Sök

Ögonconcealer: Bort med mörka ringar runt ögonen

2007-06-04

En concealer kan göra mindre underverk! Med en bra concealer döljer du lätt de mörka ringarna under ögonen. Smartson testar sju concealer från 105 till 310 kronor. Bäst i test är Magic Wand från FACE.

Modell Betyg Pris Kommentar
L'oréal, Touche Magique 17/25 105 Svag täckning
Lancôme, Flash retouche 18/25 295 Dryg
Clarins, Instant Light Perfecting touch 16/25 255 Lite torr
Lumene, Touch of Radiance highlighter 13/25 135 Klibbig
Clinque, All about eyes concealer 20/25 205 Skön
FACE Stockholm, Magic Wand 21/25 219 Bäst i test
i.d. bare escentuals, Summer bisque SPF20 19/25 310 Solskyddsfaktor

Sammanfattning

Är man trött och har mörka ringar kring ögonen är ett tips att införskaffa sig en concealer. När huden kring ögonen får en ljusare ton ser ögonen mycket piggare ut och ger ett fräschare intryck i hela ansiktet. En bra concealer är skön och enkel att applicera och ger ett naturligt resultat.

Inledning

Huden kring ögonen är mycket känslig och därför är det viktigt att hitta en concealer som är skön och lätt att applicera så man slipper gnugga för mycket runt ögonen. Det bästa är att grunda med en ögonkräm precis som att man använder en ansiktskräm under sminket. Därutöver ska man vara försiktig när man lägger på concealer, om man använder sig av fingrar så är ringfingret det bästa för att det är svagast. För bästa resultat är det annars bra att använda en borste som är platt och lite fyrkantig men det går även bra att ta en läppensel. Stryk på lite åt gången och måla på mer om det behövs. Om det ändå börjar se för tjockt ut så kan man dutta på lite ögonkräm för att tunna ut concealern. Känns den för tjock redan från början så är ett tips att tunna ut concealern med ögonkräm redan innan applicering.

Det viktigaste när man väljer concealer är att hitta rätt färg. Se till att den matchar med din foundation, om du är riktigt mörk under ögonen så kan du välja en nyans ljusare på concealern. Ett vanligt fel är att någon med väldigt mörka ringar under ögonen väljer den allra ljusaste färgen i hopp om att täcka allt det mörka. Men det är då det blir fel! Då är det mest troligt att du kommer att se ut som en uggla istället med vita ringar runt ögonen. Det ser lika tråkigt ut som de mörka ögonunderlagen. Har du kraftiga påsar under ögonen är en ljusreflekterande concealer att rekommendera och undvik tjocka konsistenser. Lägg på concealer efter foundation för då är det lättare att sudda ut eventuella skarvar som kan uppstå.

Alla concealer i testet utom i.d. bare escentuals som är ett puderconcealer, är i flytande form. Bäst i test är FACE Stockholm för att den ger ett bra resultat till ett hyfsat pris, men inte långt efter kommer Clinique. Alla testade produkter uppfyller dock kraven godkänt men får ibland lite lägre betyg på grund av högt pris eller sämre förpackningar.

Så gjorde vi

Alla concealer i testet utom i.d. bare escentuals som är ett puderconcealer, är i flytande form. Bäst i test är FACE Stockholm för att den ger ett bra resultat till ett hyfsat pris, men inte långt efter kommer Clinique. Alla testade produkter uppfyller dock kraven godkänt men får ibland lite lägre betyg på grund av högt pris eller sämre förpackningar.

L’oréal

Mängd: ej specif.
Kommentar: Svag täckning
Cirkapris: 105 kronor

Touche Magique från Lóreal är en applikator i form av en penna med borste. Det är dock svårt att få ut en jämn mängd av concealer och det kommer ganska mycket på en gång. Konsistensen är nästan lite grynig och det tar en stund att smeta in den i huden. Den har ganska svag täckning och det är nödvändigt att stryka på ett extra lager för att dölja mörkare underlag. Concealern ger ett lent resultat. Den är trots något svag täckning mycket prisvärd.

