Sök

Mascara: Intensiv blick

2008-03-19

Volymbyggande mascaror kan skapa stor effekt åt ögonfransarna. Att även kombinera volym med längd kan ge en riktigt intensiv blick. Smartson testar sju mascaror, varav tre både ger volym och längd. Fusion Beautys mascara är i dyraste laget men blev bäst i test för ett bra resultat.

Modell Betyg Pris Kommentar
Estée Lauder 19/25 190 Definierar fransarna
MAC 16/25 125 Saknar stuns
Fusion Beauty 21/25 399 Ny teknologi
Clinique 17/25 190 En borste, två funktioner
Helena Rubenstein 17/25 280 Lyxförpackning
Nivea Beauté 14/25 135 Två i en
Giorgio Armani 17/25 300 Intensiv färgnyans

Sammanfattning

Att välja rätt mascara kan vara svårt då utbudet är stort och många mascaror känns lockande att testa. En bra volymbyggande mascara ska ge en tät och intensiv fransrad. Den ger förhoppningsvis ett sug i blicken som är tilldragande och inbjudande. Lägger man dessutom till längd så kan makeupen få en riktigt häftig ”look”. Vilken typ av ögonfransar och ögonform man har kan avgöra vilken mascara som passar bäst. Mascarans konsistens och borstens utformning har betydelse för resultatet. Fusion Beauty lovar stora resultat med ny teknologi och mascaran ger en intensiv blick och fyllig fransrad. Nivea Beauté är en mascara med två borstar på varsin sida samma behållare, en för längd och en för volym. Giorgio Armanis borste består av fyra gummikammar och mascaran ger väldigt stark färgnyans på fransarna.

Inledning

Applicera rätt
När man applicerar en volymbyggande mascara är det viktigt att applicera den på rätt sätt. Börja med att sicksacka borsten från fransarnas rot till dess topp. Tryck även borsten lite lätt mot fransarna så att de böjs en aning. Genom att endast applicera ett till två lager mascara undviker man att tynga ner långa ögonfransar. När mascaran har torkat i någon minut kan man applicera lite extra på franstopparna för maximal effekt av mascaran. En öppnad mascara håller i cirka tre till fyra månader. Hur försiktig man än är med mascaran så får man ta i beaktning att det är en färskvara. Pumpa inte borsten upp och ner i behållaren utan vrid sakta upp den för att undvika att det kommer in luft vilket kan göra att mascaran lättare torkar ut.

Susan Bogyo

Så gjorde vi

Alla mascaror testades på rena och torra fransar som böjts med fransböjare innan applicering. Samtliga produkter applicerades på morgonen för att se resultatet under en hel dag. Därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet. Maxbetyget är 25 poäng.

Estée Lauder - Definierar fransarna

Betyg: 19/25
Serie: Projectionist
Typ: Volym
Färg: Mörk grå
Volym: 8 ml
Ca pris: 190 kr

uploadedimages/articles/Smartson_Test/esteelauder-0319.jpgDenna volymbyggande mascara definierar fransarna och mascaran känns lätt utan att klumpa sig. Mascaran innehåller ett ämne som ska motverka att fransarna tyngs ner och används med fördel till vardags. Resultatet blir en naturlig och fyllig fransrad, vilket gör att ögat markeras väl. Att borsten smalnar av längst ut gör det lätt att måla även inre och undre fransar. Projectionist skall dessutom passa känsliga ögon och linsbärare.

Mac - Saknar stuns

Serie: Plush Lush
Typ: Volym
Färg: Svart
Volym: 11 ml
Ca pris: 125 kr

uploadedimages/articles/Smartson_Test/esteelauder-0319.jpgDen v-formade borsten gör det svårt att applicera denna mascara, samt bygga upp volymen. Den sida av borsten där stråna är kortare ska hjälpa fransarna att få en intensiv och sofistikerad look. Den andra sidan där stråna är lite längre ska kamma igenom och separera fransarna. Resultatet blir okej när man väl arbetat upp volymen med ett par lager, men mascaran saknar stuns och ger inte den önskade effekten. Priset är däremot riktigt bra.

