Sök

Hudnära rakning - En prisfråga?

2007-11-08

Smartson har testat tre rakhyvlar i olika prisklasser. Bäst men även dyrast är Gillette Fusion Power.

Modell Betyg Pris Kommentar
Wilkinson Xtreme 3 16/25 53 Bra budgetval
ICA Quickshape 12/25 105 Ingen skonsam rakning
Gilette Fusion Power 19/25 160 Rakar bäst

Sammanfattning

Val av rakhyvel är ofta ett väldebatterat ämne. Här jämför vi tre olika rakhyvlar med utbytbara blad. De testade modellerna utför uppdraget godkänt, men resultatet och användarvänligheten skiljer produkterna åt. Klart bäst är Gillette Fusion Power, men priset är för högt enligt testlaget. Därefter kommer Wilkinson medan ICAs egna rakhyvel är en besvikelse. Den relativt nya tekniken med batteridrivna rakhyvlar gör rakningen roligare och mer vibrerande, men i en tid då vi borde spara på vår miljö känns ännu en batteridriven produkt onödig. Sammanfattningsvis kan man säga att utvecklingen går tydligt mot fler och tätare blad, större handtag och högre priser. Ett tips är att testa dig fram för att hitta en hyvel som passar din hy och ekonomi.

Så gjorde vi

Testlaget har bedömt produkternas design, kvalitet, kapacitet, prisvärde och funktioner. Varje hyvel användes fyra veckor. Maxbetyget är 25 poäng

/images/historic/betyg/16.jpgBudget: Wilkinson Xtreme 3 – Bra budgetval

Konstruktion: Traditionell modell med 3-bladssystem utan batteridrift. Rakhyveln säljs med en ställning med plats för extrablad. Bladen lossas med en knapp på fronten av hyveln. Handtaget är gummerat och vinklat. Rakbladen har en remsa innehållande Aloe Vera och har en viss rörlighet i höjdled. Två blad ingår vid köp. 
Omdöme: Wilkinson Xtreme 3 bedöms raka effektivt och har ett lågt inköpspris. Rakbladet är lätt att rengöra och byta. I jämförelse med Gillette och ICA är rakbladet svårt att komma åt under näsan. Sammantaget bra kvalitetskänsla och kapacitet. Testlaget saknade inte batteridrift och uppskattade den rena designen.
Bladpris: 63 kronor/4-pack
Cirkapris: 53 kronor

uploadedimages/articles/Smartson_Test/ICA-Quick-Shape-fri.jpgMellan: ICA Quickshape – Ingen skonsam rakning

Konstruktion: Batteridriven rakhyvel med 3-bladssystem. Handtaget är gummerat och är försett med en strömbrytare. Bladen lossas via två knappar som är placerade på huvudets sida. Rakbladen har en remsa innehållande Aloe Vera och E vitamin. Bladet har en viss rörlighet i höjdled. Rakhyveln säljs med en ställning med plats för extrablad. Hyveln drivs av ett LR03 batteri och fungerar i duschen. Två blad ingår vid köp. 
Omdöme: ICA Quickshape har testets minsta blad vilket gör det enkelt att komma åt under näsa samt vid finputsning av polisonger. Testlaget anser dock att rakningen inte är effektiv och ger inte en nära rakning i jämförelse med hyvlarna från Gillette och Wilkinson. En fördel är att förbrukningskostnaden är låg. Kvalitetskänslan är plastig, men handtaget bedöms greppvänligt och väl utformat. Bladet är aningen krångligt att byta. Flera i testlaget blev missnöjda med slutresultatet.
Bladpris: 48 kronor/4-pack
Cirkapris: 105 kronor

Dyr: Gillette Fusion Power – Rakar bäst uploadedimages/articles/Smartson_Test/ICA-Quick-Shape-fri.jpg

Konstruktion: Batteridriven modell med 5-bladssystem. Rakhyveln säljs med en ställning med plats för extrablad. En indikator av Aloe Vera och E-vitamin mattas av efter viss slitning. Hyveln drivs av ett LR03 batteri och fungerar i duschen.
Omdöme: Gillette Fusion Power är testets dyraste men även bästa rakhyvel. Hyveln är teknisk, färgsprakande och vibrerande. Testarna upplever designen som sportigt high-tech, men även barnslig i sitt uttryck. Förbrukningskostnaden är hög, särskilt om du väljer den batteridrivna varianten Fusion Power. Den stora fördelen med Fusion är dock det särskilda bladet för att putsa polisonger och andra svåråtkomliga områden. Här blir precisionen bättre på små ytor än när huvudbladet används. Rakningen är hudnära och resultatet blir bra. Bäst men klart dyrast i drift och inköp. 
Bladpris: 140 kronor/4-pack
Cirkapris: 160 kronor