Sök

Mineral foundation: Ett naturligare val

2007-12-14

I den alltmer hälsomedvetna trend som råder idag kan man även se att make up med naturliga ämnen efterfrågas. Ett sådant är mineralsmink. Smartson testar tio mineral foundation i prisklassen 150 till 400 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Laura Mercier 24/25 350 Testets vinnare
Avanya 21/25 350 Låter huden andas
Youngblood 20/25 400 Mest täckande
i.d. bare escentuals 19/25 385 Hollywoodfavorit
TVÅL 16/25 200 Bra och prisvärt
Make Up Store 15/25 395 Lätt att överdosera
Bella Il Fiore 12/25 290 Skimmereffekt
IsaDora 10/25 150 Täcker dåligt
L'oréal 9/25 170 Pudrigt resultat
Urban Decay 8/25 290 Med konserveringsmedel

Sammanfattning

Vill man ha en foundation som inte täpper igen porerna och som är skonsam mot huden, då kan en mineral foundation vara att föredra. Trots puderformuleringen i den så lägger sig inte ett bra mineralpuder som en tjock hinna på ansiktet utan resultatet blir utjämnande och ger en naturlig lyster åt huden. Mineralsmink passar i princip alla hudtyper och lämpar sig mycket väl för personer med känslig hy, då den inte täpper igen porerna. Därför rekommenderar många hudterapeuter personer med acne eller andra slags hudproblem att använda sig av den här typen av make up.

Inledning

Bland testprodukterna har resultatet varierat. Produkterna ska vara fria från konstgjorda ämnen men likväl innehåller L’oréals foundation både talk och silikon och Urban Decay innehåller konserveringsmedel, trots att båda marknadsförs som mineralmakeup. Det mineralpuder som urskiljer sig mest var Bella Il Fiore då det dels är skimmer i pudret och dels är applikatorn en skumgummi puff (något som även Urban Decay har). I testet finns några puder som ger likvärdiga resultat såsom i.d. bare escentuals, Avanya samt Laura Mercier. Därför har utformningen av förpackningen och hur lätt borsten har kunnat användas i dosan haft stor påverkan på det slutgiltiga omdömet. Bäst i test blev Laura Mercier för ett mycket naturligt resultat och en överlägset bra dosa.

En naturlig foundation
Lös mineral foundation eller mineralpuder som det även kallas, är en av de senaste trenderna inom make up i Sverige men på den amerikanska marknaden är det ingen nyhet, utan har använts där sedan länge. Därför kommer också många av märkena från USA. Mineralsmink bör innehålla enbart mineraler och naturliga ämnen, den ska alltså vara fri från t.ex. talk, kemikalier, parfym, olja, silikon och konserveringsmedel. Gemensamt för alla mineralpuder är att de innehåller olika ämnen av bergsmineraler; Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxide, Zinc Oxide och Bismuth Oxychloride. Hur många av dessa ämnen som används är lite beroende av tillverkaren, men när innehållsförteckningen börjar närma sig ett tiotal ämnen bör man se det som en varningssignal och då har förmodligen ett antal onödiga ämnen lagts till i produkten. Zinc Oxide ger sminket en naturlig solskyddsfaktor som oftast sägs vara så hög som SPF 15.

Borsten är viktig
Löst mineralpuder appliceras som torr och med hjälp av en specifik borste. Det går även bra att använda löst mineralpuder tillsammans med en fuktkräm, resultatet blir då mer likt en flytande foundation och det kan även användas som en concealer, då med en speciell concealerborste. Vissa tillverkare har olika typer av borstar för mer eller mindre täckande resultat, beroende på hudtyp. Den vanligaste borsten att applicera mineral foundation med är Kabukiborsten. Kvaliteten på borsten har väldigt stor betydelse för finishen då en sämre borste kan bidra till att pudret inte kan arbetas in på rätt sätt. Om borsten inte består av äkta hår blir det lätt att mineralsminket yr omkring istället för att lägga sig på huden. Gethår är att föredra. Allergiker bör dock undvika en borste med äkta djurhår då det kan finnas risk för en allergisk reaktion.

Puder – borste - dosa - lock
På grund av att metoden för lös mineral foundation är en aning speciell så är det viktigt att förpackningen bidrar till att det enkelt går att utföra denna teknik. Metoden går ut på att knacka ut lite av pudret i dosans lock för att därefter arbeta in pudret i borsten, överflödigt puder borstas av mot lockets kant. Mineralpuder appliceras genom att föra borsten i cirkelformade rörelser över hela ansiktet. Detta gör man för att arbeta in produkten i hyn vilket ger en sidenlik yta.

Så gjorde vi

All mineral foundation har använts på väl rengjord och återfuktad hy med hudtyp: normal. De har applicerats i torrt utförande med hjälp av borste eller annan tillhörande applikator. I testet har tillhörande borste använts för de märken som har detta i sitt utbud. I de fall där det inte har funnits någon specifik borste har vi använt en Kabukiborste med äkta gethår. Dosans utformning och lock har även bidragit till hur de olika produkterna har bedömts och betygsatts, just för att de är faktorer som har stor betydelse för det slutliga resultatet. Därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet. Maxbetyg är 25 poäng.

