Sök

TV:n är platt!

2005-06-07

2004 har onekligen varit det år då de platta skärmarna slagit igenom och försäljningen slår rekord. Smartson testar åtta smarta LCD-TV i storleken 17-20 tum.

Modell Betyg Pris Kommentar
Panasonic TX-20LA2S 18/25 10000 Inget extra
Sharp LC-20SH1 15/25 6500 Billig och enkel
Samsung LW20M11C 18/25 8000 Mest traditionell
Hitachi 17LD4220 19/25 7000 Compact living
JVC LT-17C50BU 19/25 7000 Tar liten plats
Philips 17PF9946 22/25 8000 Snyggast
Samsung 710MP 16/25 4500 Sämsta bilden
Toshiba 17WL46G 24/25 8500 Bäst i test

Sammanfattning

När man ser dessa tunna och gracila apparater hänga på väggen eller ståendes på smidiga stativ, inser man varför platta TV-apparater har blivit så populärt. LCD- eller plasmaskärmen är inte bara en TV-skärm utan också en snygg och trendig möbel, som skänker en känsla av status och high-tech åt hemmet. Platta TV finns i många storlekar och här har vi testat åtta mindre LCD-skärmar till köket, sovrummet eller arbetsrummet.

Inledning

LCD vs. Plasma
LCD står för Liquid Chrystal Display (d v s flytkristaller) och är de mindre skärmarnas teknik, medan plasma är vanligare på skärmar över 32 tum. Fördelarna med LCD-tekniken är att apparaten är tunnare och lättare, drar mindre ström och har längre livslängd, men flytkristalltekniken har problem med svärta eftersom det alltid flödar ett visst mått av ljus genom bildpunkterna, så att svart ofta blir grått. Tillverkarna arbetar ständigt för att förbättra kontrasten, men skillnaden mellan ljusa och mörka områden på en LCD-skärm är trots allt inte lika bra som på en plasmaskärm eller en vanlig bildrörs-TV.

Bildkvalitet är subjektivt
Eftersom den digitala bildtekniken inte är lika förlåtande och skavanker syns tydligt på en LCD-skärm blir bilden inte alltid bättre än den bild man upplever på en bildrörs-TV. Det gäller inte minst vanliga analoga TV-sändningar. Det är alltså extra viktigt med bra anslutningar till olika bildkällor som DVD-spelare och digitalbox om man har en platt TV. Tillverkarnas egna faktauppgifter om antalet pixlar är inget bra mått på bildkvalitet. Dagens TV-standard har en upplösning som motsvarar 720x576 pixlar. Lågupplösta TV-apparater (640x480 pixlar) är ofta bättre på att återge TV-sändningar än högupplösta (1280x768) skärmar, där bilden från TV-sändningar och DVD-filmer hela tiden måste skalas upp, vilket inte alltid fungerar bra. En fördel med högupplösta modeller är att de fungerar bättre som datorskärm.

Starkt sjunkande priser
Priserna på platta TV-apparater i alla storlekar har gått ned kraftigt i takt med snabb teknikutveckling och ökande efterfrågan. Ändå kostar en 17 tums LCD-TV fortfarande lika mycket som en 32 tums bildrörs-TV. Klart är dock att platta TV-apparater kommer att bli både billigare och bättre, medan bildrörstekniken som har hängt med sedan 60-talet knappast kommer att utvecklas mer. Skillnaderna i bildkvalitet (ljus, kontrast och färgåtergivning) samt ljudkvalitet mellan de testade modellerna ligger på detaljnivå. Störst skillnader finns i högtalarsystem och ljudtyp, extrafunktioner och formgivning. Vidare är det stor skillnad mellan olika anslutningsmöjligheter. Några saknar PC-ingång och flera av skärmarna har bara en scart-kontakt och kan därför bara kopplas till antingen digitalbox, DVD eller VHS.

Så gjorde vi

Vi har bedömt bildkvaliteten med digitala TV-sändningar och DVD-film via Scart. Vi har även värderat ljudkvalitet och ljusstyrka. Dessutom granskar vi fjärrkontroll och anslutningsmöjligheter. Kriterierna i betygssättningen är prestanda, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Samsung LW20M11C
Samsung-LW20M11C_En snygg TV-skärm i standardformat (4:3) som även passar i vardagsrummet. Den kan hängas på väggen och ett snyggt bordstativ medföljer. Trots blott 20 tum känns modellen som en stor TV med bred ram runt bilden och ett ganska stort djup. TV:n är utrustad med de nödvändiga funktionerna, men inte mer. Bildkvaliteten, ljusstyrkan och kontrasterna är bra, både med TV och DVD. 2x3 W i ljudeffekt räcker till TV-tittande men känns klent när man ser på film. Upplösningen på 640x480 pixlar fungerar bra till TV men sämre till datorn. Fler anslutningsmöjligheter hade varit önskvärt. Skärmen har ingen DSUB-ingång och bara en scart-kontakt. En snygg TV som borde vara lite billigare.

