Sök
Test - 6 mineralpuder

Test - 6 mineralpuder

Lättburet puder

2012-04-03

Ett bra mineralpuder är lätt att bära, täpper inte igen porerna och ger en naturlig finish. Dosan har betydelse vid applicering och bör därför vara användarvänlig. Vi testar 6 produkter där Bareminerals är bäst i test.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bareminerals Original 22/25 440 Bäst i test
Jane Iredale Amazing base 20/25 485 Sammetslen finish
Isa Dora Mineral foundation powder 19/25 160 Bästa budgetval
Face Stockholm Mineral foundation 18/25 380 Fin lyster
Elizabeth Arden Pure finish 17/25 365 Spegeldosa
L’oréal paris True match minerals 10/25 190 Omständlig dosa

Inledning

Bland de testade produkterna finns en klar vinnare och en tydlig förlorare. Bareminerals och Jane Iredale ger båda ett fantastiskt resultat men Bareminerals dosa är mer genomtänkt och praktisk och blir därför testvinnare. Isa Dora är ett bra och prisvärt alternativ och utses till bästa budgetval. Produkten från Face ger fin lyster men har en opraktisk dosa. L’oréal intar bottenplaceringen på grund av pudrigt resultat samt knepig dosa.

Skönhetsterapeuten Patricia Symeou tycker att man investerar i sig själv genom att göra god research om mineralpuder innan köp.

- Läs innehållsförteckningen noggrant då många mineralpuder innehåller ämnen de inte borde. Undvik produkter som innehåller parabener vilket är konserveringsmedel.

Ett ofta förekommande misstag många gör är att välja fel färgnyans för sin hudton.

- De flesta väljer ofta en alldeles för mörk färg. Det är bättre att välja en nyans som är lite ljusare än din egen hudton och sedan arbeta med solpuder för att få mörkare skuggor. Våga fråga om råd när du är i butiken så får du professionell hjälp att väja rätt.

Bra att veta
Människor med problemhy upplever ofta förbättring när de använder mineralpuder. En del produkter innehåller dock ämnen som kan ge reaktioner på huden. Ett exempel är Bismuth Oxychloride eller Vismutoxidklorid som det heter på svenska. Det är inte förbjudet men många erfarna mineralpuderanvändare vittnar om att ämnet gör att huden kliar och blir irriterad när det blir varmt. Det bör tilläggas att inte alla reagerar på ämnet. Av de testade produkterna är det endast Jane Iredale som inte innehåller Bismuth Oxychloride. Ett bra mineralpuder ska vara lätt att bära och täpper inte igen porerna utan låter huden andas. Samtliga produkter i testet har någon typ av solskydd vilket är bra. Önskvärt är en SPF (solskyddsfaktor) på minst 15 då produkten är avsedd för ansiktet.

Dosan fyller sin funktion
Många tillverkare har dosor där man ska knacka ut pudret i locket för att därefter arbeta in det i borsten, överflödet ska borstas av mot lockets kant. Vissa dosor har sämre konstruktion vilket ger en del spill och puderrester som yr runt. Bareminerals har en av de bättre konstruktionerna med en invändig skruvplatta som håller pudret på plats. Med Elizabeth Ardens dosa skruvas pudret enkelt fram och det är lätt att reglera mängden. Jane Iredale och Face har båda dosor som gör att det samlas mycket puder i locket vilket är negativt.

Speciell teknik
Löst mineralpuder kräver en speciell teknik. Pudret appliceras genom att borsten förs över ansiktet i cirkelformade rörelser. De flesta tillverkare har sina egna borstar och en av de vanligare är Kabukiborsten, som är en liten och kompakt borste med många och täta strån. Den passar om man vill ha hög täckningsgrad. Det finns även porösare borstar som ger en lättare täckning som passar bra för dagmakeupen. Rådgör med din återförsäljare för att hitta rätt borste för dig.

Slår hårt mot plånboken
Priserna varierar mellan tillverkarna men det är inte ovanligt att du får betala närmare 400 kronor för ett mineralpuder. Är du dessutom förstagångsköpare kan det bli en dyr historia då även borste måste inhandlas. Vad som bör tilläggas är dock att ett puder räcker länge. Testvinnaren Bareminerals är dyrast men ger ett mycket bra resultat som håller hela dagen.

Så gjorde vi

Vi har testat 6 mineralpuder i lös form. Produkterna har applicerats med en kabukiborste. Samtliga puder har testats med och utan solpuder. Produkterna har bedömts utifrån förpackning, applicering, kvalitet, resultat och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Bareminerals Original - Bäst i test


Bareminerals

Bareminerals_betyg

Förpackning: Dosa med skruvlock. Invändig skruvplatta gör det enkelt att reglera mängden. Den försluter hålen i burken vilket gör att minimalt med rester samlas i locket.
Applicering: Pudret arbetas smidigt in borsten och nästan inga puderrester yr runt. Lättapplicerat pudret som går in i huden på ett bra sätt.
Kvalitet: Hög kvalitet som visar sig i ett hållbart resultat.
Resultat: Ger naturligt resultat med fin lyster. Pudret ger god täckning. Ett riktigt bra mineralpuder som ger ett naturligt resultat.
Prisvärde: Högt pris som kan skrämma bort förstagångsköpare.

