Sök
Test - 8 BB creams

Test - 8 BB creams

Krämen med stort B

2012-08-07

Kan man verkligen få en ansiktskräm som är återfuktande, utjämnande, som fungerar som en concealer och har solskyddsfaktor och som passar just din hudton? Vi testar 8 BB creams som lovar fylla många funktioner.

Modell Betyg Pris Kommentar
Smashbox Camera ready 22/25 320 Bäst i test
Garnier Mineral skin perfector 18/25 115 Bästa budgetval
Estée Lauder Daywear 18/25 375 Oljefri
Clinique Age defense 17/25 295 Naturligt resultat
L’oréal Paris Nude magique 17/25 160 Vit formula
Une Intuitive touch 16/25 220 Mest täckande
Dr. Brandt Signature flexitone 15/25 400 Anpassar sig
Too faced Tinted beauty balm 14/25 355 Mycket lyster

Inledning

BB cream, som den förkortas, står oftast för blemish balm eller beauty balm. Produkten är i sig ingen nyhet men har relativt nyligen dykt upp i de skandinaviska butikshyllorna. Produkten har sitt ursprung i Tyskland men har sedan länge använts i Asien.

Många funktioner
Krämen kan beskrivas som en hudvårdande makeup-produkt med flera funktioner. Den kan användas ensam eller i kombination med din vanliga dagkräm. Bär den med eller utan solpuder. Vissa tillverkare deklarerar att deras kräm är en allt-i-ett produkt med så många som upp till fem funktioner. Gemensamt för alla produkter är att de innehåller SPF (solskyddsfaktor), men graden av SPF varierar stort. Högst har Estée Lauder och Smashbox med SPF 35 vilket är bra. Lägst har Une som bara har SPF 6 vilket kan anses lite väl lågt då SPF 15 är önskvärt på produkter för ansiktet.

Naturligt resultat
Samtliga BB creams i testet får godkänt men kvaliteten och resultaten varierar. Bäst i test är Smashbox Camera ready som ger ett väldigt naturligt resultat och fungerar precis som en BB cream ska. Den jämnar ut, täcker bra, återfuktar och resultatet varar hela dagen.
Garnier Mineral skin perfector är ett mycket prisvärt alternativ men passar dock inte den med alltför fet hy. Både L’oréal Paris Nude magique och Dr. Brandt Signature flexitone har en formula som ändrar skepnad när de kommer i kontakt med huden. L’oréal får dock minus för kornig konsistens som inte är skön att applicera och Dr. Brandt för att den bara finns i en självjusterande färgnyans som inte funkar lika bra på de med mörkare hudton. Une Intuitive touch kommer i ett etui med spegellock och är mest täckande. Too faced Tinted beauty balm har en behaglig konsistens och resultatet varar länge men produkten ger på gränsen till för mycket lyster.

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har testat 8 BB creams. Samtliga puder har testats med och utan dagkräm samt solpuder. Produkterna har bedömts utifrån förpackning, applicering, kvalitet, resultat och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Smashbox Camera ready- Bäst i test

Smashbox-camera-ready_1

Smashbox-camera-ready-betyg

Förpackning: Smidig platt tub med skruvlock. Litet appliceringshål som dock är tillräckligt. Transparent ruta på tubens framsida gör att du kan se färgnyansen.
Applicering: Konsistensen är behaglig att applicera men den går snabbt in i huden så det gäller att vara kvick.
Kvalitet: Oljefri formula som återfuktar bra och känslan varar hela dagen. Plus för hög SPF, brett färgutbud och dryg konsistens.
Resultat: Ger bra täckning och en matt yta vilket passar den som lätt blir glansig i t-zonen. Bra concealer-effekt. Ger ett mycket naturligt resultat som håller i sig länge.
Prisvärde: En riktigt bra BB cream med brett färgutbud. Trots något hög prislapp är den värd varenda krona.

