Sök
Test av åtta solpuder

Test av åtta solpuder

Solkysst av solpuder

2008-07-25

På sommaren förhöjer du solbrännan med ett bra solpuder/bronzer som ger hyn en fräsch gyllenbrun lyster. Smartson testar åtta produkter från 50 till 470 kronor och utser Smashbox Green room Bronzer till testvinnare.

Modell Betyg Pris Kommentar
Smashbox Green room bronzer 23/25 245 Återvinningsbar
Clinique Fresh Bloom Allover Colour 22/25 300 Bronzer med rouge
Elizabeth Arden Sun Goddess Bronzing Powder 20/25 310 Borste ingår
HM Bronzing power by HM 19/25 50 Uttorkande
Estée Lauder Bronze Goddess Soft Duo Bronzer 19/25 355 Stark nyans
Too Faced Pink Leopard bronzer 17/25 295 Fläckigt
Lumene Arctic sun Mineral bronzer 17/25 115 För ljus hy
Lancôme Star bronzer Sun cherub 16/25 470 Jättedosa

Sammanfattning

Förutom att ge en fin nyans åt huden är en positiv sidoeffekt med Smashbox att företaget planterar ett nytt Moringaträd vid köp av varje ny produkt. Ett sätt att ge tillbaka till naturen då moringafrön är en av ingredienserna i solpudret. Smashbox garanterar även att förpackningen är biologiskt nedbrytbar och återvinningsbar.

Inledning

Överdosera inte
Det är lätt att överdosera solpuder i tron om att solbrännan ökar om det borstas ut i hela ansiktet. Det bör man dock vara försiktig med för det kan lätt se flammigt ut. Pudret bör helst svepas på försiktigt med en stor och mjuk borste. Använd på de ställen som solen träffar först så som högst upp på kindknotorna, näsbenet, i pannan vid hårfästet och dekolletaget. För att skapa en naturlig look är det viktigt att bruka en färg som inte avviker alltför mycket från din egen hudfärg. Risken är annars stor att huden ser smutsig ut. Om du exempelvis har en ljus hudfärg med skiftningar åt det rosa hållet gör du bäst i att inte använda ett solpuder som har mycket gult pigment.

Matt puder till vardags
Tänk på att solpuder har ett lite starkare färgpigment än ett normalt puder. Om du vill använda solpudret till vardags rekommenderar vi att använda ett puder som ger en matt finish eftersom det ser mer naturligt ut än produkter med skimmer i. Till festligare tillfällen kan det vara trevligt med ett solpuder innehållandes ljusreflekterande pigment med skimmer av guld/brons. Detta ger huden en extra lyster. Om du är ljus i hyn rekommenderar vi att du använder ett solpuder med flera färgnyanser för då är det lättare att få fram en passande nyans.

Så gjorde vi

Solpudren testades av två kvinnor med medium respektive mörk hudton. Varje produkt har använts under flera dagar för att kunna testa hållbarheten och färgen i olika ljusförhållanden. Produkterna är betygsatta utifrån kvalitet, applicering, resultat, prisvärde och förpackning. Maxbetyg är 25 poäng.

Smashbox Green room Bronzer - Återvinningsbar 

Omdöme: Ger en kopparbrun ton med svag lyster. Hyn får en härlig och naturlig solkysst glöd. Den lilla dosan ger inget direkt elegant intryck, men är biologiskt nedbrytbar och funktionell. Dyr produkt med god omtanke om miljön.

Volym: 4 gram
Förpackning: Biologiskt nedbrytbar plastdosa
Nyanser: 2
Om produkten: Innehåller bl.a frön från Moringaträd.
Målgrupp: Miljömedvetna
Cirkapris: 245 kronor

Clinique Fresh Bloom Allover Colour - Bronzer med rouge

Omdöme: Skön konsistens. Ger en frisk och fräsch nyans. Tack vare två nyanser av brons och aprikosrosa highlighter behövs ingen extra rouge. Blankt ytterlock drar till sig fingeravtryck. Annars är dosan okej och puderkakan fin. En favorit trots priset.