Laura Mercier - Testets vinnare  
Serie: Mineral powder
Volym: 9,6 g
Cirkapris puder: 350 kronor
Volympris per gram: 36,46 kronor
Cirka pris borste: 400 kronor
Färgton i testet: Classic beige
Behållare: Plastburk med skruvlock
Djurtestat: nej

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgLaura Merciers mineralpuder ger ett strålande resultat som varar hela dagen. Pudret täcker bra utan att ge känslan av att täppa igen porerna och ger en mycket naturlig look. Sminket innehåller krossade pärlor som ger ansiktet en fin lyster. Dosan gör att det är väldigt lättanvänt, den har ett rymligt lock som man med fördel använder när man arbetar in pudret i borsten. Dosan är greppvänlig och har en roterande förslutningskapsel vilket gör att man undviker onödigt spill. Det finns två sorters borstar att köpa till, en för mer täckande resultat och en för normal hy.

Avanya - Låter huden andas  
Serie: Loose mineral foundation
Volym: 9 g
Cirkapris puder: 350 kronor
Volympris per gram: 38,77 kronor
Cirkapris borste: 250 kronor
Färgton i testet: Natural beige
Behållare: Plastburk med skruvlock
Djurtestat: nej

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgAvanyas mineralpuder upptas av huden på ett härligt sätt. En lätt foundation som låter huden andas och som sitter bra hela dagen. Den tillhörande Kabukiborsten är liten och smidig. Den är len som en fjäder och känns som en smekning över kinderna vid applicering. Pudret täcker bra men har man problemhud som man vill täcka helt så kanske inte denna är tillräckligt täckande. Dosan är mycket smidig då lagom mängd puder kommer ut när dosan knackas mot locket. Det är även lätt att arbeta in pudret i borsten. Avanya har ett brett utbud av färgtoner i sin foundationserie (14) och många olika hudtoner kan därför hitta en passande nyans.

Youngblood - Mest täckande 
Serie: Natural Mineral foundation
Volym: 10 ml
Cirkapris puder: 400 kronor
Volympris per ml: 39,90 kronor
Cirkapris borste: 350 kronor
Färgton i testet: Warm beige
Behållare: Plastburk med skruvlock
Djurtestat: nej

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgYoungblood är drygt och väldigt täckande och passar därmed den som har problemhud. Det finns en liten och stor borste, den stora borsten är till för en lättare täckning medan den lilla borsten är för en mer täckande effekt. För den som inte vill ha en så täckande sminkning kan detta puder kännas lite tungt. Det kan också med fördel användas som concealer. Utbudet av färgtoner (16) är stort vilket gör att det finns en nyans som passar alla hudtyper. Dosan är smidig och det kommer lagom mängd mineralpuder i locket. Fördel är också att det håller verkligen bra hela dagen.

i.d. bare escentuals – Hollywoodfavorit 
Serie: bareMinerals foundation
Volym: 9 g
Cirkapris puder: 385 kronor
Volympris per gram: 42,77 kronor
Cirkapris borste: 300 kronor
Färgton i testet: Medium beige
Behållare: Plastburk med skruvlock
Djurtestat: nej

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgI.d.:s bareMinerals foundation är förmodligen det mineralpuder som de flesta svenskar känner bäst till och det är även mycket populärt i USA. I.d. ger ett fint och naturligt underlag som varar hela dagen. Produkten marknadsförs med att den ska vara så ren att man till och med kan sova med den. Det känns faktiskt också som att huden kan andas. Den smälter in i huden och ger ett naturligt resultat. Till pudret går det att köpa antingen en mindre täckande borste eller Kabukiborsten som ger en mer täckande effekt. De hål i dosan som är ämnade för att knacka ut pudret igenom är några för många vilket gör att det samlas mycket puder ovanpå dessa hål, vilket i sin tur leder till att det är lätt att spilla när man slår ut lite mot locket, inte optimalt alltså men resultatet är fint.

TVÅL - Bra och prisvärt 
Serie: Smink Pure Minerals
Volym: 10 gram
Cirka pris puder: 200 kronor
Volympris per gram: 19,90 kronor
Färgton i testet: G2
Behållare: Plastburk med skruvlock
Djurtestat: nej

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgTVÅL är ett kanadensiskt märke startat av en svenska och hennes man. Under TVÅL ligger serien Smink pure minerals foundation som erbjuder ett billigt alternativ för mineralpuder. Pudret känns helt klart godkänt till det låga priset och det känns fräsch. Den kan ge en lite torr känsla i ansiktet, men den täpper inte igen porerna utan huden känns ändå lätt och mjuk. Dosan och därmed även locket är relativt små vilket leder till att det är väldigt svårt att kunna arbeta in pudret i en borste, till det krävs en aning större lock.

