Sök

Läppstift: Fukt och färg åt läpparna

2007-07-06

Finns det ultimata läppstiftet som är vårdande och samtidigt hållbart? Smartson testar åtta olika läppstift.

Modell Betyg Pris Kommentar
Clinique 21/25 185 Skönt
M.A.C. 23/25 175 Sommarfräscht
I.d. bare escentuals 20/25 240 Praktiskt
Maybelline 20/25 95 Klart Prisvärt
The Body Shop 23/25 149 Hållbart
YSL 12/25 235 Krämigt
Nivea Beauté 17/25 100 Behagligt
Kanebo 19/25 450 Dyrt

Sammanfattning

På sommaren är alltifrån naturen till modet färggrant, så varför inte även läpparna? En färgglad mun kan få hela ansiktet att lysa upp. Smartson testar åtta olika läppstift i starka färger och med vårdande egenskaper. Testvinnare är The Body Shop och M.A.C. Slimshine.

Inledning

Att måla läpparna i en vacker färg kan få hela ansiktet att lysa och snabbt ge det där lilla extra åt din make up. Det finns nog ingen annan sminkprodukt som får oss att känna oss så feminina som just ett snyggt läppstift. Problemet är att läppstiftet har en tendens att försvinna ganska fort. Det finns speciella läppstift som har som syfte att hålla längre men tyvärr brukar dessa vara torra i sin konsistens och därför inte kännas så behagliga att ha på sig. Trenden idag är att läppstiften även ska vara både fuktgivande och vårdande. Men det verkar vara en svår balansgång mellan att få läppstiftet att hålla länge och samtidigt vara vårdande. Finns det ultimata läppstiftet som är vårdande och fuktgivande samt hållbart?

Det finns många tips och trix för att läppstiftet ska hålla längre. Det är viktigt att börja med en bra grund och se till att läpparna är rena med en jämn yta. Med hjälp av till exempel peeling för läppar så man får bort eventuell torr hud. För att få läppstiftet att fästa bättre kan man grunda med lite löst puder eller foundation på läpparna. Vill man ha en riktigt fint formad mun bör man börja med en läppenna i samma färg. Detta är också för att hindra läppstiftet att rinna utanför läpparna. Det bästa resultatet får du genom att använda en läppensel för att applicera läppstiftet. Då kan du jobba in färgen efterhand och täcker på så sätt även de små linjerna som finns på munnens yttre kant. När du har målat på ett lager, bit av på ett papper. Måla därefter på ett lager till. Du kan om du vill, borsta på lite mer löst puder emellan lagren så att läppstiftet verkligen sitter. Slutligen ett litet knep för att inte läppstiftet ska fastna på tänderna: stoppa in pekfingret i munnen och dra ut det långsamt. Voilà! Då fastnar den färg som hamnat längst in på läpparna på fingret.

De testade läppstiften var i kallare rosa, lila och röda färger. Alla skulle uppfylla kriteriet vårdande eller fuktgivande i sin produktbeskrivning. Sen lovar tillverkarna mer eller mindre att färgen ska sitta kvar länge. Alla hylsor i testet har en så kallad klickkork som förhindrar att locket glider av i handväskan. Det läppstift som skiljde sig mest från mängden var i.d. bare escentuals då den är formad som en tjock läppenna. Testvinnare blev M.A.C. för att den var så otroligt lätt att applicera och för att den kändes skön att ha på sig samt The Body Shop för trevlig konsistens och bra hållbarhet. När det gäller hållbarheten så är det fortfarande så att de torrare läppstiften håller bäst.

Så gjorde vi

Läppstiften har använts flera gånger under hela dagar en längre tidsperiod. Inga hjälpmedel som till exempel läppensel eller löst puder har använts. De har provats av kvinnor som är 35+ och 65+. Därefter har produkterna bedömts utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning samt prisvärdhet. Maxbetyget är 25 poäng.

Clinique - Skönt

Serie: Colour surge butter
Mängd: 4 gram
Färg i testet: 414 Fresh melon
Antal tillgängliga färger: 18
Cirkapris: 185 kronor

Colour surge butter har en mjuk konsistens med en del glans i sig vilket ger lyster åt munnen. Den känns skön och fräsch på läpparna, nästan som läppcerat. Något svår att applicera på grund av att toppen av läppstiftet är ganska bred och endast sned åt ena hållet. Förpackningen ser kul och annorlunda ut, dock något svåröppnad. Resultatet är mycket bra med en jämn och fin färg men hållbarheten är inget som överraskar.

M.A.C. - Sommarfräscht

Serie: Slimshine lipstick
Mängd: 2.3 g
Färg i testet: Pink d’lush
Antal tillgängliga färger: 16
Cirkapris: 175 kronor

Slimshine lipstick är nytt läppstift från M.A.C. Konsistensen är mycket behaglig och ganska krämig. Trots det har läppstiftet ändå tillräckligt med färgpigment. Det går väldigt smidigt och snabbt att applicera, och är därför trevligt att stryka på. Känns ungdomligt och helt rätt till sommaren med lagom mycket färg och glans. Stilren och enkel förpackning som är ganska liten och smal. Helt okej pris. Håller hyfsat länge men inget utöver ett normalt vårdande läppstift tyvärr, annars hade det blivit fullpott.

