Sök

Fukt åt huden

2008-02-04

När huden i ansiktet känns torr och stram och den vanliga ansiktskrämen inte hjälper så kan en fuktåtergivande ansiktsmask vara till hjälp. Smartson testar åtta ansiktsmasker från 18 till 410 kronor. Decléor får högst betyg.

Modell Betyg Pris Kommentar
The Body Shop 12/25 170 Fuktkräm
Decléor 23/25 350 Balsam för hud och själv
Nivea Visage 19/25 18 Praktisk på resan
Carita Paris 20/25 375 Snabb fuktbomb
Estée Lauder 21/25 325 Skön gelé
MD Formulation 16/25 410 Svider
Helena Rubinstein 20/25 365 Morgonmask
Lumene 19/25 110 Prisvärd

Sammanfattning

Det finns olika typer av ansiktsmasker med olika effekter men gemensamt är att de är en slags intensivkur för huden. En fuktåtergivande ansiktsmask ger precis som det låter en extra dos av fukt åt en uttorkad hud och kan därför reducera små linjer i huden och ge lite lyster åt den. Denna typ av mask kan komma väl till pass efter att ansiktet blivit exponerat för extrema väderkonditioner som kraftig kyla eller stark sol, för då kan huden kännas stram och den dagliga ansiktskrämen hjälper inte. Den kan användas så ofta som behovet finns men oftast rekommenderas att den används en till två gånger i veckan från 5 till 15 minuter. Vid riktigt torr hud kan masken även intensivanvändas på kvällen 3-5 dagar i rad eller låt den vara kvar i ansiktet under en hel natt. 

Inledning

Innehåll och verkan
Huvudingrediensen i alla maskerna är så klart vatten, det kan vara så kallad phyto-aromatiskt vatten från mynta eller apelsinblomma och vatten med olika mineraler i. En annan ingrediens som finns i några av maskerna är Kodium från en typ av havsalg som underlättar fuktpenetrationen genom hudlagren. E-vitamin fungerar som fuktbindare och används i vissa av maskerna. Förutom dessa finns en mängd olika ämnen i av varierande slag.

Så gjorde vi

Ansiktsmaskerna testades på normal hudtyp som blir torrare på vintern efter respektive produkts användningsinstruktioner. Maskerna har korttidstestats i en vecka vardera och bedömdes utifrån kvalitet, applicering, resultat, prisvärdhet och förpackning. Maxbetyg är 25 poäng.

The Body Shop - Fuktkräm

Serie: Vitamin E Sink-in moisture mask
Volym: 100 ml
Förpackning: Plastburk med skruvlock
Hudtyp: Alla
Utlovad effekt: Intensiv fuktåtergivning och antioxidant skydd
Användning: 1-2 gånger i veckan, 10 min åt gången, avlägsna med en bomullsrondell.
Cirkapris: 170 kronor

Omdöme: Dallrig och tjock konsistens som doftar fuktkräm. Första intrycket är lite märkligt då denna kräm ska läggas på ansiktet. Den har en svalkande och behaglig känsla på huden. Ganska lättapplicerad och masken går enkelt att ta ur burken med fingrarna men är inte så hygieniskt. Efter borttagning ligger ett klibbigt lager kvar på huden länge tyvärr.

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/Bodyshop-Vitamin-E-mask.jpgDecléor - Balsam för hud och själ

Serie: Hydra Floral Anti-Pollution Mask
Volym: 50 ml
Förpackning: Plasttub med skruvkork
Hudtyp: Alla
Utlovad effekt: Ska återfukta huden omedelbart samt återställa långsiktigt hudens idealiska fuktnivå på djupet. Skyddar huden mot föroreningar.
Användning: Läggs på som ett tjockt lager. Låt verka i 10 till 15 minuter. Ta bort det som finns kvar med ansiktsvatten på en bomullstuss. En till två gånger i veckan.
Cirkapris: 350 kronor

Omdöme: Skön och lätt konsistens. Masken försvinner snabbt in i huden. En frisk citrusdoft känns när masken appliceras och snart kommer en doft av mint också som förstärker helhetsupplevelsen. Huden ser rosig och fräsch ut efteråt. Tack vare drygheten och det goda resultatet är produkten dessutom prisvärd.

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/Bodyshop-Vitamin-E-mask.jpgNivea Visage - Praktisk på resan

Serie: Refreshing moisture mask
Volym: 2 x 7,5 ml
Förpackning: Två engångsförpackningar
Hudtyp: Alla
Utlovad effekt: Huden blir mer elastisk och fuktighetsbalansen återuppbyggs.
Användning: Applicera på ansikte och hals. Låt verka i 10-15 min. Eventuella rester tas bort med en servett.
Cirkapris: 18 kronor

Omdöme: Konsistensen är tjock och krämig. Fräsch doft och lättapplicerad. Det sticker lite i huden först men det upphör snabbt. Huden är lite klibbig efteråt men känns återfuktad. Engångsförpackningarna är generösa och praktiska att ta med sig på resan. Tyvärr är överbliven mask svår att spara på i sin förpackning och därför kan det bli en del spill.

