Sök
Test av åtta nagellack

Test av åtta nagellack

Färgglatt med nagellack

2008-09-02

Framhäv sommarens solbränna med färgglada naglar. Smartson testar åtta produkter som ger ett fullgott slutresultat, men det är inte alltid som tillverkarnas uppgifter om torktid och hållbarhet uppfylls.

Modell Betyg Pris Kommentar
Wonder nail wide brush 21/25 70 Bäst i test
Resist & shine 20/25 95 Sitter länge
MUS Nailpolish 19/25 125 Hyggligt
Nail lacquer 19/25 140 Överlägsen hållbarhet
Nailpolish 18/25 25 Prisvärd
Nailfinity 17/25 80 Tunn konsistens
Pure Color nail lacquer 16/25 175 Fyllig
Ritual Color 16/25 225 Högt pris

Sammanfattning

Exempelvis utlovar L’oréals Resist & shine en hållbarhet på upp till sju dagar vilket kanske fungerar om du inte använder händerna på en vecka. Mer riktigt är att lacket sitter godtagbart i fem dagar vilket ändå får anses vara lång tid. Helena Rubinstein marknadsför sitt nagellack som snabbtorkande på en minut, men torktiden ligger på det dubbla. Man ska därför ta tillverkarnas uppgifter med en viss nypa salt.

Inledning

Totalt sett varierar testresultaten en del, men skillnaderna är inte överdrivet stora och ingen produkt får underkänt. Med andra ord är högt pris ingen garanti för att nagellacket sitter bättre och ger ett finare slutresultat. Tänk också på att inte stirra dig blind på enbart försäljningspriset. Flaskorna innehåller olika mängd lack och därför bör priset per milliliter också jämföras.

Färg och funktion

De flesta märken har ett stort färgutbud vilket gör att det finns en nyans för de flesta smaker och händer. Tillverkaren Opi erbjuder över 400 nyanser för den kräsna nagellacksköparen. Även Depend har flertalet färger att välja mellan och den lilla prisvärda flaskan gör det billigt att alternera mellan olika färger. De dyraste produkterna i testet är Ritual color från Helena Rubinstein och Pure color från Esteé Lauder. Det höga priset är den största anledningen till att dessa två hamnar på lägst totalbetyg. Nästan dubbelt så dyra som testvinnaren Wonder nail wide brush från Isa Dora. Isa Doras nagellack är bäst tack vare att den lyckas kombinera ett rimligt pris med en lång hållbarhet och smidig applicering. Mycket tack vare den praktiska och breda borsten som inte kräver lika många drag per nagel.

Info och tips

- Hur bra ett lack sitter eller täcker beror på sammansättningen av de huvudingredienser som finns i de flesta lack. Om inte lacket täcker ordentligt kan det bero på att för mycket lösningsmedel har tillsatts.

- I färglack ingår färgpigment. De kemiska ämnena i nagellack kan ge upphov till allergiska reaktioner, även om det är ovanligt. Vet du med dig att du är känslig bör du studera innehållsförteckningen.

- För att behålla lacket fräscht under lång tid kan du grunda med ett underlack, därefter färglack och slutligen toppa med ett överlack. Låt varje lager få sin torktid innan nästa appliceras.

Av Susan Bogyo/Smartson

Så gjorde vi

Nagellacken applicerades och fick sitta på tills de började flaga. Alla lack testades även gemensamt genom att en nagel vardera målades med respektive lack. Produkterna är betygsatta utifrån kvalitet, applicering, resultat, hållbarhet och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Wonder nailWonder nail wide brush - Bäst i testbetyg

Övrigt: Bred borste
Volym: 6 ml
Cirkapris/ml: 12 kronor
Omdöme: Testfavorit. Den breda borsten är enkel att applicera med. Den ska täcka hela nageln med ett drag, men självklart beror detta på nagelstorlek. Mycket bra konsistens. Färgen sitter bra och länge. Torkar snabbt.
Cirkapris: 70 kronor

Loreal Resist and ShineResist & shine - Sitter längebetyg

Övrigt: Ska kunna hålla upp till sju dagar
Volym: 9 ml
Cirkapris/ml: 11 kronor
Omdöme: Lättmålat tack vare konsistensen och penseln. Torkar ganska fort. L’oréal lovar hållbarhet upp till sju dagar, vilket kanske fungerar om du inte använder händerna på en vecka. Mer riktigt är att lacket sitter godtagbart i cirka fem dagar.
Cirkapris: 95 kronor

Make Up Store NailpolishMake Up Store Nailpolish - Hyggligtbetyg

Övrigt: Finns som skimrig, glittrig, 3-dimensionell och matt
Volym: 8 ml
Pris/ml: 16 kronor
Omdöme: Ett av testets favoritlack som är lättapplicerat. Penseln är dock smal vilket kräver några drag per nagel. Konsistensen är behaglig och lägger sig som ett jämnt lager. Resultatet blir fint, glansigt och lacket sitter bra.
Cirkapris: 125 kronor

OpiNail lacquer - Överlägsen hållbarhetbetyg

Övrigt: Platt borste som anpassar lackmängd
Volym: 15 ml
Cirkapris/ml: 9 kronor
Omdöme: Formen på penseln ska ge smidigare applicering vilket stämmer till viss del. Trots lagom tjock konsistens täcks inte nageln helt, utan lacket lämnar partier med tunnare färg. Glansig finish och lackets hållbarhet är överlägset i jämförelse med de övriga nagellacken i testet.
Cirkapris: 140 kronor

Depend Depend NailpolishNailpolish - Prisvärdbetyg

Övrigt: Liten och praktisk flaska
Volym: 5 ml
Cirkapris/ml: 5 kronor
Omdöme: Liten och billig vilket gör att man kan byta färg ofta. Ganska smal borste, men enkel att måla med. Konsistensen på lacket skiljer beroende på om lacket är skimrande eller matt. Det matta är mer tjockflytande. Saknar innehållsförteckning.
Cirkapris: 25 kronor

Max Factor NailfinityNailfinity - Tunn konsistensbetyg

Övrigt: Lovar lång hållbarhet
Volym: 10 ml
Cirkapris/ml: 8 kronor
Omdöme: Konsistensen är tunn. Lätt att överdosera. Smal borste som är enkel att applicera med men många drag krävs. Torkar fort men ränder syns på den torkade nageln. Två lager rekommenderas. Sitter bra men saknar innehållsförteckning.
Cirkapris: 80 kronor

Estee Lauder Pure ColorPure Color nail lacquer - Fylligbetyg

Övrigt: Snabbtorkande och lång hållbarhet
Volym: 9 ml
Cirkapris/ml: 20 kronor
Omdöme: En aning tjock konsistens vilket gör att man måste vara snabb med att måla nageln. Kan börja torka innan man är klar. Lägger sig som ett fylligt lager vilket gör att det lätt blir märken i den torkade lacket. Sitter dock bra.
Cirkapris: 175 kronor

Helena Rubinstein Ritual ColorRitual Color - Högt prisbetyg

Övrigt: Lovar snabb torktid
Volym: 12 ml
Cirkapris/ml: 19 kronor
Omdöme: Långsmal pensel som är lätt att applicera med. Lacket luktar starkt men ger väldigt fin glans. Ska vara snabbtorkande och torka på en minut. Riktig tid är snarare två minuter för första skiktet och det dubbla för det andra. Högt pris för flaskan.
Cirkapris: 225 kronor