Sök

Lättare med eltandborste

2004-03-29

Med en eltandborste blir tandborstningen både effektivare och bekvämare. Men hur bra resultatet blir beror mer på användaren än på borsten.

Modell Betyg Pris Kommentar
Colgate Actibrush 2/5 130 En skakig färd
Philips Sensiflex 1510 4/5 350 Bra köp!
Braun Oral-B 400 3/5 150 Bra budgetköp
Rota-dent 3/5 650 Kittlar i munnen
Braun Oral-B 5500 2/5 650 Bara onödigt dyr
Braun Oral-B Kids 4/5 450 Bra familjemodell
Braun Oral-B 7500 4/5 850 Påkostad och dyr
Pepsodent Integral 3/5 170 Lågmäld och lagom

Sammanfattning

Många tandhygienister rekommenderar en elektrisk tandborste till såväl barn som vuxna. Det roterande (ibland även pulserande) borsthuvudet ska göra rent effektivare och göra den tråkiga tandborstningen roligare och bekvämare. Men det gäller att lära sig tekniken, annars är elborsten knappast effektivare än en vanlig tandborste. Här spelar bruksanvisningen stor roll.

Inledning

Smartson testar åtta elektriska tandborstar, varav tre drivs av vanliga batterier och fem har uppladdningsbara NiMH batterier. De senare kostar mest men är samtidigt effektivast och har flest funktioner. En nackdel är att batteriet inte kan bytas då det är uttjänt. Hela tandborsten måste då kasseras. En annan nackdel är att drifttiden bara är 30-60 minuter per laddning. Två vanliga AA batterier i de enklare modellerna räcker däremot till cirka tio timmars användning. Vi rekommenderar främst de uppladdningsbara modellerna Philips Sensiflex och Braun Oral-B 950 Kids (även till vuxna!). Braun 7500 är bra men dyr, liksom Rota-dent. Braun 400 är avsedd för vanliga batterier och är ett bra budgetköp, liksom Pepsodent Integral. Colgate Actibrush och Braun 5500 tycker vi inte är prisvärda. Alla utom en har oscillerande borste som roterar fram och tillbaka, medan Rota-dents borste snurrar åt ett och samma håll hela tiden. Då Braun Oral-B dominerar marknaden stort ingår fyra modeller. Priserna varierar mellan 130 och 850 kronor.

Så gjorde vi

Testet är inriktat på att bedöma funktioner och prestanda, design och kvalitet samt värde för pengarna. Detta är ett användartest som inte omfattar produkternas kliniska egenskaper.

Braun-400
Braun Oral-B 400
Brauns enklaste modell drivs av två AA batterier men har samma borsthuvud och design som de dyrare syskonen. Smidigt format och greppvänlig yta. Rund borste som vibrerar mycket. Ljudnivån är också ganska hög. Modellen är annars bra att hantera och har ett tilltalande pris. Bruksanvisningen är tunn och har begränsat informationsvärde. Två Duracell batterier medföljer samt ett borsthuvud. Prisvärd eltandborste för den som inte måste ha en uppladdningsbar modell. De flesta Braun Oral-B modeller säljs på Apoteket samt elvaruhus.

Colgate
Colgate Actibrush
Testets billigaste tandborste har greppvänligt handtag i plast och gummi och tvådelat borsthuvud. Även det vibrerande borstfästet är i plast, nedsänkt i handtaget. Ljudnivån är låg men konstruktionen medför att hela handtaget vibrerar på ett otrevligt sätt. Borstens sätt att vibrera känns inte heller så skönt mot tandköttet, men den gör rent bra. Manualen är dålig. Även om modellen är duglig vill vi inte rekommendera den på grund av vibrationerna. Två Energizer batterier medföljer samt en borste. Finns bland annat på ICA.

