Sök

Ögonskuggor: Skimra i Metallic

2007-03-20

Följ vårens trend och använd metallicfärgade ögonskuggor. Använd bara en eller fler nyanser i kombination och få en spännande blick. Smartson testar åtta metallicskuggor från 89 till 160 kronor. Bäst i test är Lancôme Color design.

Modell Betyg Pris Kommentar
Isadora 18/25 89 Prisvärd
Make up store 11/25 125 Försvinner fort
Nouba 17/25 155 Kraftfull färg
Bourjois 20/25 90 Bra tillbehör
L'oréal 14/25 90 Vardaglig
Body shop 16/25 124 Fint skimmer
Pop beauty 16/25 75 Lite svåranvänd
Lancôme 22/25 160 Lyxig & bäst

Sammanfattning

Metallictrenden håller i sig och i vår är det bland annat metallic på ögonen som gäller. De vanligaste metallicfärgerna som finns är guld och silver. Faktum är dock att det finns många andra färger också som till exempel brons, lila och orange som kan ge den glänsande metallicytan. Färgerna bör ge en glänsande blank yta för att kunna kallas för metallic ögonskugga. Därför är det lätt att hitta en nyans som passar kvällens "outfit" eller som kan användas i den vardagliga makeupen. En del metallicskuggor glänser mer än andra vilket gör att de kanske bättre lämpar sig för en festmakeup, medan andra ger en lite skimrande effekt som passar in även på den mest traditionella arbetsplatsen. Så väl som att ögonskuggorna kan användas för sig själva på ögonlocken så går det även bra att mixa olika metallicnyanser, det finns inga rätt eller fel vad det gäller färgkombinationer. På catwalkens modeller har man kunnat se till exempel silverskugga på ögonlocket och guldskugga längs fransarna under ögat.

Inledning

För att få en ögonskugga att sitta länge är det bra att grunda med en concealer eller primer på ögonlocken, detta gör att skuggan fastnar bättre och inte "ramlar" ner på kinden lika lätt. Om skuggan har en tendens att göra det i alla fall kan man undvika det genom att lägga ett bomullspad under ögat medan man målar på ögonskuggan. Hur bra ögonskuggorna sitter kvar varierar beroende på de olika märkena. Vissa produkter i vårt test fick bättras på redan efter en halvdag medan andra satt betydligt bättre och behövde inte bättras på överhuvudtaget. De flesta av de testade ögonskuggorna har inga medföljande tillbehör. Men det finns några märken där det ingår applikator och två där spegel ingår vilket gör att man kan bättra på sin sminkning vart man än befinner sig. 

Bäst i test är Lancôme för det lyxiga skimret ögonskuggan ger. Den behöver inte bättras på under dagen och den kan både användas ensam som i kombination med andra färger. Bourjois får plus för att det medföljer pensel och spegel i ögonskuggan samt att det är en fin metallicskugga som passar både till fest och i vardagen. Mest prisvärd är Isadora för hållbarhet till ett bra pris. Ögonskuggan från Make Up store var den största besvikelsen. För trots att den ingår i deras metallicserie gav den ingen tydlig metalliceffekt och den behövde bättras på redan efter en halv dag.

Susan Boygo

Så gjorde vi

De testade ögonskuggorna användes i vardagssminkning under hela dagar. Därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet. Maxbetyg är 25 poäng.

Isadora 92 Reflecting Ocean, 2.1 g
Betyg: 18/25
Kommentar: Prisvärd
Denna ögonskugga kan användas som en "wet" eller "dry" ögonskugga. Används den som torr så blir färgnyansen och den metalliska effekten lite svagare vilket kan lämpa sig bäst för vardagssminkningen. Väljer man att använda skuggan som en våt ögonskugga så får man en starkare färg som håller sig något bättre också. Då fuktar man helt enkelt applikatorn med vatten innan man tar på färg och därefter applicerar den. Ögonskuggan är generös i sin storlek och i dosan medföljer en böjd applikator med två borstar, en som kan blötas ner och en som kan hållas torr. Den kan upplevas lite svår att måla med.
Cirkapris: 89 kronor