Fusion Beauty - Ny teknologi

Betyg: 21/25
Serie: Lash Fusion
Typ: Volym
Färg: Svart    
Volym: 7,65 g
Ca pris: 399 kr

uploadedimages/articles/Smartson_Test/esteelauder-0319.jpgMed ny utvecklad teknologi lovar Fusion Beauty enastående resultat. Denna mascara varken klumpar eller fäller, men resultatet varierar beroende på hur många lager man applicerar. För en lättare vardagslook räcker en till två lager. Vill man ha en mer intensiv blick måste man måla några extra gånger över hela fransraden. Mascaran ska passa känsliga ögon samt linsbärare. Slutresultatet är bra men priset är lite väl högt.

Clinique - En borste, två funktioner

Serie: High definition lashes
Typ: Längd och volym
Färg: Svart
Volym: 7 g
Ca pris: 190 kr

uploadedimages/articles/Smartson_Test/esteelauder-0319.jpgCliniques borste har två funktioner, längd och volym. Borstens ena sida består av en ”vanlig” stråborste som man börjar applicera med. Därefter använder man den andra sidan av borsten som består av en smal gummiborste, detta för att kamma igenom fransarna för att definiera och separera dem. För att uppnå både längd och volym räcker det att endast använda stråborsten. Cliniques mascara passar även den som har känsliga ögon, då den är allergitestad samt parfymfri.

Helena Rubinstein - Lyxförpackning

Betyg: 17/25
Serie: Lash Queen Feline Black
Typ: Längd och volym
Färg: Svart
Volym: 7 ml
Ca pris: 280 kr

uploadedimages/articles/Smartson_Test/esteelauder-0319.jpgBerikad med ”ultra black pigment” ska Helena Rubinstein ge intensiv och djup färg på fransarna, men mascaran ger inte fransarna den förväntade starka färgtonen. Borsten är dock lätt att applicera med och lämnar inga klumpar efter sig. Utöver det ger denna mascara inte den där extraordinära känslan. Resultatet blir godkänt men inte mer. Kanske köper man ändå denna mascara på grund av den otroligt snygga behållaren med leopardtryck…

Nivea beauté - Två i en

Betyg: 14/25
Serie: Double Black designer
Typ: Längd och volym
Färg: Svart
Volym: 7 ml
Ca pris: 135 kr

uploadedimages/articles/Smartson_Test/esteelauder-0319.jpgNiveas mascara består av två mascaror i en. Antingen använder man den borste som ger längd eller den som ger volym. Vill man uppnå en starkare effekt använder man båda. Den del som ger längd består av en gummiborste som ger bra längd, den volymgivande borsten består av strån och även den uppfyller förväntningarna. Gemensamt för båda borstarna är att de har korta skaft vilket gör det besvärligt att måla de inre fransarna. Mascaran är prisvärd och passar den som vill variera längd och volym.

Giorgio Armani - Intensiv färgnyans

Serie: Maestro
Typ: Volym
Färg: Svart    
Volym: 8,6 ml
Ca pris: 300 kr

uploadedimages/articles/Smartson_Test/esteelauder-0319.jpgMaestro har en gummiborste bestående av fyra kammar med 30 gummistrån vardera. En beskrivning på hur man applicerar mascaran följer med i förpackningen och det tar ett par övningstillfällen för att få in tekniken. Man noterar genast den intensiva färgnyansen vilket gör att ögat ramas in på ett häftigt sätt och framhäver blicken. Resultatet blir okej, fransarna definieras inte optimalt. Mascaran sitter dock bra och den är utmärkt att använda till en kvälls make up. Maestro är oftalmologiskt testad och kan användas av linsbärare och av personer med känsliga ögon.