Volym: 8 g
Solskydd: SPF 15
Färgnyans: Medium beige
Cirkapris: 440 kr
Pris/gram: 55 kr

Jane Iredale Amazing base - Sammetslen finish
Jane-Iredale
Jane-Iredale_betyg

Förpackning: Glamorös dosa med skruvlock. Inuti sitter ett plastskydd där du ska trycka ut antal hål du önskar. Ju färre hål desto mindre mängd puder kommer ut ur dosan. Funktionen fungerar inte helt tillfredsställande. Mycket puderrester samlas i locket.
Applicering: När pudret knackas ut i locket går en del till spillo. Även resterna i locket bidrar till mycket spill. Produkten arbetas enkelt in i borsten och appliceras smidigt på hyn.
Kvalitet: Håller hög kvalitet och känns bra på huden hela dagen.
Resultat: Resultatet är så pass naturligt att det knappt syns att du bär en foundation. För ett mer täckande resultat krävs fler appliceringar. Ger fin lyster.
Prisvärde: Högt pris kan skrämma bort förstagångsköpare.

Volym: 10,5 g
Solskydd: SPF 20
Färgnyans: Amber
Cirkapris: 485 kr
Pris/gram: 46 kr

Isa Dora Mineral foundation powder - Bästa budgetval

Isa-Dora
Isa-Dora_betyg

Förpackning: Plastig behållare med skruvlock. Invändig skruvplatta gör det lätt att reglera mängden puder som slås ut i locket. Tack vare konstruktionen uppstår minimalt med spill.
Applicering: Pudret appliceras smidigt in i huden och inget puder yr runt borsten.
Kvalitet: Klart godkänt kvalitetsintryck med ett resultat som varar hela dagen.
Resultat: Ger en fin och naturlig look. Är dock inte så täckande och ger inte så mycket lyster.
Prisvärde: Ett givet budgetalternativ som levererar ett fint resultat.

Volym: 8 g
Solskydd: Skyddar mot tidigt åldrande på grund av solljus
Färgnyans: 04 Medium beige
Cirkapris: 160 kr
Pris/gram: 20 kr

Face Stockholm Mineral foundation - Fin lyster
Face-Stockholm-Mineral

Face_betyg

Förpackning: Dosa med skruvlock som saknar invändigt skydd vilket gör att det samlas en del puder i locket.
Applicering: Resterna som samlas i locket yr runt vid applicering. Pudret arbetas lätt in i borsten och appliceras smidigt på huden.
Kvalitet: Produkten håller hög kvalitet och ger ett hållbart resultat.
Resultat: Face ger ett naturligt resultat. Pudret glittrar en del och ger väldigt mycket lyster vilket kanske inte passar alla. Behaglig att bära och låter huden andas. För den som vill ha en hög täckningsgrad bör flera lager appliceras.
Prisvärde: Högt pris men tack vare det fina resultatet bedöms det som skäligt.

Volym: 9 g
Solskydd: UVA- och UVB-skydd
Färgnyans: Go natural 2
Cirkapris: 380 kr
Pris/gram: 42 kr

Elizabeth Arden Pure finish - Spegeldosa

Elizabeth-Arden

Elizabeth-Arden_betyg

Förpackning: Praktisk burk där du skruvar fram pudret. Mängden regleras enkelt. Behållare med invändig spegel och puff.
Applicering: Pudret arbetas smidigt in i borsten men en del rester fastnar på behållarens kant när borsten hämtar upp pudret. En lättapplicerad produkt i det stora hela.
Kvalitet: Ger ett högt kvalitetsintryck men får minus för att den innehåller parabener vilket är ett konserveringsmedel.
Resultat: Elizabeth Arden ger en naturlig finish med fin lyster och har bra täckningsgrad.
Prisvärde: Relativt högt pris men dosan är påkostad och produkten ger fint resultat.

Volym: 8,33 g
Solskydd: SPF 20
Färgnyans: 04
Cirkapris: 365 kr
Pris/gram: 44 kr

L’oréal paris True match minerals - Omständlig dosa

Loreal

Loreal_betyg

Förpackning: Annorlunda dosa med omständlig appliceringsborste. Det är svårt att reglera mängden puder och stora mängder går till spillo. Borstens yttre strån böjs bakåt när locket sätts fast.
Applicering: Borsten är följsam men spretig och inte särskilt mjuk. Det följer med mycket puder på borsten vid applicering men det arbetas lätt in i huden.
Kvalitet: Resultatet är hållbart, dock täpps porerna igen vilket kan bero på att pudret innehåller talk. Lägger sig som en tung slöja över huden.
Resultat: Resultatet blir inte särskilt naturligt utan produkten ger en pudrig finish. Täckningsgraden är nästa för hög men pudret ger fin lyster.
Prisvärde: Bättre alternativ finns i prisklassen.

Volym: 10 g
Solskydd: SPF 15
Färgnyans: W4 Golden natural
Cirkapris: 190 kr
Pris/gram: 19 kr