Sök

Puder: Silkeshy snabbt & enkelt

2007-03-01

Det behöver inte vara dyrt eller tidskrävande att få slät och fin hy. Smartson testar sju olika krämpuder från 140 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Body Shop All in one face base 20/25 245 Dagsmakeup
Max Factor Facefinity Compact Foundation 18/25 140 Fläckigt
Chanel Double perfection compact 24/25 430 Bäst i test
Dior Diorskin airflash 20/25 400 Sprayflaska
Lumene Long-lasting cream powder 20/25 140 Prisvärt
i.d. bare minerals Foundation 30917 23/25 375 Naturligt
Kiko Fix wet & dry 21/25 220 Behagligt

Sammanfattning

Den klassiska underlagskrämen och pudret har fått konkurrens av två produkter i ett, krämpudret. Ett bra krämpuder ska förutom att ge ett jämnt resultat vara täckande som en foundation och ge en lika matt finish som ett puder.

Inledning

Ett krämpuder kan appliceras på tre sätt. Sminkborste används för en lätt och naturlig finish, torr pudersvamp för ett mer täckande intryck och en fuktig pudersvamp för ett heltäckande resultat. Viktigt när ett krämpuder väljs ut är att hitta rätt nyans för sin hy eftersom ett mörkt puder lätt kan ge ett översminkat och onaturligt resultat. Använd hellre därför en nyans som är ljusare än din egen hudfärg. Ett tips är att prova direkt på huden eftersom färgen kan upplevas annorlunda när den väl appliceras.

Bäst i test är Chanels krämpuder som ger ett slätt och naturligt resultat men som även är testets dyraste produkt. Lumene bedöms som mest prisvärt och ger ett klart godkänt resultat. En lite udda produkt i form av en sprayflaska från Dior gav en överraskande bra finish. Krämpudret från i.d. skiljer sig också från övriga för krämpudret är löst i konsistensen. Body shops produkter är kända för att inte vara testade på djur och passar bra till en lätt dagsmakeup. Slutsatsen av testet är att man varken behöver lägga ut för mycket pengar eller tid för att få ett bra resultat.

Lina Ejeklint

Så gjorde vi

Krämpudren i testet användes under en heldag och därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet. Maxbetyg är 25 poäng.

Body Shop All in one face base 02
Betyg: 20/25
Kommentar: Dagsmakeup
Body shops krämpuder är relativt torrt så det är bra att grunda med mycket fuktkräm. Det passar bra till feta och kombinerade hudtyper. Produkten är enkel att applicera och ger ett jämnt men halvtäckande resultat. En bra dagsmakeup, men lite för lätt för att hålla en hel kväll. Att produkten inte är testad på djur känns bra. Det finns i sex olika nyanser för att passa de flesta hudtoner. Puderdosan är spegelblank i behändigt format och det medföljer spegel och pudersvamp. Dosan är snygg men dock opraktisk eftersom den blanka ytan lätt blir full med fingeravtryck vilket ger ett ofräscht intryck.
Cirkapris: 245 kronor

Max factor Facefinity Compact Foundation
Betyg: 18/25
Kommentar: Fläckigt
Krämpudret från Maxfactor är lättapplicerat och ger en täckande finish. Dock ger det en tung och lite kvävande känsla vilket gör att det passar bättre till kvällsmakeupen. Konsistensen är inte torr och smälter därför lätt in i huden. Resultatet är naturligt och inte så pudrigt. Makeupen kan behöva bättras på efter några timmar då resultatet kan kännas lite blankt och fett. Det kan vara svårt att få en jämn yta och det är lätt att resultatet istället blir fläckigt. Plus för att produkten innehåller solskyddsfaktor 15 och är UVA/UVB skyddad. Innehåller ingen doft eller olja vilket är bra för den med lite fet hy. Produkten finns i sju olika nyanser för att passa de flesta. Dosan är avlång och smal i guld och blått samt innehåller en stor och bra spegel samt pudersvamp.
Cirkapris: 140 kronor

