Sök

Oral-B Professional Care 3000: En smidig eltandborste

2009-11-02

Smartson testar Oral-B Professional Care 3000 från Braun. Modellen stoltserar med bra funktioner och hög användarvänlighet. Tyvärr är priset högt.

Modell Betyg Pris Kommentar
Braun Oral-B Professional Care 3000 20/25 1300 Lyser om du borstar för hårt

Sammanfattning

Håll koll på kvadranterna
Att borsta tänderna med en eltandborste har länge rekommenderats av tandläkare. Enligt rekommendation ska tänderna borstas två gånger om dagen, två minuter per gång. Munnen delas in i fyra kvadranter och dessa består av vänster och höger under- och överkäke. Det som i synnerhet är bra med Oral-B Professional Care 3000 är att den indikerar när en kvadrant är färdigborstad och de är dags för nästa. Detta leder till att alla tänder borstas lika mycket under två minuter. Plus även för det smidiga utförandet.

Smidigt format

Denna eltandborste från Braun Oral-B är smidig i sitt utförande jämfört med många av deras andra lite mer klumpiga modeller. Handenheten är smal och greppvänlig och framsidan är gummerad vilket gör att fingrarnas placering blir optimal. Även på/av-knappen sitter högt placerad och kommer inte i vägen vid borstningsmomentet. Bra manual ger tydliga instruktioner. Laddningsenheten levereras med en förvaringsdel för borsthuvudena. Förvaringsdelen behöver nödvändigtvis inte användas utan det går bra att enbart använda laddningsenheten som inte tar stor plats.

Tre borstlägen
Borsthuvudet ska hållas still mot varje tand och tandborsten stannar av när en kvadrant är färdigborstad och det är dags att gå vidare till nästa, vilket är bra. Plus även för trycksensorn på baksidan av handenheten som lyser kraftigt i rött om du borstar för hårt. Oral-B Professional Care 3000 har tre borstningslägen: daglig rengöring, mjuk och polerande. Dessa kan bytas under tandborstningen om så önskas. För att stänga av eltandborsten helt ska på/av-knappen hållas in en stund. Dock är det lätt hänt att man inte lyckas stänga av tandborsten utan istället växlar mellan de olika borstningslägena. En uppladdning av batteriet ska enligt tillverkaren ge en veckas borstning. Detta stämmer bra men kan upplevas lite kort. Det går visserligen bra att förvara tandborsten på laddningsenheten när den inte används vilket gör att den ständigt kan laddas. Plus för att det medföljer tre olika typer av borsthuvuden som kan anpassas till den typ av borstning du väljer.

Ett högt pris
Braun Oral-B Professional Care 3000 är en enkel men välfungerande eltandborste. Den allra främsta anledningen är det greppvänliga handtaget och de praktiska funktionerna. Synd bara att eltandborstar i denna klass generellt har en hög prislapp.

Betyg
Kvalitet: 4/5
Kapacitet: 4/5
Design: 5/5
Funktioner: 4/5
Prisvärde: 3/5
Totalt: 20/25

Så gjorde vi:
Tandborsten har laddats enligt anvisning. Tänderna har borstats i två minuter två gånger om dagen i två veckor. Även övriga funktioner har testats. Vi har tittat extra på användarvänlighet samt hur lätt den är att hantera. Därefter bedömdes kvalitet, kapacitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyg är 25 poäng.

Snabbfakta: 8800 oscillerande rörelser och 40000 pulseringar per minut. Tre borstningslägen. Trycksensor och laddningsindikator. Tre typer av borsthuvuden samt basenhet med förvaring medföljer. Övrigt: Signalerar när en kvadrant har borstas klart och om du borstar för hårt. Cirkapris: 1300 kronor.

Kundkontakt: 
Braun: 020-213321 www.braun.com

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: