Sök
Test av tio vattenfasta mascaror

Test av tio vattenfasta mascaror

Billigaste mascaran bäst

2009-05-20

En bra vattenfast mascara ger fransarna den rätta böjen samtidigt som resultatet håller länge oavsett väder eller aktivitet. Smartson testar tio produkter där IsaDora Build-up extra volume 100% waterproof är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
IsaDora Build-up mascara extra volume 100% waterproof 24/25 115 Bäst i test
Clinique Lash power 21/25 200 Fyllig fransrad
Helena Rubinstein Lash Queen waterproof 19/25 290 Bra böj
Max Factor Masterpiece waterproof 18/25 160 Lite innehåll
Lancôme Amplicils waterproof 18/25 265 Dyrt milliliterpris
Clarins Wonder waterproof mascara 17/25 245 Långt borstskaft
L’oréal Telescopic waterproof 17/25 155 Kammar fransarna
Maybelline Define-a-lash volume waterproof 17/25 135 Vardagsmascara
YSL Aquarésistant 13/25 265 Kladdig konsistens
Diorshow Iconic extreme 10/25 275 Stor besvikelse

Sammanfattning

Nu stundar tider med bröllop och bad som båda kräver smink som sitter länge. En vattenfast mascara har inte bara till uppgift att stå emot vatten och tårar utan den ska även ge bra böj på fransarna. Testvinnaren från IsaDora klarar båda uppgifterna galant. Dessutom är det testets billigaste mascara.

Inledning

Ingrediensernas sammansättning
Det är balansen mellan olja och vattenlösliga ingredienser som gör att den vattenfasta mascaran fungerar som den gör. Sammansättningen ger ett vaxliknande lack som hindrar mascaran från att kladda men detta gör även att den inte kan tvättas bort enbart med vatten. Strukturen håller även fransarna böjda längre än vad en vanlig mascara gör. De flesta mascarorna i testet får godkänt i detta moment men Iconic från Diorshow hamnar sist i testet på grund av att den tynger ner fransarna och gör dem raka.

Lågt pris blev högt

Låt dig inte luras av priset på mascaran utan titta även närmare på hur många milliliter du får. Den billiga mascaran från Max Factor blev i själva verket riktigt dyr när vi räknade ut milliliterpriset. Den hamnar i klass med YSL, Dior, Helena Rubinstein och Lancôme vilka är märken som förknippas med en dyr prislapp. På många mascaror är det dock svårt att läsa av volymen och frågan är om tillverkarna gör detta med flit för att vi inte ska förstå hur dyr mascaran egentligen är.

Alla är vattenfasta

Alla mascaror i testet får godkänt när det gäller den vattenfasta funktionen då ingen rinner när fransarna utsätts för vatten. Samtliga mascaror måste även tas bort med en makeup-remover för vattenfast smink förutom Clinique. Den går med fördel att tvätta bort i varmt vatten och 39 grader är idealisk temperatur. Nyttan med denna typ av mascara är att du inte behöver kosta på dig en ögonmakeup remover men däremot är du aldrig riktigt säker på att mascaran inte börjar rinna om du hamnar i vatten med fel temperatur. Både IsaDora och Helen Rubinstein håller formen riktigt bra efter att fransarna varit i kontakt med vatten.

Dryg avsminkning

När det är dags att tvätta av sig den vattenfasta mascaran för dagen kan du blöta en bomullspad med varmt vatten och därefter hälla på ögonmakeup remover. Detta gör att du inte behöver ta så stor mängd av removern och kostnaderna för sminkborttagningsmedlet hålls nere. Låt bomullspaden vila en stund på fransarna så att mascaran luckras upp. Därefter kan du försiktigt dra paden över ögat så att all mascara försvinner.

Resultat

Sämst betyg i testet får Diorshow Iconic vilket är en besvikelse då den annorlunda skruvade gummiborsten ger höga förväntningar. Mascaran ger bara ett mediokert resultat och är näst dyrast i testet. Cliniques mascara däremot sticker ut och ger fina definierade fransar även om de inte böjs helt optimalt. Lash Queen från Helena Rubinstein är en riktig klassiker som ger bra volym men är en aning dyr. Att priset faktiskt inte är en indikation på hur bra resultatet blir är testvinnaren IsaDora ett bra exempel på med testets största förpackning och billigast milliliterpris.

Så gjorde vi

Mascarorna har använts under hela dagar och fransarna har blötts rikligt med vatten för att testa vattenfastheten. Vi har även använt ögonmakeup-remover för att se hur lätta de är att tvätta bort. Därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

IsaDora Build-up - Bäst i testbetyg

Borste: Stråborste
Volym: 12 ml
Cirkapris/ml: 9,60 kronor

Omdöme:
IsaDoras mascara ger långa fransar och intensiv blick. Precis som namnet antyder fås bäst effekt om flera lager byggs upp vilket ger volym. Mascaran kan dock kännas något torr i konsistensen. Borsten är enkel att applicera med och fransarna får riktigt fin böj. Borsten lämpar sig även väl för de undre fransarna och resultatet är ihållande. Även när fransarna utsätts för vatten håller de formen och mascaran är enkel att tvätta bort. En mycket prisvärd mascara som håller vad den lovar.
Cirkapris: 115 kronor  

Clinique Lash power - Fyllig fransradbetyg

Borste: Stråborste
Volym: 6 ml
Cirkapris/ml: 33,30 kronor

Omdöme:
Denna mascara har en smal borste som definierar fransar på ett bra sätt, speciellt de undre. Det är enkelt att måla på mascaran som inte kladdar och flera lager kan appliceras om så önskas. Lash power böjer visserligen inte fransarna helt optimalt men färgen är intensiv och ger en fyllig fransrad. Unikt med mascaran är att den enkelt tvättas bort med varmt vatten och ingen ögonmakeup remover behövs. Optimal temperatur för att få bort mascaran är 39 grader.
Cirkapris: 200 kronor  