Volym: 9 gram
Förpackning: Plastdosa med spegel
Nyanser: 4
Om produkten: Mjukgörande Sheasmör. Parfymfri.
Målgrupp: After beachbesökaren
Cirkapris: 300 kronor

Elizabeth Arden Sun Goddess Bronzing Powder - Borste ingår

Omdöme: Ger en gyllene bronsfärg på kinderna. Krävs inte mycket puder för en fin rödbrun nyans på huden. Passar bäst på kvällen tack vare skimret och stark färg. Skön konsistens. Bra borste och praktisk storlek, men högt pris.

Volym: 8,5 gram
Förpackning: Plastdosa med spegel och borste.
Nyanser: 1
Om produkten: C- och E-vitamin. Återfuktande sojabönsolja.
Målgrupp: Discodrottningen
Cirkapris: 310 kronor

H&M Bronzing powder by H&M - Uttorkande

Omdöme: Svagt gyllenbrun färg som ser fräsch ut. Passar en vårblek hy. Pudret känns uttorkande på en normal/torr hudtyp vilket märks i slutet på dagen. Fin blank dosa som drar till sig fingeravtryck. Bra för spegeln med ett kupat lock. Mycket prisvärd.

Volym: 20 gram
Förpackning: Plastdosa med spegel
Nyanser: 1
Om produkten: Saknar återfuktande ingredienser
Målgrupp: Studenter
Cirkapris: 50 kronor

Estée Lauder Bronze Goddess Soft Duo Bronzer - Stark nyans

Omdöme: Ganska dyr bronzer i två nyanser. Den ljusa nyansen ger en matt yta, men den mörka färgen passar inte blek hy. Även när färgerna blandas tar den mörka färgen över och är lite svår att få jämn. Lagom dosstorlek. Plus att borste medföljer.

Volym: 21 gram
Förpackning: Plastdosa med spegel och borste
Nyanser: 2
Om produkten: Ingredienser med hudvårdande- och antiinflammatoriska egenskaper.
Målgrupp: Blanka pannor
Cirkapris: 355 kronor

Too Faced Pink Leopard bronzer - Fläckigt

Omdöme: Ger ett fräscht guldaktigt skimmer på kinderna. Fungerar dagtid, men är bäst för kvällen. Söt rosa dosa som säkert kan locka tonårstjejer. Den medföljande borsten är okej, men gör också att bronzern yr omkring och fläckar ner dosan.

Volym: 9 gram
Förpackning: Kartong med spegel. Fack för borsten.
Nyanser: 1
Om produkten: Innehåller bl.a kokosextrakt.
Målgrupp: Tonårstjejer
Cirkapris: 295 kronor

Lumene Arctic sun Mineral bronzer - För ljus hy

Omdöme: Till dagsbruk då färgen blir lagom gyllenbrun. Sträv konsistens, men fastnar bra på huden. En aning skimmer som glittrar i solen. Diskret resultat som kan passa även för killar. Tråkig förpackning som tyvärr saknar spegel.

Volym: 10 g
Förpackning: Plastdosa med genomskinligt lock.
Nyanser: 2
Om produkten: Den enda bronzern som inte innehåller talk.
Målgrupp: Ljusa killar
Cirkapris: 115 kronor

Lancôme Star bronzer Sun cherub - Jättedosa

Omdöme: En stark brun färg som ger fin färg på mörkare hud. Vacker bild på puderkakan. Plastig dosa som är väl stor för handväskan. Bra spegel. För dyr även om pudret håller länge. Dåligt att innehållsförteckning saknas.

Volym: 40 gram
Förpackning: Plastdosa med spegel
Nyanser: 1
Om produkten: Innehållsförteckning medföljer inte.
Målgrupp: Sminkbordsinnehavare
Cirkapris: 470 kronor