Sök
Toshiba 46WH08B

Toshiba 46WH08B

VM i bakprojektion

2002-01-30

Med 46- respektive 56-tums mottagare ser Toshiba till att muta in elefantklassen för bakprojektions-TV. Testarna är unisont lyriska över bildkvaliteten men saknar kräm i ljudet.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 5/5 "Breathtaking pictures"
What Video & TV 9/10 "Best buy"
T3 4/5 "State of the art"

Vad tycker testarna?

Det är ingen hejd på testarnas tillrop när det gäller den utmärkta bildkvaliteten. TV-sändningar och särskilt film på DVD ger en närmast overklig upplösning och skärpa. Däremot saknar testarna lite mer tryck och definition i ljudet, och TV:n gör sig bäst med ett par externa fronthögtalare där de inbyggda högtalarna kan utgöra center och förhöja dialogen ett snäpp. En testare har tittat på Toshibas största modell i 56 tum, två har tittat på lillebror med 46 tum.

Home Cinema Choice

"Breathtaking pictures"

Home Cinema Choice har testat Toshibas största modell på hela 56 tum, och börjar med att lugna alla som hittills stört sig på den ”flimmerfria” 100hz-teknikens utsmetade rörelsemönster och trista hudfärger på skärmen. Upplevelsen beror på hur tillverkaren valt att hantera tekniken och Toshiba har enligt testaren lagt ner en hel del jobb på detta område. Bilden är superb trots den gigantiska storleken över rutan och eftersom alla småfel förstoras proportionellt tycker man det är modigt av Toshiba bara att våga göra en så pass stor TV som bygger på 100hz teknologi. Med hjälp av ingångarna för komponentvideo får tittaren bättre bild från DVD-spelaren än via RGB. Även med andra ingångar är det välbeställt på Toshibas jätte-TV. Bilden är överraskande naturlig och klar, även med stark belysning i rummet. Den robusta känslan i bygget är påtaglig men tyvärr håller inte högtalarna måttet riktigt. Betyget är ändå full pott eller fem av fem.

Källa:

Home Cinema Choice Feb 2001
What Video & TV Feb 2001
T3 May 2001

What Video & TV

"Best buy"

What Video & TV provar 46-tumsvarianten som får epitetet Best Buy i klassen bakprojektions-TV. Det fina betyget kan nästan helt hänföras till den utmärkta bilden, för detta är ingen skönhet och inte heller en av de mer funktionsspäckade apparaterna menar testaren. Den virtuella centerhögtalaren är inte heller någon idealisk ljudlösning. Menyerna är dock enkla att hantera och när du fått igång bilden levereras ”cinema-sized thrills” utan att man för den skull måste ruinera sig. Ljudet via DD är OK, men det saknas helt klart en renodlad centerhögtalare varför testaren rekommenderar ett par externa fronthögtalare. Den mest tilltalande produkten i Toshibas sortiment med väldigt bra färgåtergivning och odiskutabel geometri.

T3

"State of the art"

Brittiska T3 har också tittat på Toshibas 46-tums bakprojektor som inte är lika negativa till designen. Här menar man att den platta överdelen är mycket praktisk som plattform för DVD-spelare och satellitbox, och kanske också en liten centerhögtalare vilket ändå behövs för att ge ljudet rättvisa. Det är synd att ljudet är så klent från en så pass charmant TV i övrigt tycket T3. Menyerna är bra utformade och detsamma gäller fjärren. Med hjälp av komponentvideo-ingång ger Toshiban en bildkvalitet som de flesta inte trodde var möjligt från en vanlig hemma-TV. Men det gäller inte om du har en äldre eller mera sniken DVD-spelare med komponentutgångar, där alla små fel i överföringen förstoras och märks tydligt. 100hz-tekniken ger en viss ”digital patina”, men överlag fungerar det smärtfritt. Synd på ljudet, men annars är det en mycket bra TV avslutar testaren.

Cirkapris: 42000 kronor

Produktfakta: Toshiba WH08B finns som 46- respektive 56-tums TV med bakprojektionsteknik och 100hz. Ingång för komponentvideo, 1 st RGB-scart och två vanliga scart, optisk och koaxial ingång samt subwooferutgång. Vidare S-video och kompositvideoingång, hörlursuttag och in-/utgång för stereoljud samt externa högtalare. Ljudet stöds för övrigt av Dolby Digital 5.1 och Pro Logic med ”bass boost”. Det går att se text-TV och ett program samtidigt genom en delning av bildrutan. TV:n har två normalhögtalare inbyggda samt ett ”Phantom center mode” för filmdialoger m.m. Måtten för 56-tummaren är 1365x1443x609 mm med vikten 90 kg och ca pris 47,000 kr, 46-tummarens mått är 1103x1169x540 mm.

Modell: Toshiba 46WH08B