Helena Rubinstein Lash Queen - Bra böjbetyg

Borste: Stråborste
Volym: 7 ml
Cirkapris/ml: 41,40 kronor

Omdöme:
Lash Queen har en riktigt snygg förpackning som är iögonfallande. Stråborsten ger riktigt mycket volym och bra böj men lämpar sig inte helt optimalt för de undre och inre fransarna. Det går bra att applicera flera lager om så önskas då mascaran varken klumpar eller fäller. Fransarna håller formen även när de fått vatten på sig och mascaran tvättas enkelt bort med en make-up remover. Minus för dyrt milliliterpris.
Cirkapris: 290 kronor  

Max Factor Masterpiece - Lite betyginnehåll

Borste: Gummiborste
Volym: 4,5 ml
Cirkapris/ml: 35,60 kronor

Omdöme:
Max Factor Masterpiece har en gummiborste som är bra utformad med lagom storlek. Det är enkelt att få till böjen och det går smidigt att komma åt alla fransar. Endast en applicering behövs för att få tillräcklig effekt då färgen är intensiv. Minus för att det fastnar en del mascara på skaftet när borsten dras ur hylsan. Hylsan ger dessutom en illusion av att den innehåller mer än 4,5 ml vilket gör den dyr i längden.
Cirkapris: 160 kronor
 

Lancôme Amplicils waterproof - betygDyrt milliliterpris

Borste: Stråborste
Volym: 6 ml
Cirkapris/ml: 44,20 kronor

Omdöme:
Lancômes mascara har en konkav stråborste som gör att fransarna separeras på ett bra sätt. Det är även enkelt att komma åt de nedre och de inre fransarna. Färgen är stark och ger en fyllig fransrad men för riktigt intensiv blick krävs flera lager mascara vilket kan göra fransarna lite spretiga. Plus för att mascaran torkar snabbt och ger bra böj. Lancôme Amplicils har testets dyraste milliliterpris vilket den inte riktigt är värd trots bra egenskaper.
Cirkapris: 265 kronor  

Clarins Wonder waterproof - Långt betygborstskaft

Borste: Stråborste
Volym: 7 ml
Cirkapris/ml: 35 kronor

Omdöme:
Denna mascara har en smal stråborste som separerar fransarna fint och som även lämpar sig bra för de undre fransarna och inre fransarna. Dock är borstskaftet ovanligt långt vilket försvårar vid applicering. Fransarna blir raka när de utsätts för vatten men mascaran är lätt att tvätta bort med ögonmakeup remover. Minus för dyrt milliliterpris.
Cirkapris: 245 kronor  

L’oréal Telescopic waterproof - betygKammar fransarna

Borste: Gummiborste
Volym: 7 ml
Cirkapris/ml: 22,10 kronor

Omdöme:
L'oréal Telescopic har en smal flexibel gummiborste med fyra kammar som gör det lätt att precisera varje frans. Då den kan kännas ovan i början krävs några appliceringar för att få till snitsen. Borsten är optimal för de undre och inre fransarna men kan vara svår att trycka ner i hylsan då den är böjbar. Mascaran varken fäller eller kladdar men fransarna håller inte riktigt formen när de utsätts för vatten. Lätt att tvätta bort och mascaran är prisvärd för den som gillar gummiborstar.
Cirkapris: 155 kronor  

Maybelline Define-a-lashbetyg - Vardagsmascara

Borste: Gummiborste
Volym: 6,5 ml
Cirkapris/ml: 20,80 kronor

Omdöme:
Define-a-lash från Maybelline har en konkav gummiborste som är lätt att applicera med. Mascaran ger resultat redan vid första appliceringen men det går bra att måla flera lager om en intensivare blick önskas. Borsten är något svår att trycka ner i hylsan då den har en flexibel borstdel. Fransarna blir raka när de kommer i kontakt med vatten men det är lätt att tvätta bort mascaran. Maybelline ger ett okej resultat som passar bra i vardagen.
Cirkapris: 135 kronor  

YSL Aquarésistant - Kladdig konsistensbetyg

Borste: Stråborste
Volym: 7,5 ml
Cirkapris/ml: 35,30 kronor

Omdöme:
Aquarésistant från YSL täcker bra och ger stark och intensiv färg med några få appliceringar. Att säga att den ger lösögonfranseffekt är inte att överdriva. Men konsistensen är kladdig vilket försvårar appliceringen då alldeles för mycket mascara samlas på fransarna. Borsten är heller inte helt optimal för de undre fransarna. Dyr mascara i förhållande till vad man får.
Cirkapris: 265 kronor  

Diorshow Iconic extreme - Stor besvikelse betyg

Borste: Gummiborste
Volym: 8 ml
Cirkapris/ml: 34,40 kronor

Omdöme:
Iconic extreme är en ny mascara från Dior med ett stilfullt yttre. Men skenet bedrar och mascaran är en stor besvikelse. Den innovativa gummiborsten med skruvade räfflor är till en början lite svår att applicera med, men övning kan ge färdighet. Den största nackdelen med mascaran är att den ger raka fransar redan från början och detta förstärks ännu mer när fransarna utsätts för vatten. Plus dock för att lagom mängd mascara kommer ut på borsten. I det stora hela en dyr mascara som ger tunga och raka fransar.
Cirkapris: 275 kronor