I.d. bare escentulas - Praktiskt
/betyg/23.jpg
Serie: Quickstick
Mängd: Ej angivet
Färg i testet: Red
Antal tillgängliga färger: 3
Cirkapris: 240 kronor

Quick stick är lätt och hålla i handen som en lagom tjock penna vilket gör den väldigt enkel att måla läpparna med. Det går snabbt och smidigt att få ett mycket fint och jämnt resultat. Konsistensen är fast men ändå klart krämigare än hos en vanlig läppenna. Förpackningen är smart då den kan användas både som läppenna och läppstift. Dessutom finns en liten vässare i andra änden av pennan. Tyvärr ser det svarta plasthöljet väldigt slitet ut efter några veckor i en sminkpåse, vilket ser trist ut. Ingen lyxfaktor alls. Hållbarheten är utmärkt men det känns också påtagligt att man har läppstift på sig.

Maybelline - Klart prisvärt
/betyg/23.jpg
Serie: Moisture Extreme 
Mängd: Ej angivet
Färg i testet: 402 Raspberry sorbet
Antal tillgängliga färger: 22
Cirkapris: 95 kronor

Moisture Extreme känns, precis som namnet antyder, mycket fuktgivande. Den är mycket krämig i sin konsistens och är också riktigt lätt att stryka på. Detta i sin tur resulterar i att färgen försvinner ganska fort. Ett stort plus, speciellt så här inför sommaren är att den innehåller solskyddsfaktor 15. Den röda hylsan är snygg och sticker ut lite i mängden. Med tanke på priset så är Maybelline ett utmärkt alternativ. Det är lika bra och köpa två olika färger på en gång.

The Body shop - Hållbart

Serie: Lip colour
Mängd: 4 g
Färg i testet: 15 Foxglove
Antal tillgängliga färger: 22
Cirkapris: 149 kronor

Lip colour har en ganska torr konsistens men trots det är den lättapplicerad. Den fastnar direkt och ger ett snyggt resultat. Dessutom känns den skön att ha på sig. En av testarna upplevde att färgen blev lite ojämn i början men efter att ha strukit på lite till var hon nöjd med resultatet. Färgen är intensiv och nyansen i testet hade även pärlemor i sig vilket gav nästan en lite tredimensionell effekt. Hylsan är trevlig och enkel att öppna. Den lilla och kompakta formen gör också att den ryms överallt. Produkten är helt klart prisvärd då färgen dessutom stannar kvar bäst av de testade läppstiften.

YSL - Krämigt

/betyg/23.jpgSerie: Fard a levres rouge pur
Mängd: 3.5 g
Färg i testet: 135 Candy Pink (ej på bilden)
Antal tillgängliga färger: 29
Cirkapris: 235 kronor

Fard a levres rouge pur är omslutet av ett elegant yttre med guldfärgad hylsa och YSL-logotypen är stor och synlig. Det är dock en känslig yta då fingeravtryck syns på den direkt. Hylsformatet är dessutom lite klumpigt. Konsistensen är väldigt krämig och därför är det ganska svårt att få ett riktigt jämnt resultat. Man får hålla på och stryka på några gånger så att läppstiftet ska fastna och för att det ska synas ordentligt. När det väl är på håller färgen ändå hyfsat bra med tanke på den krämiga konsistensen. En fördel är också att produkten innehåller solskyddsfaktor 8 men den är inte värd sitt pris.

Nivea Beauté - Behagligt/betyg/23.jpg

Serie: Colour Passion
Mängd: Ej angivet
Färg i testet: Pink 20
Antal tillgängliga färger: 20
Cirkapris: 100 kronor

Colour passion har en skön och bra konsistens. Den är ganska lätt att måla på och känns behaglig att ha på sig. Bäst resultat uppnås om man stryker på ett par lager så att färgen kommer fram ordentligt. Läppstiftet försvinner relativt snabbt men hållbarheten är ändå klart godkänt. Förpackningen är stilren med den gråblå ytan och genomskinliga plastdetaljen på toppen av hylsan. Prisvärd.

Kanebo - Dyrt

/betyg/23.jpgSerie: The Lipstick
Mängd: 3.5 g
Färg i testet: 08 Ruby Zakuro
Antal tillgängliga färger: 15
Cirkapris: 450 kronor

Med namnet ”The Lipstick” och ett högt pris, följer höga förväntningar. I sin produktbeskrivning verkar detta vara det ultimata läppstiftet då den utlovar både lång hållbarhet och vårdande egenskaper. Konsistensen är ganska torr och kompakt. Den känns lite sträv att måla på läpparna och gör den därför något svårapplicerad. Det går bättre om man trycker lite extra när man stryker på. Men torrheten gör också att Kanebo är ett av de mest hållbara i testet. Färgen blir jämn men läppstiftet känns något klibbigt på läpparna. Förpackningen är riktigt läcker och har en viss lyxfaktor. Den är enkel att öppna och sitter skönt i handen. Visst är resultatet bra men slutbetyget dras ner av det onödigt höga priset.