Sök

Borsta bort tandtrollen!

2006-01-30

Eltandborsten blir allt mer sofistikerad. Det gäller dock att lära sig den rätta tekniken för att uppnå ett bra resultat. Smartson testar åtta modeller från 100 till 1000 kronor. Testvinnare är Oral-B Professional Care 8500.

Modell Betyg Pris Kommentar
Oral-B 8500 23/25 1000 Påkostad
Oral-B 5000 XL 21/25 550 Valuta för pengarna
Oral-B 950 TX Kids 19/25 450 Melodiös barnmodell
Urbaner Rotary MB-025 6/25 100 Högljudd historia
Oral-B 800 TX 17/25 280 Anspråkslös
Philips HX 1510 17/25 300 Halvdan
Clas Ohlson K1618-L 11/25 100 Budgetköp
Oral-B 400 13/25 140 Enkel men bra

Sammanfattning

Allt fler tandläkare och tandhygienister rekommenderar eltandborsten före en vanlig tandborste, då flera modeller både effektivt och skonsamt motverkar bakteriebeläggningar (plack) och inflammationer i tandköttet. Tillverkarna kommer ständigt med nya förbättrade modeller med funktioner såsom timer och trycksensor. Resultatet beror dock till stor del på användarens teknik och tålamod.

Inledning

En bra bruksanvisning är viktig för att lära sig den rätta tekniken. Det är till exempel viktigt att man inte trycker för hårt eller gnuggar utan låter tandborsten göra jobbet. Borsta en kvadrant i taget (tänderna är uppdelade i fyra kvadranter) och välj en tandkräm som innehåller flour. Glöm heller inte bort att komplettera borstningen med tandpetare eller tandtråd.

Idag finns få tandborstar som drivs av AA-batterier. Här testar vi åtta olika elektriska tandborstar, varav sex har uppladdningsbara batterier och två drivs av vanliga AA-batterier. Samtliga av testets modeller har oscillerande (roterar fram och tillbaka) borstar, några även pulserande. Då Braun Oral-B dominerar marknaden ingår fem modeller i testet.

Så gjorde vi

Detta användartest innefattar ej produkternas kliniska egenskaper. Testet är inriktat på att bedöma funktioner och prestanda, design och kvalitet samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Oral-B 8500
Dyr lyxmodell från Braun med både oscillerande och pulserande teknik. Hastighetskontrollen möjliggör anpassning av borstens svängningar efter önskemål. Den lägre effekten rekommenderas till medföljande tungrengörare, som annars kittlas. Bra med trycksensor, laddningsindikator samt laddningsställ med fack för fyra borsthuvuden. Timern signalerar var trettionde sekund att det är dags att byta kvadrant. Två typer av kvalitetsborstar medföljer, varav en med polerande effekt. Drifttid på 45 minuter. Bra och utförlig bruksanvisning.

Oral-B 5000 XL
Uppladdningsbar borste från Braun med så kallad 3D-action (kombinerar svängrörelser med pulseringar). Borstar både behagligt och effektivt. Timer med 30-sekunders intervaller ska uppmuntra till längre borstning. Efter två minuter ger borsten ifrån sig en längre signal, vilket är den tid som tandläkare rekommenderar för rengöring. Modellen är försedd med laddningsindikator samt trycksensor. Borstar i cirka 30 minuter. Klart prisvärd.

Oral-B 950 TX Kids
Denna uppladdningsbara modell från Braun är speciellt framtagen för barn över tre år. Tandborsten är färgglad och smyckad med kända tecknade figurer. För att uppmuntra till längre och mer noggrann borstning samt för att påminna barnet om att byta mellan över- och underkäke, spelas en melodi en gång per minut. Handtaget är greppvänligt även för små händer och det lilla borsthuvudet känns mjukt och behagligt. Laddningsindikator och normal ljudnivå. Fullt laddad har borsten en drifttid på 60 minuter.

Urbaner Rotary MB-025
Batteridriven tandborste från Urbaner i vit plast med ljusblå detaljer. Dålig greppvänlighet på grund av det smala och glatta handtaget. Ett vanligt AA-batteri behövs men ingår ej, trots att detta utlovas på förpackningen. Hur länge batteriet håller är beroende av hur tandborsten brukas. Tandborsten ger ifrån sig ett smattrande läte och ljudnivån är otrevligt hög. Tilltalande pris men låg kvalitet på borstningen. Två borsthuvuden liksom ett tandborstfodral i vit hårdplast medföljer. Bruksanvisning finns enbart på förpackningen.

Oral-B 800 TX
Uppladdningsbar Brauntandborste som känns klassisk med färger i vitt och blått. I likhet som övriga Braunmodeller har huvudet borststrån i blått som, genom att tappa färg, visar när borsten bör bytas ut. Bra med timer som indikerar efter två minuter att borstningen är klar. Handtaget saknar dock greppvänligt gummihölje samt laddningsindikator. Borsten oscillerar 7600 per minut men saknar pulserande effekt. Fullt laddad ger den cirka 30 minuters borstning. Okej manual.

Philips HX 1510
Uppladdningsbar eltandborste från Philips, i vit plast med gula detaljer. Borsten är tvådelad med en så kallad Active Tip, som ska komma åt plack även mellan tänderna. Borsthuvudet har en fjädrande funktion som gör att trycket mot tandköttet inte blir för hårt. Laddningsindikator saknas men laddaren har plats för två borsthuvuden, varav ett följer med vid köp. Acceptabel ljudnivå men borsten saknar timer. Efter laddning får man en drifttid på cirka 25 minuter. Utmärkt bruksanvisning.

Clas Ohlson K1618-L
Clas Ohlsons laddningsbara eltandborste är tillverkad i vit plast med blå gummidetaljer. Detta är en enkel basmodell utan krusiduller och extrafunktioner såsom timer eller pulserande funktion. Den mjuka borsten känns behaglig men inte särskilt effektiv och designen ger ett billigt intryck. Handtaget är dock förhållandevis greppvänligt och ljudnivån är acceptabel. Fullt uppladdad ger borsten en drifttid på cirka 30 minuter. Ett borsthuvud medföljer. Något torftig bruksanvisning.

Oral-B 400
Batteridriven modell från Braun. Praktiskt borsthölje samt två AA-batterier medföljer. Handtaget är greppvänligt och designen är enkel men tilltalande. Hygglig effekt och normal ljudnivå. Batterierna ska räcka i tre månader om man borstar tänderna i två minuter två gånger per dag. Borsten är försedd med indikatorer som visar när det är dags att byta till nytt borsthuvud. Bruksanvisningen är tunn.