Chanel Double perfection compact
Betyg: 24/25
Kommentar: Bäst i test
Chanels krämpuder har härlig konsistens och känns som den blir ett med huden. Det ger en silkeslen känsla och döljer utan problem alla ojämnheter, rodnader och blemmor. Resultatet är mycket jämnt och täckande utan att kännas sminkat. Det ger en känsla av att hyn andas genom pudret som bevaras hela dagen. Dock kan det behöva bättras på i t-zonen till kvällen. Produkten finns i åtta färger samt innehåller solskyddsfaktor 10. Till detta krämpuder finns även refill vilket är mer ekonomiskt då produkten som helhet är väldigt dyr. Refill kostar 300 kronor. Dosan är svart och elegant och ger ett exklusivt intryck. Medföljer både spegel och pudersvamp.
Cirkapris: 430 kronor

DiorDiorskin airflash 300
Betyg: 20/25
Kommentar: Sprayflaska
Dior har en annorlunda men effektiv så kallad airbrush foundation i form av en spray som sprutas direkt på ansiktet. Resultatet blir förvånansvärt jämnt och fint. Huden får en matt och perfekt finish. En klar nackdel är att det blir sprayfärg på ögonbrynen och ögonfransarna också som inte är så lätt att få bort. Detta är en produkt som man måste ge ett par provomgångar för att nå fram till bästa resultat. Resultatet beror på mängd och från vilket avstånd det appliceras. Det höll sig snyggt en hel dag och kväll. Det går dock inte att bättra på eftersom det förstör övrig makeup.
Cirkapris: 400 kronor

Lumene Long-lasting cream powder makeup
Betyg: 20/25
Kommentar: Prisvärt
Lumene är ett ganska torrt krämpuder som lämpar sig bäst för den med fet eller blandhy. Krämpudret har en skön konsistens som ger en väldigt fin och sammetslen finish. Resultatet är halvtäckande men ger samtidigt ett naturligt intryck. Sminkningen håller relativt bra under dagen men kan behöva bättras på efter några timmar. Enligt förpackningen innehåller produkten ljusbrytande pigment som minimerar optiskt porernas storlek. Detta puder är riktigt prisvärt och ger verkligen valuta för pengarna. Dosan är mörkblå och lagom stor med spegel och pudersvamp. Det finns fyra nyanser att välja mellan. Ett mycket prisvärt krämpuder som passar lika bra till dagen som till kvällen.
Cirkapris: 140 kronor

I.d bare minerals foundation
Betyg: 23/25
Kommentar: Naturligt
I.d:s produkt är ett löspuder som samtidigt fungerar som en foundation. Den ger ett utmärkt resultat med naturlig täckning. Enligt tillverkaren är denna produkt baserad endast på rena mineraler från naturen vilket gör att huden andas. En nackdel är att det är ett löspuder så det behövs en borste samt att en speciell och lite omständlig appliceringsmetod ska användas för bästa möjliga resultat. Resultatet blir väldigt bra och håller hela dagen. Dosan är behändig och tar inte stor plats i sminkväskan. Utöver detta behövs en puderborste och spegel som inte ingår. Detta puder får bästa betyg för det snygga och naturliga resultatet.
Cirkapris: 375 kronor

Kiko fix wet & dry
Betyg: 21/25
Kommentar: Behagligt
Ett relativt nytt sminkmärke i Sverige. Detta krämpuder är lätt att applicera med pudersvampen och ger en skön känsla på huden. Resultatet är täckande och det ger en matt finish. Makeupen håller sig bra en hel dag på jobbet men bör bättras på till kvällen om du tänkte fortsätta vidare. Dock kan det även behövas en concealer undertill för att täcka rodnader och mörkare områden. Krämpudret gör huden sammetslen och mjuk. Ett effektivt och behagligt krämpuder som inte känns som en kaka i ansiktet utan ger ett naturligt intryck. Dosan är svart, snygg och diskret och det medföljer spegel och pudersvamp.
Cirkapris: 220 kronor