Sök
Yamaha PDM 4210

Yamaha PDM 4210

Dyr skärm, bra bild

2004-09-02

Plasma-TV med en upplösning på 1024x1024 pixlar och en bild med mycket skärpa och detaljrikedom samtidigt som färgbalansen anses vara något utöver det vanliga.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 66/100 "Scharfes Bild"
What Hifi 4/5 "Natural, detailed picture"
Home Cinema Choice 4/5 "Superb sharpness and definition"
What Video 4/5 "The price is definitely not right"

Vad tycker testarna?

Samtliga anser att skärmen har en naken design som är mer funktionell än snygg. Vidare bedömer man prestandan vara bra, såväl detaljrikedom som skärpa, ljus och färgåtergivning. Särskilt imponerade är testarna över färgbalansen som skapar mycket naturliga miljöer. Flera testare anser att skärmen presterar bra när den matas med digitala signaler, men att resultatet är något sämre när man använder analoga signaler. En testare tycker att skärmen är dyr men att den är värd pengarna, medan en annan skriver att skärmen är för högt prissatt.

Video

"Scharfes Bild"

Video testar även Hitachi 42PD5200, LG RZ-42PX10, Grundig PW110-9410 samt Conrac 4042. Bilderna hos Yamaha har hög skärpa och naturliga färger. Testaren är mycket belåten med det höga antalet inställningsmöjligheter som erbjuds. Ett minus för att skärmen i dunkla filmpartier ger en del störningar, något som märks mindre när avståndet till skärmen ökar. Testaren menar att Yamaha och Hitachi visserligen har en självständig design, men när det gäller teknik är dessa två produkter nästan identiska. Vid DVD-avspelning använder displayen sin automatiska Film Mode-inställning vilket gör att bilden blir i stort sett flimmerfri, något som uppskattas mycket. Yamaha utnämns tillsammans med Hitachi till "Testsieger".

Källa: Video nr 7 2004
What Hifi juli 2004
Home Cinema Choice augusti 2004
What Video september 2004

What Hifi

"Natural, detailed picture"

What Hifi anser att det silvriga skalet ger ett minimalistiskt utseende och den utrustning som döljs i apparaten resulterar i en knivskarp bild. Man har flera kopplingsmöjligheter som är oerhört välorganiserade. Att installera TV:n kunde knappast vara enklare. Menyerna gör sitt jobb utan att förvirra. Produkten ser inte bara stark ut på papperet utan är det också i verkligheten och i stort sett allting är otroligt väl genomfört menar What Hifi. Färgerna tillhör inte de allra bästa, men färgbalansen skapar en mycket verklighetstrogen bild. Svarta områden kan verka bleka vid vissa tillfällen, men detaljrikedomen kan man inte klaga på. Även med standardiserade RGB-signaler får man en skarpt definierad bild som kompletterar det naturliga utseendet. Bilden är mycket ren med mycket få noterbara brister även med svaga TV-signaler. Använder man digitala signaler ökas skärpan, svarta fält blir djupare och färgerna förstärks till att skapa en mycket bra bild. Testaren är imponerad men testar även Daewoo DW-DP42SP, Fujitsu P42HHA30, Hitachi 42PD5200, Panasonic TH-42PE30B, Pioneer PDP-434HDE, Thomson 42WM03ST samt Toschiba 42WP36. Vinnare blir Panasonic TH-42PE30B medan Yamaha kommer på delad tredjeplats tillsammans med Fujitsu P42HHA30 och Hitachi 42PD5200.

Home Cinema Choice

"Superb sharpness and definition"

Home Cinema Choice noterar att skärmen är av typen ALIS (Alternating Lightning of Surface) vilket innebär att pixlarna går i obrutna vertikala rader som alternativt tänds för att ge en interlacerad display. Detta ger en livstid som är ca 3 ggr längre än konkurrenternas skärmar. Presentationen är ren men inte är alltför upphetsande. En tråkig grå ram inkapslar skärmen och designen är i övrigt också ganska tråkig. När skärmen förses med en digital signal är resultatet mycket tillfredsställande. Den höga kontrasten ger naturligt svarta områden och färgerna och detaljrikedomen är mycket imponerande. Färgerna är djupa och hudtoner naturligt återskapade. Däremot är den analoga komponentsignalen inte lika bra anser testaren, även om störningarna (t.ex. eftersläpningar vid rörelser) hålls till ett minimum. Högtalarna matchar skärmens prestanda och klarar det mesta förutom effekter med mycket bas. Det är tydligt att högtalarna i första hand är skapade för dialog. Att installera skärmen går lätt och produkten ligger över medel.

What Video

"The price is definitely not right"

What Video skriver att skärmen har en naken design utan extravaganser och är imponerade av anslutningsmöjligheterna, men besvikna över förekomsten av en scart och en S-videoingång. Funktionerna, t.ex. PAL-filter och sofistikerade möjligheter att ställa in färger är imponerande. Prestandan är bra, särskilt gillar man de naturliga färgtoner som tillsammans med mycket bra ljusskärpa ger stark effekt. Även detaljrikedomen är exemplarisk eftersom inga störningar kan upptäckas. Kontrasten ger väldigt bra och naturliga nyanser av svart med bra djup, särskilt som skärmen på ett mycket bra sätt kontrollerar den grå pixelstörningen som förekommer. Dock anser man att skärmen har ett stort minus och det är priset, den är knappast värd skillnaden jämfört med billigare konkurrenter som Hitachi 42PD5200, avslutar testaren.

Cirkapris: 55000 kronor

Produktfakta: Yamaha PDM 4210 är en 42-tums plasma-TV med en upplösning på 1024x1024 pixlar. Dimensionerna är 1030x636x91 mm och den väger 35 kg. De komponentsignaler som hanteras är 480i/p, 576i/p, 720p (60 Hz), 1080i (50/60 Hz). Den beräknade livstiden är 60,000 timmar. Produkten hanterar DVI/HDMI och Progressive Scan. Dessutom finns Scart RGB. Befintliga ljudingångar (analoga) är 3,5 telejack och phono (RCA) och övriga ingångar är DVI (HDMI), kompositvideo, S-video, komponentvideo, RGB scart samt RGB D-sub (VGA). Ljusstyrkan är 1100 cd/m2. On-screen display samt RS-232C-anslutning. Uteffekt 2x12 W. Kontrastförhållandet är 1000:1. Brusreducering sker med tre olika typer av filter. Effektförbrukningen är 365 W. Medföljer gör nätkabel, TV-tuner, bordsställ, bruksanvisning, fjärrkontroll med batterier.

Modell: Yamaha PDM 4210