Sök
Test - 9 mineral foundation

Test - 9 mineral foundation

En bra foundation syns inte

2011-06-07

Mineral foundation har slagit stort och det finns som löst och pressat puder samt i flytande form. Vi har valt att testa 9 populära produkter.

Modell Betyg Pris Kommentar
Glominerals Glopressed base 23/25 450 Bäst i test
Maybelline Pure liquid mineral 22/25 160 Bästa budgetval
Body Shop Nature´s minerals foundation 20/25 335 Naturligt resultat
Jane Iredal Purepressed base 20/25 450 Lättapplicerad
Estée Lauder Nutritious Vita-Mineral Liquid 20/25 410 Återfuktande
Bareminerals Matte 18/25 475 En klassiker
Youngblood Natural mineral foundation 18/25 525 Täckande
Lumene Double stay mineral matt makeup 16/25 140 Torr konsistens
Lumene Matte harmony 10/25 160 Pudrig yta

Inledning

Fördelar med mineral foundation
Mineral foundation täpper inte igen porerna och är ofta skonsam för huden då produkten innehåller ingredienser som är vårdande. Många upplever att problem med finnar och kvisslor försvinner. Med mineral foundation i pulverform kan du själv styra täckningsgraden. Kabukiborsten ger det mest täckande resultatet men det går även att arbeta upp täckningsgraden med andra borstar. Till pressat puder används ofta en mer kompakt borste. Till flytande foundation kan man antingen använda fingerspetsarna, en svamp eller borste. De flesta tillverkarna har egna borstar och priserna varierar mellan 200-500 kr.

Dyr kosmetik
Är du förstagångsköpare kan det bli en dyr historia. Som framgår av testet är det inte billigt med mineral foundation. Dyrast är Bareminerals som kostar 83 kr per gram. Förvisso finns billigare alternativ som kan locka den priskänslige men vårt test visar att de inte riktigt håller måttet. Även tillbehör som borstar kan vara omotiverat dyra och kosta närmare 500 kr. Borsten är visserligen ett engångsköp men en dyr förlust om du skulle tappa bort den. Jane Iredale puder kommer som refill och du måste därför köpa till dosan separat första gången. Väljer du även att köpa den rekommenderade borsten från tillverkaren hamnar du på ett totalpris över 1000 kr vilket kan skrämma bort många köpare. Vad som bör tilläggas är dock att en foundation räcker rätt länge.

Så fixar du tekniken
Löst mineralpuder kräver en speciell teknik vilket ställer krav på förpackningen. Metoden går ut på att knacka ut lite av pudret i dosans lock för att därefter arbeta in det i borsten, överflödigt puder borstas av mot lockets kant. Nackdelen med löst mineral puder är att det blir en del spill då rätt mycket yr runt. Applicera pudret genom att föra borsten i cirkelformade rörelser över ansiktet. Om resultatet blir för pudrigt så ta lite mindre på borsten och lägg istället på i flera omgångar. Flytande foundation appliceras från ansiktets mitt och utåt, antingen med en svamp eller borste eller med bara fingerspetsarna. Glöm inte området ner mot halsen för att undvika en skarp kant mellan käkben och hals.

Vilken typ passar mig?
Mineralsmink passar de flesta och vilken sort man ska välja beror på hudtyp och årstid. Under sommarhalvåret är det många som föredrar en foundation i puderform medan en flytande som är mer återfuktande föredras under vinterhalvåret. Personer med fet hy bör välja en oljefri foundation som ger matt effekt. Har du torr hy kan en puderfoundation göra att du ser ännu torrare ut. De som har problem med hyn bör använda en matt foundation då produkter med mycket lyster kan göra finnar ännu mer synliga. Många av de testade produkterna innehåller solskyddsfaktor(SPF) vilket är bra. Önskvärt är en SPF på minst 15 då produkten är avsedd för ansiktet.

Dessa utmärker sig
Tätt efter vinnaren, Glominerals, hamnar Maybellines flytande foundation som är mycket prisvärd. För den som vill ha ett riktigt täckande resultat är Youngbloods lösa puder ett bra alternativ. Lumenes flytande foundation är i torraste laget medan Estee lauders är mest fuktgivande. För den priskänslige kan Jane Iredales produkt upplevas dyr då gulddosan köps till separat. Sist i testet hamnar Lumenes puder som täpper igen och ger ett pudrigt resultat.