Make up store breeze, 2 g
Betyg: 11/25
Kommentar: Försvinner fort
Cyber shadow ingår specifikt i Make up stores så kallade metallicserie och därmed var förväntningarna lite högre på denna produkt. Ögonskuggan ger en viss metalliceffekt men alltså inte den vi förväntat oss. Dessutom måste färgen även bättras på efter endast en halvdag då nästan allt har försvunnit. Inga tillbehör medföljer förpackningen och med ovanstående kommentarer i beaktning så är ögonskuggan inte värd sitt pris.   
Cirkapris: 125 kronor

Nouba nr 18, 2,2 g
Betyg: 17/25
Kommentar: Kraftfull färg
Noubas smink är allmänt känt för sina starka och effektfulla färger och den testade ögonskuggan är inget undantag. Skuggan ger en bra metallicton och den lämpar sig bäst för en riktigt festlig kvällssminkning. Ögonskuggan sitter utmärkt och behöver därför inte bättras på alls under dagen men för jobbet är det kanske bäst att välja en diskretare färg. I dosan finns en spegel men tyvärr ingen borste.
Cirkapris: 155 kronor

Bourjois 02 Brun Créatif, 1.5 g
Betyg: 20/25
Kommentar: Bra tillbehör
Detta är den enda produkten där både spegel och borste medföljer. En fin ögonskugga med rätt metallicskimmer, en bra borste att applicera med samt en lagom stor spegel. Detta gör att man lätt kan bättra på ögonskuggan vart man än befinner sig, vare sig du är på fest eller står i busskön. Färgen ger en snygg metalliclook för ögonen men det finns en tendens att skuggan ramlar ner en aning under ögonen. Därför är det viktigt att man inte tar för mycket ögonskugga på borsten, utan målar på lite i taget i omgångar.
Cirkapris: 90 kronor

L'oréal 151 Pure Gold, ? g
Betyg: 14/25
Kommentar: Vardaglig
En fin men ganska svag metallicskugga som passar bra för den som inte gillar att sticka ut eller för en diskret vardagssminkning. (Seriens silverfärgade skugga har däremot en starkare nyans). Ögonskuggan sitter ganska bra under dagen men på grund av den svaga nyansen så vill man ändå bättra på lite grand då det känns att metalliceffekten försvinner efter hand. Produkten kan med fördel kombineras med andra färger om man vill ha en annorlunda effekt. I dosan medföljer en borste som är lättanvänd dock ingen spegel.
Cirkapris: 90 kronor

Body shop 02 Eye shimmer Effet Paupièrs, 1.4 g
Betyg: 16/25
Kommentar: Fint skimmer
Denna metallicskugga kan verkligen få beröm för att sitta bra. Man behöver inte bättra på skuggan under dagen utan den sitter bra från morgon till kväll. Ögonskuggan ger ett mycket fint metalliskt skimmer och den passar i alla sammanhang. Eye shimmer kan också ge en helt annan ögonskugga (t.ex. svart) en metalliceffekt om den appliceras ovanpå. Dosan är ganska liten och inga tillbehör medföljer så priset är kanske en aning högt.
Cirkapris: 124 kronor

Pop beauty Olive, 2 g
Betyg: 16/25
Kommentar: Något svåranvänd
Dosan ser ut som ett litet saltkar och det är även så den är tänkt att användas. Ögonskuggan får man ut genom att slå på dosan med fingret precis som när man saltar sin mat med ett saltkar. Denna metod är lite svår och det gäller att ta det varligt. Frågan är om man ska dutta ut produkten i locket eller på handen. Ögonskuggan ger i alla fall en härlig metalliclook och den sitter bra men på grund av att det är en lös skugga så ramlar den lätt ner under ögonen. Inga tillbehör medföljer.
Cirkapris: 75 kronor

Lancôme 501 Silver Shine, 1.3 g
Betyg: 22/25
Kommentar: Lyxig & bäst
Lancômes ögonskugga kan helt klart titulera sig som vinnare i detta test. Ögonskuggan sitter som berg under hela dagen och den ger en väldigt fin och nästan lite prålig metalliceffekt. Den kan både användas i vardagen med en mindre mängd skugga på ögonlocken. Men den passar även mycket bra till fest då den även blir snygg när en större mängd målas på eller genom att kombinera den med andra roliga färger. Dosan känns lyxig och den öppnas genom ett skjutlock. Inga tillbehör medföljer tyvärr till förpackningen och den är också minst i testet.
Cirkapris: 160 kronor