Lancôme

Mängd: 2,5 ml
Kommentar: Dryg
Cirkapris: 295 kronor

Lancôme Flash retouche ger intryck av att vara en mörk färg (03 Pêche éclat), vid applicering upplevs den dock inte som så mörk. Den har ljusreflekterande pigment i sig vilket ger huden en glänsande yta och lyster som bidrar till att ytterligare ljusa upp ögonens underlag. Det är en pennapplikator med borste där man trycker fram concealern med en knapp. Konsistensen är lagom tjock och den är ganska dryg. Det behövs därför inte mycket för att det ska räcka till. Täcker dock inte mörkare ringar under ögonen tillräckligt bra.

Clarins

Mängd: 2 ml
Kommentar: Lite torr
Cirkapris: 255 kronor

Instant Light Perfecting touch är en applikator i form av en penna med vridknapp. Concealern trycks ut i sidan av penseln vilket gör det svårt att få ut önskvärd mängd direkt. Konsistensen är bra om än något torr, vilket gör att den är något svårapplicerad. Resultatet blir däremot bra. Mörka ringarna under ögonen ljusas effektivt upp och ger därmed ett piggare intryck. Denna produkt är till för att endast användas under ögonen, inte på ögonlocket eller någon annanstans.

/betyg/16.jpgLumene

Mängd: 1,8 ml
Kommentar: Klibbig
Cirkapris: 135 kronor


Touch of Radiance har en lite torr och kletig konsistens och är därför svår att applicera jämnt. Det syns att man har concealer under ögat eftersom den fastnar lite i linjer. Dock ljusas mörka partier upp ganska bra. Detta är också en penna med vridknapp och med bra pensel, concealern kommer fram i lagom mängd i spetsen av penseln. Den går även att använda på blemmor och röda partier i ansiktet. Doftar gott men designen är plastig och tråkig.

/betyg/16.jpgClinique

Mängd: 10 ml
Kommentar: Skön
Cirkapris: 205 kronor

Clinique All about eyes är en tub med pip. Den appliceras med finger, svamp eller borste. Fungerar bra då förpackningen är både praktisk och hygienisk. Som namnet syftar på är detta en produkt speciellt framtagen att användas runt ögat. Den har också en mjuk krämig konsistens som känns skön runt ögat. Tonar ner mörka partier under ögat på ett naturligt sätt. Det går även bra att använda concealern på andra ställen i ansiktet som behöver täckas eller ljusas upp.

/betyg/16.jpgFACE Stockholm

Mängd: 3,5 ml
Kommentar: Bäst i test
Cirkapris: 219 kronor

Magic Wand från Face är även det en pennapplikator med pumpknapp, ungefär där tummen hamnar. Förpackningen är lite opraktisk eftersom concealern kläms fram genom en pensel där det tyvärr kommer ut lite på sidan. Pennan är också ganska bred och borsten blir lätt lite kladdig när korken tas av. Konsistensen är precis lagom och produkten är lättapplicerad. Resultatet blir utmärkt och mörka ringar dämpas effektivt och ögat ser markant piggare ut. Täcker även kraftiga påsar under ögonen på ett effektivt och naturligt sätt. Den går även bra att använda som highlighter.

/betyg/16.jpgi.d. bare escentuals

Mängd: 2,5 g
Kommentar: Solskyddsfaktor
Cirkapris: 310 kronor

Summer bisque SPF 20 är den concealer som skiljer sig mest från övriga testprodukter då den kommer i i.d:s klassiska puderform och inte som kräm. Förpackningen är en burk med skruvlock. En klisterlapp som ska tas bort var onödigt svår att få loss. För att få fram pudret vänds burken upp och ner medan locket är på och appliceras med en speciell pensel. Pudret dammar omkring en hel del vilket gör att det lätt hamnar inuti ögat eller på kinden och därför är det viktigt att ta lite åt gången och bygga på vart efter. Ögonkräm är att rekommendera för produkten känns lite torr. Den passar inte så bra för påsar under ögonen då den gärna fastnar lite. Concealern är något svåranvänd och det är lätt att pudret hamnar utanför burken. Plus för solskyddsfaktor 20. Minus för det höga priset. Dessutom måste man ha en pensel till som också går på dryga 200 kronor. Resultatet blir slutligen mycket bra med en naturlig look.