Tips
Färgnyansen ska vara ton i ton med din egen hudfärg, hellre för ljus än för mörk
Hitta rätt färg genom att applicera foundation på halsen och käkbenet
Välj borste efter typ av foundation och efter den täckningsgrad du vill ha

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat 8 produkter. Produkterna har applicerats med tillverkarnas egna rekommenderade borstar eller redskap. Samma borstar har använts i de fall tillverkarna inte haft en speciell borste att erbjuda till testet. Samtliga foundations har testats med och utan solpuder. Produkterna har bedömts utifrån applicering, konsistens, resultat, förpackning och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Glominerals Glopressed base - Bäst i test
mineral foundation bäst
Glominerals-Glopressed
Omdöme
Glominerals pressade mineralpuder ger en silkeslen yta och smälter in i huden på ett fint sätt. Den täcker bra och appliceras rätt mängd syns det knappt att du bär en foundation. Pudret ger ett matt och naturligt resultat som ser lika fräscht ut senare under kvällen. När borsten arbetas runt blir det mycket puderrester över i dosan vilket känns som onödigt spill. Dosan är inte den tjusigaste i testet men har en invändig spegel vilket är bra. Produkten passar alla hudtyper.

Plus: Ger en silkeslen, matt och naturlig yta. Långvarigt resultat.
Minus: Saknar uppgift om SPF. Trist dosa. Mycket puderrester vid applicering.

Specifikationbetyg
Typ: Pressat puder
Volym: 9,9 gram
SPF: Uppgift saknas
Färgnyans: Beige light
Cirkapris: 450 kr
Pris per gram: 45 kr
Behållare: Dosa med spegel
Cirkapris: 450 kronor

Maybelline Pure liquid mineral- Bästa budgetval
mineral bästa budget
Maybelline-Pure-Liquid
Omdöme
En prisvärd flytande mineral foundation som snabbt går in i huden och ger fin lyster. Produkten känns återfuktande och det går bra att ha solpuder över om man vill. Den praktiska pumpflaskan gör appliceringen hygienisk och användarvänlig. Men ett pumptryck ger nästan för mycket foundation. Huden andas och känns lätt och luftig även om produkten inte ger det mest täckande resultatet. Lystern håller i sig hela dagen. Plus för SPF och det låga priset.

Plus: Går snabbt in i huden. Är återfuktande och lättapplicerad. Prisvärd.
Minus: Ingen hög täckningsgrad. Pumpflaskan ger något hög dosering.

Specfikationbetyg
Typ: Flytande
Volym: 30 ml
SPF: 18
Färgnyans: 020 Cameo
Cirkapris: 160 kr
Pris per ml: 5 kr
Behållare: Pumpflaska
Cirkapris: 160 kronor

Body Shop Nature´s - Naturligt resultat
Body-Shop-Nature
Omdöme
Body shops lösa mineralpuder ger ett naturligt resultat och huden får fin lyster. Av de löspuder som vi testat har denna tunnast konsistens och passar därför till dig som vill ha en mindre täckande yta. Även om det arbetas in ett par gånger uppstår aldrig en hög täckningsgrad. Resultatet sitter i hela dagen och får klart godkänt. I behållaren sitter ett invändigt nät som inte är helt praktiskt. När burken vänds upp och ned kommer det alldeles för mycket puder i locket och vid applicering uppstår mycket spill. Plus för hög SPF.

Plus: Ger ett naturligt långvarigt resultat och huden får fin lyster. SPF 25.
Minus: Burkens konstruktion gör att det blir mycket spill. Inte så täckande.

Specifikationbetyg
Typ: Löst puder
Volym: 5 gram
SPF: 25
Färgnyans: 02
Cirkapris: 335 kr
Pris per gram: 67 kr
Behållare: Burk med skruvlock
Cirkapris: 335 kronor

Jane Iredale Purepressed base - Lättapplicerad
Jane-Iredale-Purepressed
Omdöme
Ett pressat mineralpuder som enligt tillverkaren även ska ses som concealer och solskyddsfaktor. Appliceringen är smidig och resultatet blir fint och luftigt och varar hela dagen. Det gäller att inte ta för mycket då resultatet lätt kan bli pudrigt. En del spill förekommer när sminket arbetas in i borsten. Pudret köps som refill och bevaras i lyxig gulddosa med spegel som köps separat. Dosan och refillen ger ett högt pris vilket kan skrämma bort en del förstagångsköpare. Bra med hög SPF.

Plus: Fin lyster som håller hela dagen. Smidig applicering och naturligt resultat. Hög SPF.
Minus: Mycket spill när pudret arbetas in i borsten. Högt totalpris.

Specifikationbetyg
Typ: Pressat puder
Volym: 9,9 gram
SPF: 20
Färgnyans: Warm silk
Cirkapris: 450 kr
Pris per gram: 45 kr
Behållare: Dosa med spegel (köps separat, 135 kr)
Cirkapris: 450 kronor

Estée Lauder Nutritious Vita-Mineral - Återfuktande
Estee-Lauder-Nutritious
Omdöme
Nutritious Vita-Mineral Liquid går smidigt in i huden och är återfuktande. Den egenskapen kan dock göra att det blir något svårare att får ett jämnare resultat med solpuder om det används. Det är lätt att applicera produkten antingen med fingrarna eller med borste och resultatet håller i sig hela dagen. Produkten täcker godkänt och tuben är lätt att ta med sig i handväskan. Bra med solskyddsfaktor även om produkten kunde ha en högre SPF med tanke på att de är en produkt för ansiktet.

