Sök
Toshiba 42WH18B

Toshiba 42WH18B

Nästan komplett hemmabio

2002-02-11

Toshibas nya RP-TV 42WH18B gör sitt jobb väl. Med 42 tum och ett komplett Dolby Digital 5.1-ljudsystem så utgör TV:n en av de bättre hemmabioanläggningarna på marknaden idag.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4,5/5 "Putting on the style"
TV Advisor 4,5/5 "Raised for greatness"
What Hifi 4/5 "Big Tosh paints pretty picture"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är nöjda med Toshiba 42WH18B:s prestation och anser den vara en av de bättre RP-TV på marknaden idag. Bilden är inte lika skarp som hos en konventionell TV men storleken är betydligt mer generös. Så om det är många tum du är ute efter och kan leva med de negativa sidorna hos en RP-TV som att det är något svårt att se bild i dagsljus samt att den väger ett tiotal kilo mer än en vanlig TV, så är detta ett seriöst alternativ från Toshiba menar man.

Home Cinema Choice

"Putting on the style"

Home Cinema Choice är mycket nöjda med Toshiba 42WH18B. Framför allt bildens ljusstyrka imponerar, med bra kontrast, fylliga färger och en tillfredställande neutral karaktär. Vidare så tar den inbyggda Noise Reduction-funktionen bort konstigheter i bilden vilket är extra viktigt på en så pass stor skärm. Att konfigurera Toshiba 42WH18B är dock inte lika trevligt då den automatiska kanalinställningen inte kommer igång. Vidare måste man ställa in bildens konvergens själv. Trots dessa små problem är detta ett mycket bra hemmabiosystem med bra bild, bra ljud och gott om inkopplingsmöjligheter.

Källa: Home Cinema Choice, nr 1 2002
TV Advisor, jan 2002
What Hifi, jan 2002

TV Advisor

"Raised for greatness"

TV Advisor är också tämligen nöjda med 42WH18B:s prestation. Bilden är fri från distortion vilket dock kan resultera i en något mjuk bild. Men detta kan lätt korrigeras genom att man ställer om konvergensen. Färgerna imponerar också men det finns en del svaga sidor hos denna RP-TV. Bilden är inte tillräckligt ljusstark för att kunna avnjutas till fullo i dagsljus och om man förflyttar sig i rummet under tiden som man tittar så märks detta tydligt. Bilden upplevs med andra ord olika beroende på var man sitter. Men den klarar bättre av sin uppgift än föregående modeller med samma teknik. Ljudet är bra med gott om tryck i basen och övriga högtalare samspelar på ett fint sätt. En av de bättre hemmabioanläggningarna på marknaden idag.

What Hifi

"Big Tosh paints pretty picture"

What Hifi understryker att skärpan hos en RP-TV inte är lika bra som hos en konventionell TV. Vidare så upplevs bilden olika beroende på var man sitter, men det är också det enda negativa testaren kan finna. Till skillnad mot Home Cinema Choice så upplever What Hifi att den initiala konfigurationen av 42:an är enkel och smidig. Att det tar lite tid anses inte negativt. Bilden är mycket bra. Färgerna är fina med så mycket detaljrikedom som RP-tekniken tillåter i dagsläget. Ljudet är OK med ordentlig bas, och räcker inte detta finns det en förstegsutgång med vilken man kan koppla in en extern förstärkare. Toshiba 42WH18B levererar så bra bild som kan förväntas och om det är många tum man är ute efter så är detta ett gott alternativ, menar What Hifi.

Cirkapris: 33000 kronor

Produktfakta: Toshiba 42WH18B är en RP-TV (Rear-Projection TV) vars bildskärm mäter 42 tum längs diagonalen. In- och utgångar är den för Toshiba tämligen unika komponentvideo samt S-Video, kompositvideo, stereoljud, hörlursuttag, tre stycken SCART varav en RGB samt stereo ut, RF in- och utgångar för medföljande ljudsystem, förstegsutgång för sub, separat koaxial och optisk digital ingång. Ljudet levereras med som mest 48 W RMS i form av Dolby Digital 5.1, Dolby Pro-Logic, Pseudo surround eller Nicam stereo. Finesser är bland annat auto tuning, multipla widescreen-lägen, förinställningar för bilden, Auto Noise Reduction, på/av timer, NTSC-uppspelning, minne för text-TV och DVD-kontroll via fjärrkontrollen, bildförflyttning, 100 MHz med Natural scan mode, bass boost, lås på panelen och inställning av text-TV typsnitt. Dimensionerna är 1005x1161x415 mm och vikten 51 kg.

Modell: Toshiba 42WH18B