Pepsodent
Pepsodent Integral
Enkel tandborste i ljusblå plast som ger ett billigt intryck. Borstfästet är i klen plast. Men funktionsmässigt är den trevlig att använda med lågfrekvent vibration och låg ljudvolym. Den runda borsten gör rent bra och handtaget vibrerar knappt. Två Energizer batterier och en borste medföljer. Bruksanvisningen är utförlig. Funktionsmässigt bra men inte lika välbyggd som Braun AP400. Säljs bland annat på större elvaruhus som Elgiganten.

Braun-7500
Braun Oral-B 7500
Lyxmodellen i Brauns sortiment heter Professional Care 7500. Förutom att röra sig från sida till sida 8800 gånger per minut pulserar borsten 40,000 gånger per minut. Pulsfunktionen stängs av om du trycker för hårt. Uppladdningsbart batteri som ger 45 minuters drifttid. Handtaget är långt och smalt i blå plast med detaljer i gummi. Motorn har två hastigheter och timerfunktion som indikerar 30 sekunder respektive 2 minuter. Den högsta hastigheten ger hög effekt men känns inte så behaglig. Blå laddningsindikator. Välskriven bruksanvisning. Två borstar ingår liksom hållare med lock för fyra borsthuvuden. Dyr kvalitetsborste med bra funktioner.

Braun-5500
Braun Oral-B 5500
I likhet med Braun 7500 har Professional Care 5500 ett uppladdningsbart batteri med 30-45 minuters drifttid (olika uppgifter finns) och pulsfunktion. Antalet pulseringar är dock mindre, ca 20,000 per minut, liksom svängningarna (7600 per minut). Laddningsindikator och hållare för två borsthuvuden, vilka ingår vid köp. Enkel bruksanvisning. Handtaget är långt och smalt med gummi på sidorna. Ett effektläge där vibrationen nästan är obehaglig. Timer som indikerar två minuter. För övrigt finns inget som motiverar det höga priset i relation till andra modeller.

Braun-Kids
Braun Oral-B 950 Kids
Brauns barnmodell har ett kort och greppvänligt handtag i gummi och plast. Trots att det är anpassat till barnhänder fungerar det lika bra i en vuxen hand. Batteri och konstruktion är samma som i Brauns övriga modeller, men drifttiden är hela 60 minuter vilket är klart bäst. Timerfunktion som indikerar en samt två minuter med en liten melodi. Varje gång borsten lyfts från laddaren spelas också en liten melodi. Ett borsthuvud ingår. Förutom att vara bra och pedagogisk för barn fungerar 950 Kids lika bra till vuxna tänder och är ett bra köp för alla barnfamiljer. Finns även som ordinär modell i vit plast utan musik och heter då 950TX.

philips-sensiflex
Philips Sensiflex 1510
Eltandborste med uppladdningsbart batteri i vit plast med orange detaljer. Efter laddning får man en drifttid på maximalt 25 minuter, men laddningsindikator saknas. Laddaren har plats för två borsthuvuden, varav ett följer med vid köp. Borsten är tvådelad med en smalare del längst fram, s.k. Active Tip. Borsthuvudet har en fjädrande funktion som gör att trycket mot tandköttet aldrig blir för hårt. Designen fungerar bra i praktiken. Ljudet är inte störande men handtaget känns klumpigt att hålla. Utmärkt manual. Prisvärd modell som säljs på större elvaruhus.

Rotadent
Rota-dent
Klassisk amerikansk modell med uppladdningsbart batteri, helt i vit plast med tre olika svarta borstar (vi har testat den runda "koppformade" borsten). Borsthuvudet är vinklat bakåt och handtaget ger bättre grepp än väntat. Bra bruksanvisning. Drifttiden är ungefär 30 minuter per laddning. Borsten håller hög kvalitet liksom övriga delar och den roterar i behagligt långsam takt med låg ljudvolym. Men den roterande borsten kittlar mot tandkött och läppar under borstning och är svår att styra. Det känns ungefär som att polera tänderna hos tandläkaren.