Plus: Lättapplicerad och återfuktande. Går snabbt in i huden.
Minus: En högre SPF vore önskvärt. Dyrast bland de flytande underlagen.

Specifikationbetyg
Typ: Flytande
Volym: 30 ml
SPF: 10
Färgnyans: Intensity 2.0
Cirkapris: 410 kr
Pris per ml: 14 kr
Behållare: Tub
Cirkapris: 410 kronor

Bareminerals Matte - En klassiker
Bareminerals-Matte
Omdöme
Bareminerals är en klassiker bland mineral foundation. Detta lösa mineralpuder ger en matt yta och minskar uppkomsten av glansiga ytor. Pudret arbetas smidigt in i huden och ger snabbt en täckande yta. Det är dock lätt att ta för mycket vilket gör att man ser något pudrig ut på nära håll. Resultatet håller hela dagen och huden känns luftig. Burken har en praktisk invändig förslutning som minimerar puderspill. Bra med hög SPF men produkten är dyr per gram.

Plus: Ger en matt yta och minskar uppkomsten av glansiga ytor. Täcker bra.
Minus: Resultatet kan se pudrigt ut på nära håll om för mycket appliceras. Högt pris.

Specifikationbetyg
Typ: Löst puder
Volym: 6 gram
SPF: 15
Färgnyans: Light
Cirkapris: 475 kr
Pris per gram: 83 kr
Behållare: Burk med skruvlock
Cirkapris: 475 kronor

Youngblood Natural - Täckande
Youngblood-Natural-Miner
Omdöme
Ett löst mineralpuder som ger en täckande yta och mycket lyster. Efter ett tag har pudret arbetat sig in i huden och ger då ett mer naturligt utseende. Resultatet håller i sig men om solpuder används behöver det bättras på till kvällen. Huden andas och produkten ska hålla porer öppna för att förhindra pormaskar enligt tillverkaren. Burken har en bra konstruktion vilket gör att det knappt blir något spill när puder slås över i locket. Youngblood passar den som vill ha hög täckningsgrad.

Plus: Hög täckningsgrad och ett resultat som står sig hela dagen. Bra förpackning.
Minus: Lite för glänsande lyster. Tar ett tag tills pudret arbetat sig in i huden.

Specifikationbetyg
Typ: Löst puder
Volym: 10 gram
SPF: Uppgift saknas
Färgnyans: Soft beige
Cirkapris: 525 kr
Pris per gram: 53 kr
Behållare: Burk med skruvlock
Cirkapris: 525 kronor

Lumene Double stay - Torr konsistens
Lumene-Double-Stay
Omdöme
Double stay mineral matt makeup är en oljefri foundation som lätt går in i huden och ger en naturlig yta. Den är torr i konsistensen vilket gör att det inte uppstår några glansiga partier i ansiktet. Den matta effekten gör att produkten passar personer med fet hud. Solpuder appliceras med enkelhet över denna foundation men måste bättras på fram emot kvällen då det släpper från underlaget. Huden andas och känns lätt och produkten luktar gott vilket dock innebär att den innehåller parfym.

Plus: Minimerar uppkomsten av glansiga partier. Lätt konsistens. Bra pris.
Minus: Torr konsistens. Kan behövas bättras fram emot kvällen. Innehåller parfym.

Specifikationbetyg
Typ: Flytande
Volym: 30 ml
SPF: Saknas
Färgnyans: 2 Honey beige
Cirkapris: 140 kr
Pris per ml: 5 kr
Behållare: Tub
Cirkapris: 140 kronor

Lumene Matte harmony - Pudrig yta
Lumene-Matte-harmony
Omdöme
Lumenes mineralpuder är lättapplicerad men ger en instängd känsla mot huden trots att tillverkaren menar att den talkfria konsistensen låter huden andas och inte täpper igen porer. Om ett mer täckande resultat önskas rekommenderar tillverkaren den medföljande pudersvampen. Resultatet med den blir alldeles för onaturlig och pudret har överlag inte samma lena konsistens som övriga produkter i testet. Pudret sitter okej hela dagen. Att produkten saknar SPF och har en oglamorös dosa höjer inte betyget. Det låga priset väger inte upp nackdelarna.

Plus: Lättapplicerad och sitter bra hela dagen. Lågt pris.
Minus: Täpper igen huden som inte andas. Pudrigt och onaturligt resultat.

Specifikationbetyg
Typ: Pressat puder
Volym: 10 gram
SPF: Saknas
Färgnyans: 30 Perfect beige
Cirkapris: 160 kr
Pris per gram: 16 kr
Behållare: Dosa med spegel och pudersvamp
Cirkapris: 160 kronor