Make Up Store - Lätt att överdosera 
Serie: Wonder powder
Volym: 17 gram
Cirka pris puder: 395 kronor
Volympris per gram: 23,24 kronor
Färgton i testet: Sahara
Behållare: Plastburk med skruvlock
Djurtestat: nej

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgWonder powder har testets största behållare med mest innehåll i. Detta puder är egentligen mer tänkt som ett lager på en redan befintlig foundation. Denna produkt ska ge en fin och len lyster åt huden. Det finns tre olika typer av Wonder powder med olika färgnyanser, en innehåller pärlemor, en har skimmer och den tredje är matt. Det finns ingen speciell borste till detta puder utan man använder den man själv föredrar. Kort efter att skyddshinnan dragits av behållaren hamnar det snabbt för mycket puder i burken, vilket gör att det blir svårt att få ut rätt mängd mineralpuder och risken att man överdoserar och spiller är stor.

Bella Il Fiore  - Skimmereffekt  
Serie: Make Me Over Mineral Powder
Volym: 5 gram
Cirka pris puder: 290 kronor (inkl. applikator)
Volympris per gram: 58 kronor
Färgton i testet: Setting powder
Behållare: Plastburk med svampapplikator
Djurtestat: nej

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgEn mineral foundation med mycket skimmer i, vilket gör att den sticker ut lite ur mängden samt att den går under benämningen fixeringspuder. Bella Il Fiores mineralpuder är inte speciellt täckande men den ger en fin lyster tack vare skimret. I den ”barbapappaformade” förpackningen medföljer en applikator i form av svamppuff. Puffen är lite krånglig och gör det svårt att applicera denna foundation. Dels är det svårt att få rätt mängd att fästa och dels gör puffen det svårt att komma åt alla delar av ansiktet, exempelvis runt näsan. Förpackningen rymmer endast 5 gram vilket gör att Bella Il Fiore är testets dyraste puder räknat per gram.

IsaDora - Täcker dåligt 
Serie: Mineral foundation powder
Volym: 8 gram
Cirka pris puder: 150 kronor
Volympris per gram: 18,75 kr
Cirka pris borste: 140 kronor
Färgton i testet: Medium beige
Behållare: Plastburk med skruvlock
Djurtestat: nej

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgIsaDoras mineralpuder påminner starkt om i.d. bareMinerals foundation till utseendet men dessvärre matchar kvaliteten inte konkurrentens. Pudret är lätt att applicera tack vare dosans utformning där man lätt får rätt mängd puder i locket samt att det smidigt går att arbeta in det i Kabukiborsten. Tyvärr känner man nästan direkt att pudret inte sitter bra och vill man ha ett någorlunda täckande resultat måste man applicera det flera gånger vilket leder till att det tydligt syns att huden har ett lager av foundation på sig. Borsten är ganska hård och den känns mindre skön att applicera med på huden och påverkar också resultatet.

L’oréal - Pudrigt resultat  
Serie: True match minerals
Volym: 10 gram
Cirka pris puder: 170 kronor (inkl. borste)
Volympris per gram: 16,90 kronor
Färgton i testet: Beige doré/Golden beige
Behållare: Plastburk inklusive borste
Djurtestat: ingen uppgift

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgTill L’oréals mineralpuder medföljer en borste som sitter fast på innerlocket som försluter pudret. Plastlocket som försluter hela behållaren är djup vilket gör att man inte kan arbeta in pudret i borsten mot locket. Det är meningen att man ska skaka ut en liten mängd puder på ytan där hålen är, vilket är mycket svårt. Mineralpudret sätter sig endast på ytan av borstens strån vilket gör att en stor mängd foundation lägger sig som en hinna på ansiktet. Man får med sig överflödigt puder och det känns som att mycket går till spillo i onödan. Det känns som att porerna täpps igen och resultatet blir en pudrig yta som inte ser naturlig ut, kanske kan detta bero på att mineralpudret både innehåller talk och silikon. Pudret sitter dock bra en hel dag (förmodligen just tack vare de extra ämnena som lagts till). Borsten känns tämligen behaglig att applicera med och priset är bra.

Urban Decay - Med konserveringsmedel  /betyg/9.jpg
Serie: Surreal skin mineral makeup
Volym: 8,5 gram
Cirka pris puder: 290 kronor
Volympris per gram: 34 kronor
Färgton i testet: Dream
Behållare: Plastburk med skruvlock och applikator
Djurtestat: nej

uploadedimages/articles/Smartson_Test/UrbanDecay-klar.jpgUrban Decays mineral make up innehåller både konserveringsmedlet Methylparaben som betraktas vara allergiframkallande och Propylparaben. Det känns att pudret täpper igen porerna och resultatet blir inte naturligt. Med tanke på att mineral foundation rekommenderas för personer med hudproblem så kan det te sig lite märkligt att detta puder marknadsförs som mineral makeup. I förpackningen medföljer en mjuk applikator som sitter fast på locket som försluter pudret. Man skakar ut puder genom den runda och mjuka puffen ungefär som när man saltar mat med ett saltkar, för att sedan dutta det i ansiktet. Puffen känns smidig mot hyn men kan ändå inte jämföras med det resultat man får när man använder en Kabukiborste med ett rent mineral puder.