Sök

Bronzer: Sommarfräsch med solpuder

2007-06-12

När sommaren närmar sig ser många redan ut att ha spenderat flera timmar i solen och har den solbränna som är önskvärd. Deras hemlighet kan vara ett bra solpuder som kan ge alla den rätta solbrända looken. Smartson testar nio solpuder/bronzing från 100 till 395 kronor. Testets vinnare är Elizabeth Arden.

Modell Betyg Pris Kommentar
Clarins 22/25 295 Naturligt resultat
Kiko 13/25 199 Vanilj doftande
Max Factor 14/25 100 Prisvärd
Body Shop 16/25 189 För ljusare hud
Body Shop 15/25 229 Små kulor
Make Up Store 9/25 250 För stor dosa
Estée Lauder 18/25 395 Skimrande
Elizabeth Arden 23/25 305 Bäst i test
Avanya 17/25 245 Mineralsmink

Sammanfattning

Håll med om att det ser fräscht ut att ha en liten solbränna i ansiktet och/eller på andra synliga hudpartier såsom dekolletaget. När våren övergår till sommar åker sommarkläderna snart på och då vill de flesta se åtminstone lite bruna ut. Men tyvärr visar allt fler undersökningar att solens underbara värmande strålar även är skadliga för vår hy. För att ändå inte se ut som om man aldrig satt sin nuna i solen så finns det tack och lov andra sätt att se sommarfräsch ut på. Ett effektivt solpuder som ger en fin ”solbränna” hjälper till att ge den rätta sommarlooken. Smartson har testat nio bronzingpuder.

Inledning

Solpuder eller bronzer har ett lite starkare färgpigment än ett normalt puder. Ofta innehåller solpudret även ljusreflekterande pigment med guldskimmer för att ge huden en solkysst lyster. Tidigt på våren när huden inte fått någon sol alls kan det vara praktiskt med en bronzer med flera färgnyanser. Då är det ingen risk för att man har på för mycket så att ansiktet ser konstigt ut om färgen skulle bli för mörk. Pudret bör helst svepas på med en bred borste. Om färgen är relativt stark är det bäst att använda det som en rouge på kinderna, svep gärna även med borsten på näsbenet, i pannan vid hårfästet och dekolletaget. Du kan också dutta lite på hakan. Ett puder som har svagare färg kan du använda i hela ansiktet om du känner för det.

Beroende på vilken hudtyp samt vilket resultat man vill uppnå så finns en uppsjö av solpuder att välja på. De vi har valt att testa skiljer sig från varandra mer eller mindre. Vissa är mer lämpade för personer med en mörkare hudtyp medan andra lämpar sig bättre för personer som bara vill ha en aning mörkare nyans av sin egen hudton. Några av produkterna har verkligen satsat på en lyxig helhet och har förutom pudret fint etui, medföljande spegel och/eller borste.

Elizabeth Arden var näst dyrast i testet men tack vare ett otroligt fint resultat samt det lyxiga etuit med spegel samt medföljande borste utsågs detta solpuder till testets vinnare. Mest prisvärd är Max Factor för ett helt okej solpuder med ett tilltalande pris. Avanya är testets enda mineral solpuder och känns lätt på huden. Många av de testade produkterna ger inte bara en snygg färgnyans utan de är även vackra att titta på, vissa har randiga mönster, en annan har blommor på puderkakan vilket gör att man blir glad när man öppnar etuit.

Susan Bogyo

Så gjorde vi

De testade solpudren användes i vardagssminkning under heldagar. De testades på en person med en naturligt olivfärgad hudton, utan solbränna. Därefter bedömdes produkterna utifrån kvalitet, applicering, resultat, förpackning och prisvärdhet. Maxbetyg är 25 poäng.

Clarins  Compact Bronzing Powder Duo 
Vikt: 10 g
Betyg: 22/25      
Kommentar: Naturligt resultat
Powder Compact Bronzing Powder Duo lovar ett solkysst reslutat och det är precis vad detta solpuder ger. Det är uppdelat i två färgnyanser och i kombination med varandra uppnår man ett mycket fint och naturligt resultat. Dosan är oval och har både en spegel utan på och inuti. Det levereras i en röd tygpåse vilket gör att eventuella rester av pudret hamnar inuti påsen och inte följer med ner i sminkväskan. Sitter bra kvar hela dagen. 
Cirkapris: 295 kronor

Kiko Tropical Bronzer 02 Sunbathing
Vikt: 8 g 
Betyg: 13/25
Kommentar: Vaniljdoftande
Tropical Bronzer 02 Sunbathing är ett mycket ”tjejigt” solpuder med blommor tryckta på puderkakan och med en mycket stark doft av vanilj som lätt kan kännas lite plastig. Dosan är liten och söt, med en spegel på insidan av locket. Storleksmässigt passar den bra att ta med i sminkväskan. Solpudret ger ett fint brunt resultat men ändå en ganska diskret färgnyans. Ett bra puder för den som bara vill ha en gnutta sommarlook och som inte vill ha allt för stark färgskillnad från sin egen hudton.     
Cirkapris: 199 kronor