Produktfakta
Volym: 30 ml
SPF: 35
Antal färgnyanser: 5
Cirkapris: 320 kr
Pris/ml: 11 kr
Cirkapris: 320 kronor

Garnier Mineral skin perfector - Bästa budgetval

Garnier-mineral-skin-1

Garnier-mineral-skin-betyg

Förpackning: Knubbig tub med fastgängat lock. Bra storlek på appliceringshålet som ger lagom mängd. Minus för att färgnyansen endast står skriven på kartongen produkten kommer i och inte på själva tuben.
Applicering: Den krämiga konsistensen är smidiga att applicera och känns som en dagkräm tack vare dess återfuktande egenskap. Det tar dock ett tag för produkten att absorberas.
Kvalitet: Produkten är dryg och doften är behaglig. Berikad med c vitamin vilket är bra. Finns endast i två färger.
Resultat: Krämen är väldigt återfuktande och ger mycket lyster vilket inte passar den med fet hy. Resultatet är fint och håller i sig hela dagen men produktens consealerfunktion ger inte tillräcklig täckning.
Prisvärde: Prisvärd produkt för dig med rätt hudtyp och färgton.

Produktfakta
Volym: 50 ml
SPF: 15
Antal färgnyanser: 2
Cirkapris: 115 kr
Pris/ml: 2 kr
Cirkapris: 115 kronor

Estée Lauder Daywear - Oljefri
Estée-Lauder-Daywear-1

Estée-Lauder-Daywear-betyg

Förpackning: En smidig tub med skruvkork. Appliceringshålet är bra och det går lätt att få ut rätt mängd.
Applicering: Krämen är fuktig till en början men går snabbt in i huden. För att arbeta in krämen jämnt gäller det att vara ganska snabb.
Kvalitet: Doften är god och känns igen från andra Estée Lauder produkter. Produkten har en oljefri formula och har egenskaper som gör den lämplig för personer med acneproblem. Produkten är ganska dryg men finns endast i två nyanser som dock ska passa flera hudtoner enligt tillverkaren.
Resultat: Jämnar ut och ger ett naturligt resultat. Är lätt att bära och resultat varar länge. Ger ingen glansig i t-zon vilket är bra. Fungerar okej som consealer.
Prisvärde: Högt pris men har du krävande hud så har produkten många fördelar.

Produktfakta
Volym: 30 ml
SPF: 35
Antal färgnyanser: 2
Cirkapris: 375 kr
Pris/ml: 13 kr
Cirkapris: 375 kronor

Clinique Age defense - Naturligt resultat
Clinique-age-defense-1

Clinique-age-defense-betyg

Förpackning: Platt tub med skruvkork. Appliceringshålet är lagom stort och ger rätt mängd vid applicering.
Applicering: Lättapplicerad konsistens som absorberas av huden på ett smidigt sätt men det tar en liten stund.
Kvalitet: Doften är neutral och produkten, ska enligt tillverkaren, förebygga synliga ålderstecken. Bra med hög SPF. Finns i tre färgnyanser och har en dryg konsistens.
Resultat: Produkten har hög täckningsgrad och fungerar bra som concealer. Tar du lite för mycket kräm som inte arbetas in ordentligt så syns det i porerna. Krämen återfuktar bra och ger inte någon blank t-zon. Resultatet är naturligt och varar hela dagen.
Prisvärde: En bra BB cream som inte sticker ut men som fyller många funktioner.

Produktfakta
Volym: 40 ml
SPF: 30
Antal färgnyanser: 3
Cirkapris: 295 kr
Pris/ml: 7 kr
Cirkapris: 295 kronor

L’oréal Paris Nude magique - Vit formula

Loreal-Paris-nude-magiqu-1

Loreal-Paris-nude-magiqu-betyg

Förpackning: Smal avlång tub med skruvlock. Appliceringshålet är i minsta laget men fungerar bra vid applicering.
Applicering: Rinnande konsistens så det gäller att inte klämma fram för mycket ur tuben. Den vita formulan anpassar sig till hudtonen när den får kontakt med huden. Pigmenten som frigörs vid applicering är korniga och rispiga vilket inte är helt bekvämt. Dock blir krämen lenare när den arbetas in i huden. Absorberas relativt fort.
Kvalitet: Återfuktar bra men är inte särskilt dryg utan det behövs en viss mängd för att täcka hela ansiktet. Finns endast i två färgnyanser.
Resultat: Resultatet ser naturligt och transparent ut. Ger inte upphov till blank hud vilket är bra. Inte särskilt täckande och ger inte så mycket färg som man skulle kunna önska.
Prisvärde: En mycket prisvärd BB cream för dig som vill ha en bra bas med mindre färg.

