Sök
Test – 8 fuktgivande läppstift 2009

Test – 8 fuktgivande läppstift 2009

Ta hand om dina läppar

2009-09-04

Läpparna blir lätt torra och nariga, därför är det bra med smink som vårdar. Smartson testar åtta fuktgivande läppstift där Elisabeth Arden Color Intrigue Effects Lipstick är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Elisabeth Arden Color intrigue effects lipstick 21/25 225 Bäst i test
The Body shop Colourglide lip colour 20/25 155 Smidig förpackning
Nivea beauté Colour passion 19/25 110 Bästa budgetval
Clinique High impact colour SPF 15 19/25 215 Skyddar mot solen
Estée Lauder Signature lipstick 19/25 250 Ger glans
Kanebo The lipstick 17/25 545 Dyr hållbarhet
Lumene wild rose lipstick SPF 15 15/25 105 Odrygt
IsaDora Perfect moisture lipstick 14/25 105 Fuktfattig

Sammanfattning

Att använda en fuktgivande produkt till läpparna är en självklarhet, men det behöver nödvändigtvis inte vara ett vanligt cerat. Det finns många fuktgivande läppstift på marknaden som gör jobbet minst lika bra. Testvinnaren från Elisabeth Arden ger en bra kombination av fukt och hållbarhet.

Inledning

Fuktgivande ingredienser
Gemensamt för de testade läppstiften är att de alla innehåller någon typ av fuktgivande ingrediens. Bland dessa går att hitta alltifrån ämnen från granatäpple till marulaolja. De mest fuktgivande produkterna är läppstiften från Elisabeth Arden, The Body Shop, Clinique och Estée Lauder. Samtliga ger mjuka läppar efter en heldags användning.

Hållbarhet

För många är det viktigt att make up ska sitta länge och bra. Läppstift med fastare konsistens sitter oftast bättre på grund av att det innehåller mer puder än vad ett krämigare gör. Kanebos läppstift sitter överlägset bäst medan Lumenes konsistens gör att det snabbt försvinner. Elisabeth Ardens, The Body Shops samt Niveas produkter ger alla ett fullgott resultat när det gäller hållbarhet.

Stora prisskillnader

Bland de testade läppstiften finns både billigare och dyrare alternativ. Lumenes, IsaDoras samt Niveas läppstift har alla vissa bristande egenskaper men de kostar drygt hundra kronor och passar den som gillar att byta färg ofta. Vill du däremot ha en produkt som sitter länge ska du satsa på Kanebos The Lipstick, men då måste du vara villig att betala. Priset är nämligen fyra gånger så högt som de ovannämnda.

Tips

Använd gärna en läppensel när du applicerar läppstift.
En läppenna gör det enklare att definiera konturerna.
Bit av överflödigt läppstift på en bit papper.
Ljusare nyanser gör att tunna läppar ser mer fylliga ut.
Ett läppstift med SPF skyddar läpparna mot solens strålar.
En lip-remover avlägsnar varsamt läppstift vid rengöring.

Så gjorde vi

Läppstiften har använts under hela dagar. Vi har testat hur bra de sitter kvar efter intag av mat och dryck och bedömt känslan av de fuktgivande ingredienserna efter en heldags användning. Därefter betygsattes produkterna utifrån applicering, kvalitet, resultat, hållbarhet och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Elisabeth Arden Color - Bäst i test
betyg
Innehåller: A-, C- och E-vitamin samt aloe vera.
Nyans: Guava pearl
Volym: 4 gram
Cirkapris/ml: 56 kronor
Omdöme: Detta läppstift från Elisabeth Arden har en mjuk konsistens som är lätt att applicera. Produkten lägger sig som ett tunt lägger på läpparna men ger ändå tillräckligt med färg. Det finns flera nyanser i tre färgeffekter att välja mellan: Cream, Shimmer och Pearl. De fuktgivande ingredienserna ska enligt tillverkaren optimera läpparnas naturliga fuktbalans. Den fuktgivande känslan är hög och läpparna känns mjuka. Även om produkten inte helt försvinner efter en måltid så är det ändå nödvändigt att bättra på. Trots något högt pris är produkten väl värd att investera i då läppstiftet vårdar läpparna samtidigt som det sitter bra.
Cirkapris: 225 kronor

The Body shop - Smidig förpackning
betyg
Innehåller: Sesamolja, marulaolja och bivax.
Nyans: 71
Volym: 4 gram
Cirkapris/ml: 39 kronor
Cirkapris: 155 kronor
Omdöme: Ett läppstift som ger en behaglig känsla på läpparna och som är lätt att applicera. Dock är doften av vanilj ganska markant vilket kan bli störande. Den nyans vi testar ger ett pärlemorglänsande resultat. Även om det mesta av läppstiftet försvinner i samband med en måltid syns den glänsande effekten fortfarande. Enligt tillverkaren innehåller läppstiftet 75 % naturliga fuktighetsbevarande ingredienser, vilket också känns efter en dags användning då läpparna behålls mjuka. Ett prisvärt alternativ.
Cirkapris: 155 kronor