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/Bodyshop-Vitamin-E-mask.jpgCarita Paris - Snabb fuktbomb

Serie: Ideal Hydration Lagoon Bath mask
Volym: 50 ml
Förpackning: Plasttub med skruvkork
Hudtyp: Alla med fuktfattig hud
Utlovad effekt: Ger optimalt med fukt och ger smidig hud med frisk lyster.
Användning: Jämnt lager på ansiktet. Låt verka i 5-10 minuter. Ta bort eventuella rester med fuktad bomullsrondell. Använd 1-2 gånger i veckan.
Cirkapris: 375 kronor

Omdöme: En underbar doftsensation av hav. Masken är ljust blå med lite mörkare blå mikropärlor i, dock nästan genomskinlig på huden och är därför lite svår att applicera jämn. Den sugs snabbt in i huden och den rekommenderade tiden räcker väl. Huden känns mjuk och skön efteråt. Utmärkt att använda på morgonen. Härlig produkt om än dyr.

Estée Lauder - Skön gelé

Serie: Hydra complete Multi-level
Volym: 75 ml
Förpackning: Plasttub med kapsylkork
Hudtyp: Alla
Utlovad effekt: Återfuktande och med en utslätande effekt för fina, torra linjer i ansiktet.
Användning: Generöst lager på huden. Låt verka 5-10 minuter. Tvätta bort med en varm tvättrasa. Kan användas 2-3 gånger i veckan.
Cirkapris: 325 kronor

Omdöme: Genomskinlig gelé som doftar gott. Appliceras generöst och är därför enkel att lägga på men det kan vara lite svårt att se hur mycket. Snygg och praktisk tub med kapsylkork. Överbliven mask tas bort med en varm tvättrasa och därför får man bort lagret från den yttersta huden. Känslan efteråt är skön och ansiktet ser piggare ut.

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/EsteeLauder.jpgMD Formulation - Svider

Serie: Moisture Defense Antioxidant treatment masque
Volym: 75 ml
Förpackning: Plasttub med skruvkork
Hudtyp: Alla
Utlovad effekt: En superfuktgivande ansiktsmask som lugnar ”stressad” hud. Stärker hudens försvar mot inre och yttre påfrestning.
Användning: Applicera en riklig mängd på ansikte/hals. Låt verka 10-15 minuter, skölj av. Kan användas flera gånger per vecka och även som nattmask.
Cirkapris: 410 kronor

Omdöme: Lite krämig konsistens som är vit när den enkelt stryks på. Det svider obehagligt i huden även med vetskapen om att det ska vara så men det försvinner efter halva tiden. Alltså ingen avkopplingsmask då varken känslan eller medicindoften ger upphov till att njuta. Huden är len och ser lite behandlad ut efteråt med en lätt rodnad.

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/EsteeLauder.jpgHelena Rubinstein - Morgonmask

Serie: Hydro Urgency mask
Volym: 50 ml
Förpackning: Plasttub med skruvkork
Hudtyp: Alla
Utlovad effekt: Återfuktande och återuppbyggande.
Användning: Appliceras rikligt på torr hud. Låt verka i 5 minuter. Avlägsna eventuellt överskott med servett.
Cirkapris: 365 kronor

Omdöme: Ljusblå mask som blir nästan genomskinlig när den stryks på. Trevlig och svag doft. Känns något sval och skön på huden. Lättapplicerad och sugs snabbt in i huden. Behöver endast 5 minuter för att ge en fräsch effekt och kan lämnas kvar under sminket. Bra till ett trött morgonansikte!

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/EsteeLauder.jpgLumene - Prisvärd

Serie: Sensitive Hydra Tender
Volym: 75 ml
Förpackning: Plasttub med kork
Hudtyp: Alla
Utlovad effekt: Lugnar och återfuktar huden.
Användning: Appliceras rikligt på rengjord hud. Låt verka i 10 minuter och ta bort eventuellt överskott med servett. Kan användas 1-2 ggr i veckan.
Cirkapris: 110 kronor

Omdöme: Doften är svag då den är parfymfri och konsistensen är ganska krämig och blir nästan genomskinlig på huden. Lättapplicerad. Det mesta absorberas i huden som känns återfuktad efteråt. Vid testtillfället fanns viss rodnad på delar av huden som masken lindrade vilket får ses som ett bra resultat. Klart prisvärd.