Sök
Test - Lumene eye perfecting treatment

Test - Lumene eye perfecting treatment

Anti-age med arktisk ljung och jäst från Finland

2010-11-15

Parabenfria produkter intar våra sminkväskor i år och även Lumene hakar på trenden i Time Freeze serien med nya Eye perfecting treatment. Kommer ögonen att stråla?

LumeneEyePerf-betyg

Jäst för rynkor

Lumene Eye perfecting treatment är en ny ögonprodukt som ska hjälpa till att minska svullnader och ge huden runt ögonen spänst och lyster. Produkten innehåller den nya bioteknologiska ingrediensen Metabiotics Resveratrol som sägs reducera inflammationer och hjälper till att motverka åldrande och fina linjer. Metabiotics Resveratrol framställs genom att molekylen reservatol fermenteras tillsammans med jäst och sägs vara ett effektivt sätt att minimera de rynkor som lätt uppstår under och kring ögonen. Lumene använder sig även av växtprotein och arktisk ljung för att kyla och lugna huden under ögonen och produkten innehåller inga parabener, parfymer eller färgämnen.

LumeneEyePerf-1

Innovativ applikator

De över 95 procent naturliga ingredienserna i Lumene Eye perfecting treatment kommer förpackade i en behändig 6 ml plastflaska med skruvtopp och skumapplikator som ska underlätta appliceringen på och under ögat. Flaskan är enkelt utformad utan krusiduller med enkel text och minimal design i stil med resten av Lumenes produktlinje.

LumeneEyePerf-2

Resultat
Lumene är noga med att poängtera med versaler att Eye perfecting treatment inte innehåller några parabener, parfymer eller färgämnen och med en snabb genomläsning av ingredienserna ser man att de lever upp till det. Parabener har används i skönhetsindustrin under många år på grund av de få bieffekterna de ger men har på senare år fått ett dåligt rykte genom ett antal cancerstudier där parabener påträffats i cancerceller. Inga studier påvisade dock att parabenerna orsakade cancern hos studiepersonerna. Dock lever det dåliga ryktet kvar och parabener klingar dåligt hos många konsumenter.

Istället för parabener har därför Lumene valt att använda ethylhexglycerin som är ett konserveringsmedel och mjukgörande ämne som oftast används i schampon, balsam och krämer men som även är känt för att bidra till ögonirritationer. Att ha ett konserveringsmedel med just den egenskapen i en ögonprodukt verkar därför helt ologiskt och onödigt. Produkten innehåller en standard formulation med anti-irritanter och mer exotiska ämnen som arktisk ljung och växtprotein men mängden brukar oftast vara liten i dessa produkter så frågan är om de verkligen skulle kunna bidra med några storslagna egenskaper?

Den nya ”innovativa” applikatorn är en ren bakteriehärd och kommer snabbt att kontaminera produkten genom att man använder den på huden för att sen föra tillbaka den i produkten. Detta medför förutom innehållet av ethylhexglycerin en ökad risk för bakteriella ögonirritationer. En enkel tub hade varit att föredra så att rena fingrar kunde användas vid varje tillfälle. Vid applicering känns produkten dock väldigt kylande men det svider och kliar en del också. När produkten torkat in kvarstår en lätt hinna som inte lämpar sig som bas under makeup då resultatet blir kornigt och torrt. Ingen minimering av svullnader runt ögonen noterades istället ökade svullnaderna framförallt på ögonlocken och kan bero på innehållet av ethylhexglycerin. På grund av att den här produkten kan irritera och torka ut ögonen rekommenderas den inte för användning runt det känsliga området och man bör leta efter andra alternativ.

Fakta

Hudtyp: Inte specificerat

Volym: 6 ml

Cirkapris: 200 kronor