Nivea beauté Colour - Bästa budgetval
betyg
Innehåller: Olja från druvkärnor och E-vitamin.
Nyans: 16 Peach
Volym: 3,5 gram
Cirkapris/ml: 31 kronor
Cirkapris: 110 kronor
Omdöme: Nivea lovar ett läppstift med tredubbel effekt som ger: djup färg, intensiv fuktighet och lång hållbarhet. Det är smidigt att applicera men det blir lätt ett tjockt lager varför det är bra att bita av överflödet på lite papper. Läppstiftet är hållbart och sitter riktigt bra. Färgen är djup som tillverkaren lovar men konsistensen gör att läpparna känns något torra vid användning. Nivea får helt klart godkänt på två av tre löften, läppstiftet kunde dock varit en aning mer fuktgivande. Ett riktigt prisvärt alternativ som både passar till fest och vardag.
Cirkapris: 110 kronor

Clinique High impact - Skyddar mot solen
betyg
Innehåller: Granatäpple-steroler och frösmör från Asrocaryum murumuru.
Nyans: 16 Honey blush
Volym: 3,8 gram
Cirkapris/ml: 57 kronor
Cirkapris: 215 kronor
Omdöme: Clinique High Impact SPF 15 appliceras smidigt på läpparna och konsistensen känns fuktgivande. Läppstiftet lägger sig dock som ett tjockt lager. Plus för innehåll av solskyddsfaktor. Enligt tillverkaren ska läppstiftet innehålla peptider som genom daglig användning ska göra att läpparna blir mer fylliga. Produkten ska hålla upp till åtta timmar vilket kanske stämmer om du varken intar dryck eller mat på en hel dag. Vid förtäring försvinner läppstiftet ganska snabbt och det behöver bättras på. Clinique High Impact är väldigt fuktgivande och får därför höga poäng.
Cirkapris: 215 kronor

Estée Lauder Signature - Ger glans
betyg
Innehåller: Syntetiskt vax och oljeblandning.
Nyans: 18 Vintage mauve
Volym: 3,8 gram
Cirkapris/ml: 66 kronor
Cirkapris: 250 kronor
Omdöme: Signature Lipstick levereras i det kända räfflade läppsticksfodralet som lanserades 1984 fast i en moderniserad version. Stiftet glider över läpparna tack vare den följsamma konsistensen. Produkten innehåller en oljeblandning som normalt används i läppglans. Detta ger ett fint glänsande resultat men gör också att det inte sitter lika bra. Doften av fikon och vanilj är mjuk. Läppstiftet sitter behagligt men försvinner snabbt vid förtäring av mat och dryck. Estée Lauders läppstift ger dock gott om fukt till läpparna.
Cirkapris: 250 kronor

Kanebo The lipstick - Dyr hållbarhet
betyg
Innehåller: Aprikosfruktextrakt och yuzu extrakt från citron.
Nyans: 14 Poppy
Volym: 3,5 gram
Cirkapris/ml: 155 kronor
Cirkapris: 545 kronor
Omdöme: En riktigt dyr produkt från Kanebo med ett kaxigt namn som The Lipstick. Läppstiftet ska ha en anti-ageing effekt som ska förbättra cellförnyelsen och tona bort läpplinjer. Läppstiftet är något trögt att applicera och en pensel är att föredra. Det lägger sig som ett tunt lager på läpparna och konsistensen är något torr. När det kommer till hållbarhet så är Kanebos läppstift helt klart överlägsen jämfört med de övriga produkterna i testet. Den fuktgivande effekten är inte helt optimal då läpparna känns något torra, troligen på grund av konsistensen. Mest prisvärt blir läppstiftet för den som kommer att använda det dagligen.
Cirkapris: 545 kronor

Lumene wild rose - Odrygt
betyg
Innehåller: Fröolja från nordiska nypon samt A- och E-vitamin.
Nyans: 89 Whisper
Volym: 3,8 gram
Cirkapris/ml: 28 kronor
Cirkapris: 105 kronor
Omdöme: Ett läppstift med något mjuk konsistens vilket gör att det inte är helt enkelt att få jämna linjer vid konturerna. Detta funkar ändå bra på den färg vi testar som är en ljusare aprikosliknande nyans. Läppstiftet sitter inte särskilt länge om det äts och dricks utan det behöver fyllas på ganska ofta vilket gör produkten odryg. Smaken som läppstiftet lämnar i munnen är artificiell och inte särskilt behaglig. Plus för solskydd. Lumene wild rose ger dock en fuktgivande känsla och det finns många färgnyanser att välja mellan.
Cirkapris: 105 kronor

IsaDora Perfect moisture - Fuktfattig
betyg
Innehåller: Panthenol.
Nyans: 141 Hot neon pink
Volym: 4,5 gram
Cirkapris/ml: 23 kronor
Cirkapris: 105 kronor
Omdöme: Det är enkelt att måla läpparna med stiftet och den spetsiga formen fungerar utmärkt för konturerna. Konsistensen är behaglig och lagret som bildas på läpparna känns lagom. Även om tillverkaren rekommenderar läppstiftet för torra läppar så är inte den fuktgivande effekten helt optimal. Perfect Moisture sitter okej men det blir många märken på dricksglaset och efter en måltid så finns inget av läppstiftet kvar. För den som gillar att byta läppstift ofta är IsaDora helt klart ett bra alternativ då priset är lågt och färgvalen många.
Cirkapris: 105 kronor