Sök

Långa fransar är vårens trend

2008-02-21

Det är stort fokus på längd på fransarna i vår och för att ta reda på vilka mascaror som ger mest längd och bäst resultat har Smartson testat tio mascaror i prisklassen 105 till 280 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Nouba 21/25 195 Bäst i test
BeYu 20/25 105 Prisvärd
YSL 19/25 255 Kraftig gummiborste
Maybelline 18/25 135 Fint resultat
L'orèal 17/25 149 Mycket längd
Clinique 17/25 190 Parfymfri
Bodyshop 16/25 150 Mjuka fransar
Nivea beauté 16/25 135 Två borstar
Helena Rubinstein 12/25 280 Inte prisvärd
Lancôme 12/25 250 Medelmåttig

Sammanfattning

Mascara är den mest populära sminkprodukten både till vardags och till fest och därför är valet av mascara viktigt. Testet visar att resultatet inte behöver gå hand i hand med priset utan en billigare mascara kan ge minst lika bra resultat. Nouba ger bäst resultat i testet med långa och intensiva fransar och stark färgton. Maybellines mascara ger ett bra och klumpfritt resultat precis som tillverkaren lovar medan BeYus mascara är ett riktigt prisvärt alternativ i testet.

Inledning

Längd eller volym?
Att välja rätt mascara är inte lätt med det utbud som finns idag och många mascaror lovar storslagna resultat. Längd eller en kombination av både längd och volym är en fråga om tycke och smak. En bra mascara ska framför allt inte klumpa sig, tynga ner eller ge kråkben till fransar. Vilken sort som passar bäst beror självklart en hel del på vilken typ av fransar man har.

Borsten har stor betydelse 
En del av de testade mascarorna har inte den traditionella stråborsten utan en del har gummiborstar eller borstar med kammar och formen på borstarna skiljer sig en del mellan de olika mascarorna. Utformningen av borsten och dess användarvänlighet har påverkat det slutliga betyget för de testade mascarorna. För kraftigt tättsittande fransar lämpar sig en större och tjockare borste med färre strån. Har man fransar som sitter lite isär passar en tunnare borste där stråna eller piggarna sitter tätare. De allt mer populära pigg- och kamborstarna avger mer mascara än nylonborstarna och därför kan det räcka med ett enda lager på fransarna.

Applicering
När man applicerar mascaran bör man måla på mascara från fransroten och uppåt genom att hela tiden sicksacka borsten försiktigt fram och tillbaka med ett lätt tryck så att fransarna böjer sig vid roten. Genom att bara applicera ett till två lager mascara undviker du att tynga ner långa ögonfransar. För att det inte ska komma in luft i förpackningen bör man sakta vrida upp borsten och inte pumpa borsten upp och ner i behållaren. Torka av överskottet på en servett. En påbörjad mascara bör av hygieniska skäl bytas ut efter cirka tre månader.

Så gjorde vi

Alla mascaror testades på långa, täta och raka fransar som böjts med fransböjare innan applicering. De applicerades på morgonen för att kunna utvärdera resultatet efter en hel dags användande. Produkterna har bedömts utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet. Maxbetyg är 25 poäng.

Nouba – Bäst i test

Namn: Longlash
Färg: svart 
Volym: 8 ml
Typ: längd
Borste: stråborste med djupa skåror
Ca pris: 195 kronor

NoubaNouba Longlash ger ett mycket bra resultat med långa fransar som ger effekten av att man bär lösögonfransar. Stråborsten har djupa skåror som gör att man kan uppleva att man inte kommer åt alla fransar, trots detta förlänger mascaran ögonfransarna. Konsistensen kan kännas lite kletig och man bör försiktigt vrida ut borsten ur behållaren för att inte få för mycket mascara på borsten. Färgtonen är intensiv och lämpar sig bäst till en party make up. Produkten är 100 procent allergitestad och den är inte djurtestad.

BeYu – Prisvärd

Namn: Model Mascara
Färg: svart 
Volym: 9 ml
Typ: längd och volym
Borste: timglasformad stråborste
Ca pris: 105 kronor

BeYuEn mascara för både längd och volym. Tack vare den timglasformade stråborsten kommer man åt alla fransar väl vilket gör att man får en öppen och pigg blick. I första hand uppnår man längd på fransarna och därefter volym och för att få ett riktigt bra resultat så måste man applicera några lager av mascaran då konsistensen är lite torr. Denna mascara är billig vilket gör den väldigt prisvärd med tanke på det fina resultatet.

YSL – Kraftig gummiborste

Namn: Everlong Mascara
Färg: svart
Volym: 9 ml
Typ: längd
Borste: cylinderformad gummiborste med piggar
Ca pris: 255 kronor

YSLDenna mascara ger ett snabbt resultat med några få appliceringar. Den tjocka gummiborsten tar upp lagom mängd mascara vilket resulterar i bra längd på fransarna. Däremot kan borsten kännas lite väl tjock för de undre och inre fransarna. Mascaran sitter bra under hela dagen och den passar både för en dag- och kvälls make up. Produkten är oftalmologiskt testad vilket innebär att den lämpar sig väl för känsliga ögon samt linsbärare. Den lyxiga behållaren i guld känns lätt igen som är typisk för YSL.  

Maybelline – Fint resultat

Namn: Define-A-lash
Färg: svart
Volym: 6,5 ml
Typ: längd
Borste: konkavformad och flexibel gummiborste med piggar
Ca pris: 135 kronor

MaybellineDefine-A-lash garanterar ett klumpfritt resultat vilket stämmer helt då den varken klumpar sig eller faller av tack vare att behållaren bevarar rätt mängd mascara på applikatorn. Den mjuka gummiborsten gör dock att det känns lite ostadigt vid applicering men resultatet blir ändå bra. Den ger längd som gör att den passar bra till vardagssminkningen. Mascaran ramar in ögat och ger en intensiv blick. Behållaren är läckert grön vilket gör den iögonfallande.

L’oréal – Mycket längd

Namn: Telescopic
Färg: svart
Volym: 8 ml
Typ: längd
Borste: smal gummiborste med fyra kammar
Ca pris: 149 kronor

Loreal60 procents förlängning av fransarna utlovas från L’oréal och längd är vad den här mascaran ger. Även om den smala spiralformade gummiborsten ger längd så gör den att fransarna separeras lite för mycket vilket gör att den som redan har glest sittande fransar kan få kråkben till fransar. Mascaran är lätt att applicera från rot till topp och den klumpar sig inte och ger bra med färg. Passar bra både till vardags och till kvälls makeupen.

Clinique – Parfymfri

Namn: High definition lashes
Färg: svart
Volym: 7 g
Typ: längd och volym
Borste: två borstar i en. Gummikam på ena sidan och stråborste på andra sidan
Ca pris: 190 kronor

Mascaran har en borste med två funktioner, längd och volym. Borstens ena sida består av en ”vanlig” stråborste som man börjar applicera med. Därefter använder man den andra sidan av borsten som består av en smal gummiborste, detta för att kamma igenom fransarna för att definiera och separera dem. För att uppnå både längd och volym räcker det gott och väl att endast använda stråborsten och gummiborsten känns onödig. Cliniques mascara passar för den som har känsliga ögon. Den är allergitestad och 100% parfymfri. Dessutom är den inte djurtestad.

Bodyshop – Mjuka fransar

Namn: Define & lengthen mascara
Färg: svart 
Volym: 10 ml
Typ: längd
Borste: smal, lite trattformad stråborste
Ca pris: 150 kronor

För vardagssminkningen lämpar sig denna mascara alldeles utmärkt och resultatet blir mjukt och naturligt. Den ger längd till viss del men definierar inte fransarna så bra. Stråborsten är smal och spetsig som gör det lätt att komma åt både de undre och övre fransarna. Konsistensen är bra men det finns en benägenhet att det sätter sig för mycket mascara på borstens rotfäste. Mascaran kan användas av personer med känsliga ögon samt linsbärare och den är inte testad på djur.

Nivea beauté – Två borstar

Namn: Double Black designer
Färg: svart
Volym: 7 ml
Typ: längd och volym
Borste: en cylinderformad gummiborste och en konvex stråborste
Ca pris: 135 kronor

Niveas mascara består av två mascaror i en. Antingen använder man endast den del som ger längd eller den del som ger volym och för en starkare effekt använder man båda. Den del som ger längd består av en gummiborste och den ger bra längd, den volymgivande borsten består av strån och även den uppfyller sitt men gemensamt för båda borstarna är att de har korta skaft vilket gör att man riskerar att vidröra skaftet när man applicerar mascaran på de inre fransarna. Den är prisvärd och passar den som vill variera längd och volym. Ej testad på djur.

Helena Rubinstein – Inte prisvärd

Namn: Lash Queen Feline Black
Färg: svart
Volym: 7 g 
Typ: längd och volym
Borste: konvex stråborste
Ca pris: 280 kronor

Berikad med ”ultra black pigment” ska Lash Queen Feline black ge intensiv och djup färg på fransarna, men mascaran ger inte fransarna någon exceptionellt stark färgton som utlovat. Borsten är lätt att applicera med och mascaran klumpar sig inte. Utöver det så uteblir den där extra ordinära känslan och resultatet blir godkänt men inte mer. Kanske köper man produkten på grund av den otroligt snygga behållaren med leopardtryck.

Lancôme – Medelmåttig

Namn: Virtuôse
Färg: brun 
Volym: 6,5 g
Typ: längd
Borste: böjd stråborste
Ca pris: 250 kronor

Borsten på denna mascara är böjd vilket ska hjälpa till att böja och förlänga fransarna med 60 procent enligt tillverkaren. Borstens skruvade form gör det lätt att applicera från rot till topp på de övre fransarna men det är svårt att komma åt de undre fransarna med borsten. Konsistensen är bra och mascaran klumpar sig inte. Resultatet är medelmåttigt och den utlovade förlängningen uppnås inte.