Sök

Föna fram din stil

2006-08-28

En hårtork ska vara lättanvänd och ge ett bra resultat. Smartson testar tio modeller i olika prisklasser och utförande. Bäst i test är Philips Salon pro.

Modell Betyg Pris Kommentar
Creation 2 14/25 200 Ordinär
E-go travel 13/25 270 Smidig
Salon pro dryer 23/25 400 Bäst i test
Jetset control ionic 15/25 400 Bra tryck
Artist pro dryer 13/25 600 Högljudd
Ion care 2000 13/25 500 Hettande
D300E 12/25 500 Svag
Beliss 7/25 600 Dåliga extrafunktioner
Coline 34-3894 15/25 90 Vikbar

Sammanfattning

När man ska torka och föna håret finns det en hel del olika hårtorkar att välja mellan. Det finns allt ifrån små enkla resehårtorkar till mycket avancerade salongsfönar med extra finesser. Innan ett köp bör man utgå ifrån vilka krav fönen ska uppfylla och hur den ska användas. Räcker det med att endast torka håret torrt eller vill man forma en frisyr och få extra volym på lockarna?

Inledning

Vi har testat tio olika hårtorkar av varierande modell. Ofta medföljer både fönmunstycke och volymdiffuser samt att de flesta har kalluftsläge. Vissa av hårtorkarna har även joniserande effekt vilket innebär att fönen ska motverka statiskt hår. Dock märktes inte den joniserande effekten på resultatet från någon av hårtorkarna. Bäst i test är Salon pro hair dryer från Philips som har både hög kapacitet och användarvänlighet. Mest prisvärd är dock Coline 34-3699 från Clas Ohlson som fungerar lika bra som dyrare konkurrenter. Jetset control ionic från Philips och Ion care från Obh Nordica är i vissa temperaturlägen så varma att de är obehagliga att använda. Mest högljudd är Artist pro dryer från Obh Nordica. Resetorkarna från Philips och Coline är praktiska och fungerar bra men bjuder inte på några extra finesser. Babyliss D300e har en mycket svag luftström och är därför ineffektiv. Beliss från Babyliss är en mycket avancerad hårtork med många extra funktioner och finesser. Själva hårtorken är godkänd, men övriga funktioner är mindre lyckade.

Så gjorde vi

Ett mjukt hår med fina hårstrån och självfall blöttes och fönades torrt. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Creation 2
Betyg: 14/25
Kommentar: Ordinär
Braun Creation 2 är en traditionell hårtork för hemmabruk med endast ett munstycke. Reglaget för luftflödet bjuder på tre olika lägen samt en knapp som styr kalluftsfunktionen. I övrigt finns inga extrafunktioner. Modellen är ganska stor till formen men är lätt att använda. Det är bra tryck i luftströmmen men de övre värmelägena är lite väl varma vilket gör att det svider i hårbottnen och kan torka ut håret. Sammantaget en ordinär hårtork som gör jobbet men inte mycket mer.
Cirkapris: 200 kronor

E-go travel
Betyg: 13/25
Kommentar: Smidig
Braun E-go travel är en liten och smidig fön med låg vikt som är exemplarisk att ha med på resan. Modellen är utrustad med två reglage för varmluft men saknar möjligheten att blåsa kalluft. Luftströmmen har ett godkänt tryck och de båda värmelägena har behaglig temperatur. Modellen har endast ett fönmunstycke. Den är ganska svårarbetad och komplicerad att få grepp om då den saknar ett riktigt handtag.
Cirkapris: 270 kronor

Salon pro hair dryer
Betyg: 23/25
Kommentar: Bäst i test
Philips Salon pro hair dryer är förvisso stor i formatet men har också hög kapacitet. Ett bra fönmunstycke samt volymdiffuser ingår. Luftflödesreglaget går att ställa in i tre olika lägen samt att både varm och kalluft finns. Hårtorken har joniseringsfunktion och torkar inte ut håret så lätt. Modellen är lätt att använda och alla värmelägena har behaglig temperatur. Resultatet med fönmunstycke och diffusern blir mycket bra. Hög kapacitet och god funktionalitet till ett överkomligt pris ger högsta betyg.
Cirkapris: 400 kronor

Jetset control ionic
Betyg: 15/25
Kommentar: Bra tryck
Philips Jetset control ionic är en hårtork med många funktioner. Medföljer gör bland annat fönmunstycke och volymdiffuser. Luftflöde går att reglera samt att både varm och kallluft går att ställa in. Hårtorken har även en joniseringsfunktion. Fönen har en behändig storlek och det är enkelt att ställa in funktionerna. Det är bra tryck i luftströmmen och resultatet blir bra med både fönmunstycket och volymdiffusern. Dock blir det alldeles för varmt i snabbtorkningsläget så att det bränns i hårbottnen. I övrigt fungerar fönen bra.
Cirkapris: 400 kronor

Artist pro dryer
Betyg: 13/25
Kommentar: Högljudd
Artist pro dryer är en röd designad hårtork från Obh Nordica. Till modellen finns både fönmunstycke samt volymdiffuser. Luftflödet går att reglera och både varm och kalluft finns att ställa in. Denna modell är alldeles för högljudd och anses för stor, men i gengälld är den lätt att använda. Det högsta värmeläget är lite för varmt för att vara behagligt att torka håret på. Bra med extra lång sladd. Hårtorken fungerar väl och resultatet blir godkänt, men upplevs dyr i relation till priset.
Cirkapris: 600 kronor

Ion care 2000
Betyg: 13/25
Kommentar: Hettande
Ion care 2000 är en stor fön från Obh Nordica. Till hårtorken medföljer endast fönmunstycke. Luftflödet går att reglera och det är bra tryck i luftströmmen. Det finns flera lägen för varmluft samt kalluftsfunktion. Modellen har även joniseringsfunktion som går att slå på och av. Fönen är lätt att reglera och skön att hålla i. Dock är de båda övre varmluftslägena mycket varma och det hettar i hårbottnen vid föning. I övrigt fungerar fönen bra och resultatet blir godkänt. Plus för extra lång sladd.
Cirkapris: 500 kronor

D300E  
Betyg: 12/25
Kommentar: Svag
D300E är stor hårtork från Babyliss med tillhörande fönmunstycke och volymdiffuser. Luftflödet går att reglera men är i det högsta läget fortfarande för svagt. Resultatet av att det låga luftflödet är så svagt innebär förutom att det tar mycket lång tid att torka håret även att det blir svårt att uppnå önskad volym. Det finns dock joniseringsfunktion samt kalluft. Fönen är annars lätt att hantera, till exempel dras sladden in med en knapptryckning. Varmluftslägena är behagliga men hårtorken är högljudd. Modellen har ett högt pris i relation till hur den presterar.
Cirkapris: 500 kronor

Beliss
Betyg: 7/25
Kommentar: Dåliga extrafunktioner
Babyliss Beliss är en avancerad hårtork med fönmunstycke samt ett plattnings- och utredningstillbehör. Luftflödet går att reglera och det finns både joniseringsfunktion samt kalluftsfunktion. Plattningstillbehöret både plattar, utreder och torkar i ett drag. Dock är denna funktion svåranvänd och bedöms som oanvändbar. Resultatet blir inte som utlovat och håret ser stripigt och torrt ut. Däremot går det bra att föna håret med munstycket samt att modellen är mycket behändig i formatet. Sammantaget ett dyrt och svårhanterligt alternativ.
Cirkapris: 600 kronor

Coline 34-3894
Betyg: 15/25
Kommentar: Vikbar
Coline 34-3894 är en liten och vikbar resehårtork från Clas Ohlson. Modellen har endast fönmunstycke och blåser bara varmluft. Luft och värmeflödet går bara att reglera i två lägen. Luftströmmen har ett bra tryck och båda värmelägena är behagliga. Det är användarvänlig och behaglig att hålla i. Dessutom är hårtorken vikbar och lättviktig vilket gör den väl anpassad att ta med på resan. En smidig fön utan extra funktioner som dock gör sitt jobb bra.
Cirkapris: 90 kronor

Coline 34-3699
Betyg: 20/25
Kommentar: Prisvärd
Coline 34-3699 är en prisvärd hårtork från Clas Ohlson. Till fönen medföljer både fönmunstycke samt volymdiffuser. Luftflödet går att reglera samt att det finns olika värmetemperatur och kalluftsfunktion. Luftströmmen har bra tryck och det går snabbt att torka håret. Alla värmelägen är behagliga. Resultatet blir bra och det går lätt att forma frisyren med fönmunstycket och håret får mycket volym med diffusern. Dock är den lite stor till formen och därmed lite klumpig, trots att den väger lätt. En mycket prisvärd och användarvänlig hårtork.
Cirkapris: 120 kronor