Sök

Lättviktiga funktioner

2004-01-16

Vikten skvallrar om vilken form vi är i och om vi borde äta respektive träna mer eller mindre. Smartson testar åtta digitala badrumsvågar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips Lucenza 3/5 800 Pålitlig lyxmodell
Philips Accuresse 2/5 575 Halvdyr basmodell
OBH Nordica Perfect 2/5 400 Billig och basic
Soehnle Ticino 2/5 675 Passar stengolvet
Tefal Artiss 3/5 1000 Minnet är kort
Soehnle Paris 3/5 1300 Superfunktionell
OBH Nordica Quadro 4/5 675 Bästa köpet
Tefal Progress 3/5 2000 Onödigt dyr

Sammanfattning

Att hålla reda på vikten har blivit väldigt viktigt (!) för många. För alla viktfixerade har vi testat digitala batteridrivna badrumsvågar i varierande prisklasser. Några har utökade funktioner för att hålla koll på formerna.

Inledning

Badrumsvågarna har blivit mer avancerade med fler funktioner, vissa finesser är nyttiga och andra är mer tveksamma. Tefal Progress minns din vikt och kan visa en viktkurva utslagen på dagar, veckor eller månader. Soehnle Paris mäter andelen kroppsfett i förhållande till längd, kön och ålder. Funktionen är dock tveksam eftersom vågen inte kan veta kroppens egentliga sammansättning av muskler, fett och skelett. Beräkningen visar sig inte heller vara särskilt exakt eftersom värdena blir olika vid upprepade vägningar. Visst kan det vara roligt att få ett riktvärde på kroppsfettet, men finesser av det här slaget ska nog mest ses som en dyr gimmick.

Generellt gör alla modeller sitt jobb bra, även om en person väger olika mycket på olika vågar. Toleransnivån på en hushållsvåg är 1-1,5 procent av den verkliga vikten. Differensen, eller hur mycket vikten varierar vid upprepade vägningar, är däremot inte större än 0,5 procent på samtliga testade vågar. Den modell vi betraktar som mest prisvärd är OBH Nordica. Är du ute efter statistik eller "kroppsfettanalys" får du vara beredd att betala en bra bit över 1000 kronor.

Så gjorde vi

Alla modeller testades vid upprepade vägningar för att mäta differensen eller skillnaden i vikt mellan vägningstillfällena. I testet har vi tagit hänsyn till snabbhet, känslighet mot rörelse, hur vågen känns att stå på och om den är lätt att läsa av. Eventuella funktioner utöver viktangivelse har också utvärderats, samt naturligtvis värde för pengarna.

Philips-Accuresse-1
Philips Accuresse
En enkel modell i vit plast med svagt lysande, röd LED display som kan vara svår att se i starkt ljus. Designen andas tidigt 80-tal. "Tapfunktion" som kräver att man trycker hårt (eller lyfter lätt) på vågen innan det går att väga sig. Differensen vid upprepade vägningar är 0,2 kilo och maxvikten är 135 kilo. Använder ett 9 volts batteri som inte medföljer. Manual saknas, men det finns en enkel beskrivning på förpackningen.

Philips-Lucenza-1
Philips Lucenza
En lite mer påkostad våg i frostat glas med LCD-display. Två platta litiumbatterier medföljer vid köp. Liksom hos Philips Accuresse kan det vara trögt att få igång vågen och det är lättare att lyfta den lätt från golvet och släppa ner den, än att trampa igång den. Maxvikten är 150 kilo och differensen är 0 vid upprepade vägningar. I övrigt finns inte så mycket som motiverar priset.

Soehnle-Ticino-1
Soehnle Ticino
Denna modell har en svart plastyta och ser ut som en mörk skiffer- eller klinkerplatta med självlysande LED-display som syns tydligt även i starkt ljus. Ytan är mjuk och behaglig att stå på. Vågen är snabb att visa vikten men är också känslig för rörelse. Differensen är 0,4 kilo vid upprepade vägningar. Maxvikt 150 kilo. Kräver 4 AA batterier som inte ingår. Illustrerad manual, dock inte på svenska. Tämligen dyr basmodell.

Soehnle-Paris-1
Soehnle Paris
Paris är en avancerad våg med beräkning av kroppsfett utifrån vikt, längd, kön och ålder, samt möjlighet att lagra värden för fyra personer. LCD-displayen är stor och tydlig. Vit plast med "anatomisk" yta och dekorlister i metall. Det krävs 4 AA batterier (som inte medföljer) och maxvikten är 150 kilo. Bra, illustrerad manual som tyvärr inte är på svenska. Känslig för rörelse. Differensen är 0, men däremot varierade värdet för kroppsfett vid upprepade vägningar.

Nordica-Perfect-2
Nordica Perfect
Testets billigaste våg i silverfärgad plast och tydlig LCD-display. Batteriet är av litiumtyp och kan inte bytas ut. När detta tar slut (och det gör det garanterat) måste vågen kasseras. Vi hade problem med att få vågen att balansera på alla fyra hörn, men den presterade ändå ganska bra. Maxvikten är 150 kilo och differensen mellan olika vägningar är 0,4 kilo. Tiden innan vikten anges är relativt lång. Manualen är på svenska.

Nordica-Quadro-1
Nordica Quadro
En snygg våg i härdat glas och metall. Relativt liten LCD-display med samma fördröjning som hos Nordica Perfect. Maxvikt 150 kilo, differensen vid upprepade vägningar är 0. Utbytbart litiumbatteri medföljer samt manual på svenska. Vågen kräver inte att man trycker på den före vägning, det är bara att ställa sig på den så visas vikten efter några sekunder. Mest prisvärd om man uppskattar den hårda och lite kalla glasytan.

Tefal-Artiss-3
Tefal Artiss
Den tredje modellen i testet med ståyta av härdat glas. Tydlig LCD-display med minnesfunktion för hur mycket du väger från ena dagen till den andra (men inte längre än så). Maximalt tre personer ryms i minnet. Väger snabbt och direkt, utan att man måste nollställa räkneverket först. Differensen mellan olika vägningar är 0 och maxvikten är 130 kilo. Svensk illustrerad manual. Design och minne motiverar knappast det höga priset.

Tefal-Progress-2
Tefal Progress
Testets dyraste våg i "anatomisk" vit plast med långtidsminne för fyra personer. Maxvikt 130 kilo med 0 i differens mellan vägningarna. Separat styrenhet som måste placeras ovanför vågen. Displayen ger vikten på en grafisk skala som visar dagar, veckor eller månader. Du kan följa din viktkurva i upp till två år. Progress kräver totalt 7 AA batterier. Bra, illustrerad manual. Lyxig, men kan man inte lika gärna köpa en billigare våg och lägga resten av pengarna på ett gymkort?