Sök

Dyra antirynkkrämer lovar för mycket

2007-03-07

Utbudet av antirynkkrämer i olika prisklasser är stort, men kvaliteten behöver inte nödvändigtvis vara kopplad till priset. Råd & Rön testar elva olika krämer.

Modell Betyg Pris Kommentar
Klein-Becker Strivectin-SD 3/5 1000 -
La Prairie 3/5 1850 -
Lancôme Rénergie 4/5 830 -
L'oréal Revitalift 3/5 150 -
L'oréal Wrinkle De-Crease 3/5 145 -
Nivea Visage Q10 2/5 145 -
Olay Regenerist 4/5 150 -
RoC Retin-OX 4/5 330 -
Diadermine Expert rides 3D 4/5 110 -
Neutrogena Visibly 3/5 125 -
RoC Correxion Deep Wrinkle 2/5 150 -

Sammanfattning

Råd & Rön menar att man i många fall egentligen lika gärna kan investera i en vanlig fuktgivande kräm istället för en dyr antirynkkräm. En del krämer skapar en irritation i huden vilket gör att den stramas upp och rynkorna därmed slätas ut. Detta är dock en tillfällig förändring. Priset behöver inte säga någonting om kvaliteten, en av de bästa krämerna i testet är Olay medan en av de sämsta är La Prairie som är betydligt dyrare.

Inledning

Råd & Rön testar elva olika antirynkkrämer och jämför dessa med en vanlig och billig fuktgivande kräm som säljer bra i USA. Krämerna har testats av kvinnor i åldrar mellan 30 och 70 år. Varje märke har testats av minst 20 personer under sammanlagt tolv veckor. Krämerna har använts enligt tillverkarens rekommendationer, i många fall betyder det behandling med såväl dag- som nattkräm. Antirynkeffekten har sedan bedömts visuellt av en panel på sex personer. Dessutom har man mätt effekten mot rynkor objektivt. Testpersonerna har förutom antirynkeffekten även bedömt fuktighetsgivande effekt, tolerans och kosmetisk kvalitet.

Lancome RenergieKlein-Becker Strivectin-SD Intensive Concentrate for Existing Stretch Marks är en av de dyraste krämerna I testet. Samma kräm används både dag och natt men antirynkeffekten är ganska medelmåttig. La Prairie nattkräm Cellular night repair cream och dagkräm Smart Cream Cellular moisturizer är dyrast i testet men är en av de krämer som har sämst antirynkeffekt. Olika krämer används natt och dag. Lancômes nattkräm Rénergie Night samt dagkräm Rénergie Double Performance Treatment Anti-wrinkle - Firming är en av de krämer som får bäst omdöme, den ligger dock relativt högt prismässigt. L'oréal omfattar dagkrämen Revitalift Night Anti-Wrinkle & Firming Cream samt nattkrämen Revitalift Day Face & Neck Anti-Wrinkle & Firming Cream. Den ger en hel del fukt men har en ganska medelmåttig antirynkeffekt.

L'oréals andra serie utgörs av nattkrämen Wrinkle De-Crease med Boswelox samt dagkrämen Wrinkle De-Crease med Boswelox. Den är en av de billigaste i testet och har en bra fuktgivande effekt men ger en begränsad antirynkeffekt. Nivea Visage är en av de billigaste krämerna i testet med nattkrämen Nivea Visage Q10 och dagkrämen Nivea Visage Q10 SPF 15. Den ger bra med fukt men har en ganska usel effekt mot rynkor. Olay består av serien nattkräm Olay Regenerist Perfecting Cream, dagkrämen Olay Regenerist Enhancing Lotion SPF 15 samt serumet Olay Regenerist Daily Regenerating Serum. Den fuktgivande effekten är riktigt bra men antirynkeffekten är dålig. Krämen är ändå en av de bästa i testet.

RoC Retin OxRoC består av nattkrämen Retin-OX + nuit samt dagkrämen Retin-OX + jour IP15. Toleransen är riktigt dålig, vilket innebär att man kan få negativa bieffekter i form av irritation, rodnad och fjällning. Såväl antirynkeffekt och fuktgivning är dock godkänt. Diadermine nattkräm Expert rides 3D soin nuit ultrarégénérant samt dagkräm Expert rides 3D soin jour haute performance säljs inte i svenska butiker. Den är billigast i testet men ger ändå bra med fukt och har en viss effekt mot rynkor. Neutrogena säljs inte heller i Sverige. Den utgörs av nattkrämen Neutrogena Visibly Firm Night Cream Active Copper samt dagkrämen Nautrogena Visibly face lotion Active Copper SPF 20. Den fuktgivande effekten är bättre än antirynkeffekten. RoC i omgång nummer två kan inte köpas i svenska butiker och består av nattkrämen Retinol Correxion Deep Wrinkle Night Cream samt dagkrämen Retinol Correxion Deep wrinkle daily moisturizer SPF 15. Den fuktgivande effekten är en av de bästa i testet men antirynkeffekten är i det närmaste obefintlig.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: