Sök

Gillette Fusion Power: Framtidens rakning

2007-03-05

Smartsons testlag har använt Gillette Fusion Power under fyra veckor. Mest uppskattat är extrabladet för precisionsputsning, medan priset och leksakskänslan ifrågasätts.

Modell Pris Kommentar
Gillette Fusion Power 160 Framtidens rakning

Sammanfattning

När Gillette lanserar en ny produkt sker det med buller och bång. Reklamen för den nylanserade rakhyveln Gillette Fusion basuneras nu ut i tv, i press och via internet. Tanken är att alla män ska identifiera sig, byta ut sin gamla hyvel och hänga med i den tekniska utvecklingen. Smartsons testpanel bestående av fem män har använt Gillette Fusion Power under fyra veckors tid med ett blandat resultat och omdöme.

Inledning

Gillette Fusion Power förpackningSammanfattningsvis kan man säga att utvecklingen går tydligt mot fler och tätare blad, större handtag, grällare färger och högre priser. Ska man tro Gillette ska den moderna mannen identifiera sig med Legos robotar Bionicle. Hyveln är likt leksaksfigurerna teknisk, färgsprakande och vibrerande. Testarna upplever designen som sportigt high-tech, men även barnslig i sitt uttryck. Förbrukningskostnaden är hög, särskilt om du väljer den batteridrivna varianten Fusion Power.

Karl Händel

Fler blad - bättre rakning?
Gillette Fusion Power rakhyvelSjälva huvudet med fem blad erbjuder enligt panelen god komfort, en nära rakning men flertalet upplevde även att en viss läroperiod innan man kom överfund med den vibrerande raktekniken och bladets storlek. Tanken är att man ska komma närmare huden och därmed få ett bättre resultat. Panelen var inte helt överens om detta. Vissa tyckte att resultatet var bättre än andra produkter på marknaden medan andra likställde resultatet med äldre system från Gillette eller andra fabrikat. Den stora fördelen med Fusion är dock det särskilda bladet för att putsa polisonger och andra svåråtkomliga områden. Här blir precisionen bättre på små ytor än att använda huvudbladet. En annan förbättringarna med Fusion jämfört med tidigare Gilette-hyvlar, är att den inte lossnar så lätt från sin hållare. Vid en direkt provokation släpper Mach 3:an betydligt snabbare ur sin hållare än Fusion. En testare påpekade att det finns få saker som är mer irriterande än när rakhyveln har lossnat i necessären och ligger och nöter mot insidan. Angående nötning så håller bladen bra, men tappar i kapacitet efter 4-5 gånger. En indikator av aloe och E-vitamin mattas av efter viss slitning. Att denna stripe skulle återfukta huden upplever dock ingen i testlaget.

Gillette Fusion Power close upBra men dyr
När omdömet för prisvärde ska ges är dock alla fem i panelen överens. Den nya modellen har en hög förbrukningskostnad. Startpaketet inklusive batteri och blad kostar cirka 160 kronor och därefter en investering på 150 kronor för fyra extrablad plus batterier. När bladen bara håller 4-5 rakningar för en användare med normal skäggväxt känns priset för en rakning för högt. Det slutliga omdömet av produktens kvalitet är trots allt övergripande hög. Sammanfattningsvis är Gillette Fusion en bra produkt men ska inte ses som en revolution. Den vibrerande och blinkande rakningen är en rolig nyhet, men i en tid då vi borde spara på vår miljö känns ännu en batteridriven produkt onödig. Att Gillette och Duracell ägs av samma koncern gör inte panelen mindre skeptisk kring batteridriven rakning.

Så gjorde vi:
Testlaget har bedömt Gillette Fusions design, kvalitet, kapacitet, prisvärde och funktioner. Testet skedde under februari månad 2007.

Snabbfakta:
5-bladig rakhyvel med extra trimmerblad
Drivs av ett AAA/LR03 batteri.
Cirkapris: 160 kronor inklusive ett blad.

Läs även: Test - Gillette Fusion Power Proglide

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: