Sök

Foundation: Illusionen om en perfekt hy

2007-03-01

Det bästa och enklaste sättet att få en jämn yta på huden är en foundation som är väl applicerad. Smartson testar fem lätta foundations från 150 till 345 kronor. Bäst i test är Wonder foundation från Make Up Store.

Modell Betyg Pris Kommentar
Biotherm Sense Aquaradiance 16/25 255 Godkänd
Nouba Stickfoundation 18/25 235 Sticker ut
Make Up Store Wonder foundation 22/25 320 Bäst i test
Max factor Flawless perfection 17/25 150 Prisvärd
Shiseido Dual Balancing foundation 18/25 345 Snygg på ytan

Sammanfattning

Om du vill ha porslinhy utan skavanker så kan en rätt applicerad foundation vara en bra början. Dagens foundation ska helst verka utan att synas. Förr i tiden såg man tydligt om någon hade underlagskräm i ansiktet eftersom den oftast lade sig som en mask utanpå huden och lätt fastnade i veck och rynkor. Det främsta syftet med produkterna som finns idag är att jämna ut och ge en naturlig lyster åt huden. Det är dessa egenskaper som vi försökt att hitta hos de testade produkterna.

Inledning

För att få fram rätt färgton för din hud ska du prova foundation på ditt käkben, helst i dagsljus eller i en stark belysning inomhus. Om du knappt kan urskilja var du har strukit på krämen så har du hittat rätt nyans. Foundation kan antingen appliceras med en makeupsvamp, pensel, borste eller fingertopparna. En bra metod som ger en jämn yta är att lägga på en liten klick kräm på hyn och utgå från ansiktets mittparti och svepa den utåt, nedåt och uppåt. Använd gärna hela händerna och inte bara fingertopparna. För att få den transparanta finishen kan man avslutningsvis gnida händerna mot varandra så att de blir varma och därefter lägga dem lite lätt över hela ansiktet. Värmen från händerna gör att de naturliga oljorna kommer fram. Var försiktig med att arbeta in och lägga på för mycket foundation vid veck och fina linjer i ansiktet då det gärna fastnar där. Däremot kan du ta på lite extra på rodnader, ytliga blodkärl eller annat som du vill dölja.

Alla foundation i testet är i flytande form utom Nouba som är fast och i stickformat. Bäst i test är Make Up Stores Wonder foundation för att den gör precis det som önskas, nämligen verkar utan att synas. Mest prisvärd är Max factor som med sin 2-stegsmodell ger ett klart godkänt resultat. Alla testade produkter uppfyller sin funktion och är minst godkända.

Så gjorde vi

Vi har valt ut lätta/halvtäckande foundations som kan användas om man inte vill se sminkad ut. De testade produkterna användes under hela dagar på en normal- till vintertorr hud, ålder 35+, med och utan löst puder på. Vi har både testat makeupsvamp och fingrar vid applicering. Ett delmoment var att lägga krämen på endast ena halvan av ansiktet. Därefter bedömdes kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet. Maxbetyg är 25 poäng.

Biotherm 30 ml
Betyg: 16/25
Kommentar: Godkänd
Konsistensen är lagom tjock åtminstone när man använder makeupsvamp. Men om man applicerar med fingrarna så får man arbeta in den lite längre. Huden får en jämn finish till slut men några "torra fläckar" syns på huden. Produkten ger en ganska naturlig ton på huden men ansiktet ser ändå lite sminkat ut. Denna foundation har en tendens att lägga sig i vecken i pannan. Helt okej under löst puder. Förpackningen är hygienisk med pump men risken är att det blir kvar lite i flaskan mot slutet. Ganska intetsägande klassisk design på glasflaskan. Godkänt resultat men inte så mycket mer.
Cirkapris: 255 kronor

Nouba stick foundation 15 ml
Betyg: 18/25
Kommentar: Sticker ut
Nouba är lite oljig i sin konsistens med en pudrig känsla. Den passar en lite torrare hudtyp bättre än normal/bland hy. Något svår att få jämn på huden, det tar en stund men sen ser huden nästan helt naturlig ut. Det går lättare att applicera produkten med händerna än med svamp. Har en behaglig doft som dröjer sig kvar även när den är applicerad, vilket är ett plus. Förpackningen är en "stick", vilket bland annat innebär att den inte tar så mycket plats i väskan och går inte sönder som en glasflaska kan göra. Fördelen med ett stick är också att den kan användas ända till slutet, det blir inget kvar. Det svarta moderna ytterhöljet har en sammetslen yta men ser smutsigt ut efter en tids användning. Löst puder lägger sig lite ojämnt på huden och ser nästan ut som att det fastnar lite. Därför fungerar Nouba stick foundation bäst utan puder på. Resultatet är en osynlig och ganska fräsch finish med viss glans.
Cirkapris: 235 kronor

Make Up Store 30 ml
Betyg: 22/25
Kommentar: Bäst i test
Härlig konsistens med ljusreflekterande pigment vilket ger en frisk och naturlig lyster åt huden. Plus för att man knappt kan se att man har foundation i ansiktet. Doften är god och mild. Wonder foundation är lätt att applicera med såväl svamp som händer. Den är perfekt att ha på sig till exempel under dagen när man inte vill se så sminkad ut. Det går bra att ha ett tunt lager löst puder på också om man vill dämpa ner t-zonen lite. Produkten kommer i en pumpflaska, vilket fungerar helt okej så länge det finns mycket kvar i flaskan. Ibland kommer det ut halv hårda klumpar som inte går att smörja ut utan man får torka bort dem och pumpa igen. Det här är en foundation som känns skön att ha på sig och är rätt i tiden både mode- och årstidsmässigt.
Cirkapris: 320 kronor

Max factor 22+22 ml
Betyg: 17/25
Kommentar: Prisvärd
Den här produkten består av två steg. Det finns två behållare som sitter ihop med två öppningar och det finns tydliga instruktioner om hur appliceringen ska gå till. Först smörjs ansiktet in med en sunscreen primer som lägger sig som ett skydd på huden. Den ska också hjälpa foundation, steg två, att fästa bättre på huden som ett slags klister. För bästa resultat bör man använda lika mycket i båda stegen. Primern känns mjuk i ansiktet och foundation är något trögflytande. Därför krävs det en liten stunds genomarbetning för att få en jämn yta. Resultatet blir lite bättre med svamp än med händer. Färgen blir till slut bra och inte alltför täckande även om det på nära håll syns att man är sminkad. Känslan är också att man har något i ansiktet och möjligtvis är det primern som gör det. Doften är lagom diskret. De två behållarna är en aning svåra att klämma på eftersom bara de yttre sidorna är mjuka. Om man vill jämna ut huden för en nätt summa, så är Flawless Perfection en klart prisvärd produkt.
Cirkapris: 150 kronor

Shiseido 30 ml
Betyg: 18/25
Kommentar: Snygg yta
Bra konsistens och lättapplicerad produkt. Tas upp smidigt av huden och ger en synlig förbättring. Dual Balancing är en halvtäckande foundation och huden blir riktigt matt utan lyster. Produkten utlovar fukt till torra partier men någon större effekt noterades dock inte förutom att det vid torra partier blir något ojämnt. Det resulterar i, att om man till exempel borstar på löst puder så fastnar pudret vid dessa partier. Möjligtvis är det så att denna produkt passar bättre för en fetare hudtyp än normal. Flaskan är elegant med sin djupt lila glittrande kork. Den något stora öppningen på flaskan är inte den bästa då det lätt kan komma ut för mycket kräm ur den. Det vore också önskvärt att det följde med en spatel med vilken man kan komma åt även längre ner i flaskan. Helhetskänslan var klart godkänd men produkten är inte riktigt värd sitt pris.
Cirkapris: 345 kronor