att packa i väskan.

Clarins – Polerad hud

Serie: Body - Softening and Revitalizing Treatment
Volym: 150 ml
Förpackning: Plasttub med kapsylkork
Pris per ml: 2,20 kr

Clarins Radiance-Plus Self Tanning body lotion skiljer sig lite från mängden i detta test eftersom den även har en brun utan sol effekt. De väljer dock att kalla lotionen för ”Radiance-lotion” så därför valde vi att ta med den. Det syns ingenting direkt när man har smort in sig med den, men inte så långt efteråt ser huden lite blank ut, som om den blivit polerad. Det lyser faktiskt om huden efter några dagar och den ser allmänt fräsch ut. Den falska och svaga ”solbrännan” upplevs som väldigt naturlig. Lotionen kommer i en tub som går lätt att klämma på, åtminstone i början. Tubens kapsyl försvårar dock att klämma ut det sista. Priset är lite väl högt med tanke på att det finns liknande lotioner som är klart billigare men visst blir resultatet fint och doften är härlig.