Produktfakta
Volym: 30 ml
SPF: 12
Antal färgnyanser: 2
Cirkapris: 160 kr
Pris/ml: 5 kr
Cirkapris: 160 kronor

Une Intuitive touch - Mest täckande
Une-Intuitive-touch-1

Une-Intuitive-touch-betyg

Förpackning: Kommer i ett etui med praktiskt spegellock som lätt får fingeravtryck. Plus för refillmöjlighet samt medföljande pensel för svåråtkomna partier som exempelvis näsa och runt ögonen.
Applicering: Vid applicering använder man antingen fingrarna eller en kabukiborste som köps till separat. Produkten har en fast och följsam konsistens och arbetas lätt in i huden.
Kvalitet: Produkten innehåller naturliga ämnen som känns bra på huden. Lite väl låg SPF för en produkt som används i ansiktet som har känslig hud. Finns i många färgnyanser.
Resultat: Mest täckande av de testade produkterna vilket inte passar den som vill ha ett mer naturligt resultat. Den är dock inte tung att bära för den sakens skull men är något svår att tvätta bort. Concealer-effekten fungerar utmärkt och produkten är väldigt dryg.
Prisvärde: Högt pris per gram när produkten köps ny men refillen är betydligt billigare.

Produktfakta
Volym: 6 g
SPF: 6
Antal färgnyanser: 6
Cirkapris: 220 kr
Pris/gram: 37 kr
Cirkapris: 220 kronor

Dr. Brandt Signature flexitone - Anpassar sig
Dr.brandt-signature-flex-1

Dr.brandt-signature-flex-betyg

Förpackning: Greppvänlig tub med fastgängat lock. Ganska stort appliceringshål så det gäller att klämma försiktigt.
Applicering: Krämen bör skakas innan användning men tuben är något svårskakad. Lättapplicerad produkt som arbetas in på ett bra sätt. Det tar en stund för produkten att absorberas.
Kvalitet: Plus för hög SPF men produkten har en stark parfymdoft. Finns endast i en färgnyans som ska anpassa sig till alla hudtyper. Funktionen fungerar okej men passar inte den med alltför mörk hudton.
Resultat: Ger ett naturligt resultat med bra lyster som vara hela dagen. Produktens återfuktande egenskap känns tydligt. Godkänd concealer-effekt.
Prisvärde: Högt pris som inte passar alla plånböcker.

Produktfakta
Volym: 30 g
SPF: 30
Antal färgnyanser: 1
Cirkapris: 400 kr
Pris/gram: 13 kr
Cirkapris: 400 kronor

Too faced Tinted beauty balm - Mycket lyster
Too-faced-tinted-beauty-1

Too-faced-tinted-beauty-betyg

Förpackning: Avlång tub med skruvlock som inte passar den lilla sminkväskan. Appliceringshålet har lagom storlek.
Applicering: Behaglig konsistens som smidigt appliceras. Det tar dock en stund innan den helt absorberas av huden.
Kvalitet: Viss parfymdoft som ändå är okej. Enligt tillverkaren ska produkten ge lägre risk för allergi. Okej SPF och plus för bra färgutbud.
Resultat: Ger väldigt mycket lyster så vill du ha ett mer naturligt resultat så är denna produkt inget för dig. Resultatet varar länge men ger inte den bästa concealer-effekten.
Prisvärde: Högt pris och vill du ha ett mer naturligt resultat så bör du lägga pengarna på en annan BB cream.

Produktfakta
Volym: 45 ml
SPF: 20
Antal färgnyanser: 4
Cirkapris: 355 kr
Pris/ml: 8 kr
Cirkapris: 355 kronor