Max factor Bronzing powder
Vikt: 21 g
Betyg: 14/25
Kommentar: Prisvärd
Bronzing Powder är ett kompakt solpuder som är väldigt prisvärt. Det kan användas i hela ansiktet eller på valda områden som dekolletaget eller bara som en rouge. Solpudret finns i två färgnyanser, färgen Golden har lite mer skimmer i. Det är lätt att applicera och det sitter bra men man kan behöva bättra på det någon gång under dagen. Dosan är liten och rund och lämpar sig därför bra för sminkväskan, dock medföljer ingen spegel.
Cirkapris: 100 kronor

The Body shop Bronzing Powder
Vikt: 11,5 g
Betyg: 16/25
Kommentar: För ljusare hud
Bronzing Powder från The Body shop är ett kompakt solpuder och lämpar sig bra för personer med ljusare hudtyp eller för dem som endast vill ha en aning färg. Pudret ger en skön känsla och konsistensen känns mjuk på huden. Resultatet blir som sagt en lättare matt brun sommarlook och man vill gärna bättra på färgen under dagen. Solpudret kommer i en fin guldfärgad dosa med en spegel på insidan av locket och pudret ger inte speciellt mycket spill efter applikation, vilket uppskattas. Att Bodyshops produkter inte är testade på djur är också ett plus.    
Cirkapris: 189 kronor

The Body shop Brush on bronze
Vikt: 28 g
Betyg: 15/25
Kommentar: Små kulor av färg
Brush on bronze består av små kulor av olika färgnyanser med reflekterande ljuspartiklar. Med hjälp av en borste (som inte medföljer) mixar man ihop dessa färgkulor och applicerar det sedan på ansiktet och/eller dekolletaget. På så sätt uppnås ett fint och solbränt resultat. Kulorna har en tendens att hoppa ur dosan så man får vara lite försiktig när man sveper ner borsten i dosan. Solpudret sitter på väl under dagen och lämpar sig för den som vill ha ett väl synligt och lite brunare resultat.
Cirkapris: 229 kronor

Make Up store Sun Powder face & body
Vikt: 45 g
Betyg: 9/25
Kommentar: För stor dosa
Dosan som solpudret levereras i är stor vilket gör att den passar bäst hemma på sminkbordet eller i badrummet. Och trots storleken på dosan finns det ingen spegel inuti! Sun Powder face & body ger en mycket stark färg och det kan göra att färgskillnaden från den egna hudtonen blir alltför stor och resultatet blir att man ser för sminkad ut. Solpudret har en fantastiskt fin dekorering med Make Up store loggan i guld, dock försvinner den när man sveper borsten över solpudret de första gångerna. Solpudret har också en benägenhet att sprida sig över hela den svarta dosan.
Cirkapris: 250 kronor

Estée Lauder Brilliant Shimmer All-over Powder
Vikt: 10 g
Betyg: 18/25
Kommentar: Skimrande
Brilliant Shimmer All-over Powder ger ett sagolikt skimmer men det passar bäst för den som redan fått lite färg i ansiktet. Tar man för mycket av detta solpuder finns en risk att man skimrar lite väl mycket. Därför gör man bäst i att inte använda solpudret i hela ansiktet utan på mer utvalda områden som kindben och dekolletaget eller varför inte dutta på lite på de bara axlarna. Solpudret sitter bra under hela dagen. Etuit är mycket fint och på insidan av locket medföljer en spegel.
Cirkapris: 395 kronor

Elizabeth Arden Bronzing Shimmer Powder
Vikt: 11 g
Betyg: 23/25
Kommentar: Bäst i test
Med Bronzing Shimmer Powder får man allt. Ett solpuder som ger ett slående resultat. En lyxig dosa med spegel på insidan av locket samt en medföljande borste gör pudret lätt att applicera. Allt detta gör att Elizabet Arden blir testets vinnare. Puderkakan består av fyra ränder i olika färgnyanser och finns i två olika färgkombinationer. De fyra nyanserna tillsammans ger alltså en fantastisk finish och snygg hudton som dessutom varar hela dagen. Ett måste i sminkväskan, trots priset.
Cirkapris: 305 kronor

Avanya Bronzer
Vikt: 5 g
Betyg: 17/25
Kommentar: Mineral solpuder
Avanya Bronzer är testets enda mineralpuder. Resultatet blir bäst om man använder en speciell borste från Avanya som inte medföljer utan får köpas separat. För att få rätt mängd puder knackar man ut lite grand i locket och använder sedan borsten. Produkten appliceras med cirkelformade rörelser och resultatet bli en jämn och fin solbränna, men ganska mörk. Solpudret täpper inte igen porerna vilket gör att det känns lätt på huden. Dosan är liten och rund och den passar bra att ta med i sminkväskan men appliceringsmetoden gör att det passar bäst att använda pudret i lugn och ro hemma i badrummet.
Cirkapris: 245 kronor