Sök
Toshiba 42Z3030

Toshiba 42Z3030

Allround-tv:n

2008-08-12

Med Toshiba 42Z3030 får man högkvalitativ bild via hd-källor. Testarna är imponerade av det mesta men det finns en och annan miss.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 4/6 “Färgstark filmskärm”
What video 4/5 “Impressivly sharp HD pictures”
Trusted reviews 8/10 “The top of the Toshiba tree.”
Hdtv.org 91/100 “Stunning all round ability”

Vad tycker testarna?

Toshiba 42Z3030 är en bra tv, men den har en bit kvar för att bli allra bäst. Med hd presterar den underbart detalj- och färgrika bilder och trots att svärtan ses som en besvikelse påverkar detta inte intrycket nämnvärt. Fjärrkontrollen är inte optimalt utformad, men man hittar snabbt de funktioner man behöver. En testare tycker att bildkvaliteten i standardupplösning är en riktig besvikelse. De brister som finns anses vara av mindre betydelse och generellt är alla testarna förtjusta.

Bild & ljud hemma

“Färgstark filmskärm”

42z3030d 1Bild & ljud hemma har testat tre olika 42-tummare och Toshiba 42Z3030 kom på silverplats i och med att Sony KDL-40D3550 och Grundig Vision 642 intog en delad första plats. Toshiba beskrivs som snygg och kompakt. Menyerna är lättnavigerade och man blir snabbt kompis med fjärrkontrollen trots att den är fullpackad med knappar. Testaren tycker att det främst är bildmässigt som man ser styrkorna respektive svagheterna. Skärpan är bra och återger många viktiga detaljer, men färgbalansen är inte optimal då den återger gröna färger överdrivet. Detta uppges vara vanligt för Toshibas modeller. Trots detta är tv:n fullproppad med avancerade inställningar och med blu-ray-material blir resultatet övertygande.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 5 2008

What video

“Impressivly sharp HD pictures”

42z3030d 2What video konstaterar att Toshibas flagskepp är bra, även om den inte når riktigt hela vägen fram till de bästa modellerna. Tv:n är tunn och har en stor uppsättning anslutningar. Användarvänligheten får en törn på grund av den slarviga fjärrkontrollen med sina många knappar men menysystemet är bra. Färgerna beskrivs som livliga och fylliga, speciellt via hd-källor där även rörelser flyter på smidigt. Tyvärr brister intrycket vid sd-källor då ett tydligt brus syns i programmen. Svärtan sviker också då gråa toner tenderar att ta över i riktigt mörka partier. Ljudkvaliteten är istället överraskande bra med tanke på de tunna högtalarna. Den är definitivt prisvärd eftersom man får en fin och välpresterande tv för pengarna.

Källa: What video (GB) Issue 331

Trusted reviews

“The top of the Toshiba tree.”

I det första testet av 42Z3030 blev testaren på Trusted reviews inte särskilt imponerad, men med en uppdaterad utgåva av modellen blev det andra bullar. Tv:n uppges ge superfin kvalitet på bilden via hd-källor och den har mycket bra detaljupplösning. Dessutom är den proppad till bristningsgränsen med funktioner. Svärtan är en besvikelse, men prioriteras svärta rekommenderas en plasma-tv istället. Kort och gott sammanfattar Trusted reviews testet som att 42Z3030 står högst upp på Toshibas berg av lcd-modeller.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Hdtv.org

“Stunning all round ability”

42z3030d 3Hdtv.org är imponerade av ”all-round”-prestationen och är i princip bara missnöjda med den dåliga svärtan. Tv:n presterar enastående fint med högupplösta källor och den är absolut ingen besvikelse i standardupplösning, om än inte lika imponerande som i hd. Högtalarna ger ett behagligt och tillräckligt klart och djupt ljud. Även om det inte är den mest ultimata lcd-modellen på marknaden, så ligger den inte heller långt ifrån de allra bästa.

Källa: www.hdtvorg.co.uk (GB)

Cirkapris: 17000 kronor

Produktfakta: Toshiba 42Z3030 är en 42-tums lcd-tv med full hd-upplösning. Kontrasten är 10000:1 (dynamisk) och ljusstyrkan är 500 cd/m2. Betraktningsvinkeln är 178 grader. Det finns både analog och digital tv-mottagare. Bland anslutningarna finns bland annat komponent, tre hdmi, 2xscart, vga och optisk ljudutgång. Vikten är 24,9 kg och måtten är ca 1020x134x646 mm.

Tillverkare: Toshiba