JVC-LT-17C50B_JVC LT-17C50BU
Detta är en nätt liten TV i widescreen format, platt baktill och inte särskilt bred. Den levereras med bordsstativ. Bilden är högupplöst på 1280x768 pixlar med fina kontraster och bra ljus. Ljudet är klart och starkt med en uteffekt på 2x5 W. JVC:s hypersound ger extra effekt särskilt till musikprogram. Tyvärr känns färgåtergivningen lite artificiell i standardläge, särskilt för TV-sändningar, och designen påminner om en dataskärm. Fjärrkontrollen känns lite för stor. TV:n är utrustad med alla basfunktioner såsom val av bildformat och text-tv. Den har bra anslutningsmöjligheter med ett plus för två scart-utgångar. Detta är en allsidig och prisvärd TV som även går bra att använda som dataskärm.

Panasonic-TX-20_Panasonic TX-20LA2S
En snygg 20-tums LCD-TV i 4:3 utrustad med Quick Motion Picture Response som ska ge snabbare bildbehandling och bättre kontroll av ljus, kontrast och färger. Bilden har en upplösning på 640x480 pixlar, vilket ger en tillräckligt skarp bild för TV-sändningar och film, men bilden är inte helt idealisk. Kontrasterna är inte knivskarpa och konturerna upplevs som lite flytande. TV:n har dock ett bra ljud även om det skulle kunnat vara mer kraftfullt med en uteffekt på 2x3 W, som dock räcker till TV-tittande. Plus för bordsstativet samt minne för Text-TV på hela 250 sidor. Fler anslutningsmöjligheter hade varit önskvärt. Skärmen har bara en scart-kontakt och ingen DSUB-ingång. Inte prisvärd.

Sharp-LC20SH1E_Sharp LC-20SH1
En ganska ordinär 20-tums TV i 4:3 format. Bilden har en upplösning om 640x480 pixlar och bildupplevelsen är skarp med bra ljus och fina färger. Skärmen kommer med ett ställ som ger en behaglig 170 graders betraktningsvinkel, men designen är förhållandevis enkel. Sharp LC-20SH1 har ett bra inbyggt stereoljudsystem, men uteffekten på bara 2x2,1 W när man vill se film eller lyssna på musik. Skärmen är utrustad med de nödvändigaste anslutningarna, men bara en scartutgång och ingen DSUB. 10 sidors text-TV-minne. Fungerar bra som extra-TV, men sticker inte ut. Plus för bra pris.

Hitachi-17LD4220-Hitachi 17LD4220
Denna 17-tums högupplösta LCD-skärm i widescreen format och 1280x768 pixlar har supertunn design samtidigt som den är elegant. Skärmen är lätt och nätt både på bredden och djupet, en klar fördel om man vill använda den som extra-TV eller som dataskärm. Bildåtergivningen är fin med bra ljus och tydliga kontraster. Färgupplevelsen drar 

Toshiba-17WL46G_Toshiba 17WL46G
Denna 17-tums LCD-skärm har 1280x768 pixlar och Crystalline som ska ge hög kontrast och fina nyanser, samt Digital Comb Filter som ska ge mindre störningar. Bildupplevelsen kan knappast kritiseras. Ljuset är bra, färgerna klara och kontrasterna fina. Ett stort plus är skärmens högkvalitativa ljudsystem med högtalare på 2x20 W och virtuellt surroundljud, bra till både film och musikprogram. Ibland känns dock ljudet lite syntetiskt. Skärmen har en modern design och passar lika bra i vardags- som i arbetsrummet. Levereras med bordstativ. Fjärrkontrollen är inte lika väldesignad som skärmen. Dubbla scart-ingångar. Mest prisvärda modell, särskilt som kombinerad dataskärm och TV.

Philips-17pf9946_Philips 17PF9946
Elegant 17-tums LCD-TV i widescreen med snygg, modern fjärrkontroll. Bordstativ medföljer. Skärmen har upplösningen 1280x768 pixlar och är utrustad med bildförbättringsteknik i form av Digital Crystal Clear för skarpa och livfulla bilder. Dessutom återges Progressive Scan. Kontrasterna är utmärkta, men färgerna känns matta och bilden blir inte så ljus. På det stora hela är dock bildkvaliteten god. Skärmen lutar bakåt vilket gör att bilden känns smalare och mindre än den är. Rent estetiskt är det dock ett plus. Ljudet är klart och starkt med en uteffekt på 2x6 W och surroundljudet är bra till filmer. Bilden kan anpassas till alla bildformat. TV:n har bra anslutningar förutom att den bara har en scartkontakt. PC-ingången gör att skärmen kan användas som dataskärm med fullgod bildkvalitet. En kul extrafunktion är inbyggd radio för 40 förinställda radiokanaler. Bra pris med mycket funktion och bra kvalitet.

Samsung-710mp_Samsung 710MP
Detta är i första hand en 17-tums datorskärm med TV-tuner. Skärmen har upplösningen 1280x1024 pixlar och ljusstyrkan 300 cd/m2. Fjärrkontroll medföljer. Bildkvaliteten är inte den allra bästa. Bilden upplevs som lite kornig och trots den höga upplösningen är kontrasterna inte de bästa. Skärmen är utrustad med två högtalare på vardera 1,5 W, vilket är i minsta laget för en bra ljudupplevelse. Men som smidig PC-skärm med bonusfunktionen TV-mottagning är den prisvärd. Alla nödvändiga anslutningsmöjligheter finns men bara en scartkontakt.