Sök

Mascara: Volym på fransarna

2007-03-01

Rätt mascara kan ge en fantastisk volymeffekt på ögonfransarna. Smartson testar åtta volymmascara från 139 till 250 kronor. Bäst i test är nya Max factor Masterpiece MAX.

Modell Betyg Pris Kommentar
Clinique High impact mascara 17/25 190 Snäll
L’oréal Lash Architect 8/25 139 Kladdig
Max Factor Masterpiece MAX 22/25 155 Bäst i test
The Body Shop Supervolume Mascara 14/25 149 Prisvärd
Make Up Store Drama 19/25 210 Dramatisk
Christian Dior Diorshow 16/25 245 Intensiv
Helena Rubinstein Lash Queen 19/25 250 Lyxig
Lancôme Fatale 10/25 245 Svåranvänd

Sammanfattning

Av alla sminkprodukter som finns att tillgå är mascaran den produkt som kvinnor använder allra mest. Majoriteten av oss använder den dagligen. Idag har det blivit lika viktigt att hitta rätt mascara som att hitta rätt tandborste. Volymmascaran är populär att använda både i vardagen och till fest. Eftersom den är lite fylligare till konsistensen bygger den därmed upp en volymeffekt på ögonfransarna. Konsistens och innehåll kan däremot skilja sig mycket mellan olika märken. Viss mascara kan kännas torr vilket kan bero på tillförda fibrer medan en annan istället kan kännas lite kladdig.

Inledning

Det finns stor variation av mascaraborstar. Fler och fler mascara har gummiborstar som ska underlätta applicering även på de allra minsta ögonfransarna. Den traditionella stråborsten kan även den ha olika utformning, antingen en stor och grov eller en liten och spetsig borste. Förpackningarna skiljer sig också åt beroende på tillverkarna. Vissa mascaror har ett väldigt lyxigt yttre medan andra känns mera ordinära. Att välja mascara är förstås baserat på egna behov och den personliga smaken. Vilka preferenser man än har när det kommer till make up så finns det med största sannolikhet en mascara i var kvinnas sminkväska.

Bäst i test är Masterpiece MAX från Max factor för nästintill perfekt volym på ögonfransarna i ett enda drag samt att den även ger en fin och stark färg. Mest prisvärd är Body shop som ger bra volym till ett bra pris. Mascaran används till fördel i vardagen men passar även till festmakeupen. Den snällaste mascaran är Clinique som är allergitestad. Av modellerna i testet är det egentligen bara L'oréals mascara som inte ger ett önskat resultat då den upplevs som väldigt kladdig. Övriga är mer eller mindre bra och helt klart godkända.

Susan Boygo

Så gjorde vi

De testade mascarorna användes i vardagssminkningen under hela dagar. Mascaran användes på långa och raka fransar och har även provats i kombination med ögonfransböjare. Därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet. Maxbetyg är 25 poäng.

Clinique 8 ml
Betyg: 17/25
Kommentar: Snäll
Cliniques produkter är allergitestade och helt oparfymerade. Alla produkter är dessutom utvecklade av hudläkare vilket gör att denna mascara lämpar sig väl för personer med känsliga ögon. Modellen har en bra borste som gör det lätt att applicera mascaran. Den ger volym till fransarna och ger även en klarare och öppnare blick. Dock krävs det en del påstrykningar för att uppnå bästa resultat och för att få en bra färg. Förpackningen är grön och stilren vilket är typiskt för Cliniques produkter. 
Cirkapris: 190 kronor

L'oréal 8.1 ml
Betyg: 8/25
Kommentar: Kladdig
Ger en mycket stark färg men den utlovade volymen uteblir tyvärr. Konsistensen är alldeles för kladdig för att vara lättarbetad. Den är därför svårapplicerad samt att den tynger ner långa ögonfransar. Detta resulterar inte i någon volym på ögonfransarna utan snarare tvärtom. Det fastnar dessutom alldeles för mycket mascara på borsten och det gör att det lätt hamnar mascara under ögat när man målar de undre fransarna.    
Cirkapris: 139 kronor

Max factor 7.2 ml
Betyg: 22/25
Kommentar: Bäst i test
Mascaran lovar extra allt med sin nya volymgivande iFX- borste i gummi. Visst håller mascaran vad den lovar. Gummiborsten gör att det är lätt att komma åt både de inre och de yttre små fransarna.  Mascaran ger en kraftfull färg med endast en påstrykning. Masterpiece MAX är en ny produkt och lanseras som den ultimata partymascaran. Den lämpar sig även bra till vardagssminkningen då den ger en öppen och vaken blick. Dessutom får man fram den förväntade effekten snabbt. Förpackningen känns vass och rätt i tiden. En utmärkt mascara till ett mycket bra pris.
Cirkapris: 155 kronor

The Body shop 10 ml
Betyg: 14/25
Kommentar: Prisvärd
Body shop profilerar sina produkter bland annat med att de inte är testade på djur. Mascaran är lättapplicerad med en stråborste. Det krävs dock några lager mascara på ögonfransarna för att få en bra volymeffekt samt färg. Mascaran kladdar inte och den passar väldigt bra att använda för vardagligt bruk. En bra mascara med mycket färg och slutligen ett fint resultat.
Cirkapris: 149 kronor

Make Up store 8 ml
Betyg: 19/25
Kommentar: Dramatisk
Mascaran ger verkligen en mycket effektfull volymeffekt på ögonfransarna. Den ger även en kraftfull och dramatisk look vilket gör att man upplever det som att man får fler och tätare fransar. Stråborsten gör det lätt att komma åt både de undre och de övre fransarna. Mascaran kan verka torr men detta beror på att det är en fibermascara. Den rekommenderas inte till dem som bär linser men absolut till en läcker party make up.  
Cirkapris: 210 kronor

Christian Dior 11.5 ml
Betyg: 16/25
Kommentar: Intensiv
Diorshow sägs vara favoriten hos Hollywoodstjärnornas makeupartister. Mascaran ser praktfull ut och den känns lite lyxig att ha i sminkväskan. Borsten är av storlek XXL för att bygga upp bästa volym. Den passar bra till de övre ögonfransarna men det är svårt att nå de innersta fransarna och den stora borsten gör det även svårt att utvika kladd när man målar de undre fransarna. Borsten är inte den bästa för små ögon och kortare ögonfransar. Resultatet ger ögonen en intensivare blick.
Cirkapris: 245 kronor

Helena Rubinstein 7g/0.24oz
Betyg: 19/25
Kommentar: Lyxig
Mascaran känns lyxig och dyrbar med sitt matta guldfärgade utseende. Resultatet är väldigt bra med fin volym och intensiv färg på ögonfransarna. Det krävs inte många påstrykningar för att uppnå den effekt man vill ha. Mascaran är ett måste för den som vill ha lyxbetonade sminkprodukter. En lättarbetad mascara som ger ett bra resultat men har ett högt pris.
Cirkapris: 250 kronor

Lancôme 6.5 ml
Betyg: 10/25
Kommentar: Svåranvänd
Med denna mascara har Lancôme lanserat en helt ny typ av borste som är en 3D-applikator. Borsten består av tre stycken kammar och mellan dessa samlas det upp mascara när man drar ut borsten. Borsten är en aning trög att dra ur och det lagras alldeles för mycket mascara på den. Mascaran ger rikligt med färg på fransarna med bara ett lager men på grund av borstens utformning så är det lite svårt att inte kladda, och det krävs nog ganska mycket övning innan man vänjer sig vid denna typ av borste.
Cirkapris: 245 kronor