Sök
Toshiba 40PW13

Toshiba 40PW13

Lågprisad TV med få funktioner

2002-02-08

Bakprojektion och en skärm på 40 tum till lågt pris är vad Toshiba 40PW13 lockar med. Positiva kommentarer i testerna för skarpa fina färger och bra ljud, men betygen varierar.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema Choice 4,5/5 "A work of cut-price genius"
Essential Home Cinema 3/5 "Big and basic"
Home Entertainment 3/5 "Has a lot of useful home cinema functions"
What Video & TV 9/10 "Offers genuinely cinematic bigscreen thrills"

Vad tycker testarna?

Testarna är främst ense om att Toshiba 40PW13 ger ifrån sig ett bra ljud. Annars tycker en del testare att designen är snygg medan någon tycker att den är trist och tråkig. En del saknar en komponentvideo-utgång liksom fler RGB-uttag. Möjligheten att koppla in en extern subwoofer kommenteras positivt, liksom ett bra pris. Någon saknar ett automatiskt konvergenssystem.

Home Cinema Choice

"A work of cut-price genius"

Home Cinema Choice uppskattar att man försökt göra Toshiba 40PW13 snygg, med fina kurvor och en attraktiv design. När det gäller in- och utgångar så erbjuder den bara standardutbudet och testaren saknar främst en komponentvideo-ingång samt fler RGB. Positivt är att du kan koppla in en subwoofer. Menyerna är lätta att använda och förstå. Däremot är testaren missnöjd med konvergenssystemet. Inställningarna måste göras manuellt, och det tar tid att få bilden skarp. Dock finns andra kvaliteter hos den här produkten såsom detaljer, färger, kontrast med mera, när man väl får till inställningarna. Väldigt bra bild men det är lite flimmer i hörnen vid ljusa bilder och det verkar överlag vara svårt att få bra bild i ljusa rum eller dagsljus. Gällande ljudet är det däremot positiva reaktioner och dessutom är basen oväntat bra. Mycket TV för lite pengar menar testaren sammanfattningsvis.

Källa: Home Cinema Choice, okt 2001
Essential Home Cinema, nr 7 2001
Home Entertainment, aug 2001
What Video & TV, okt 2001

Essential Home Cinema

"Big and basic"

Essential Home Cinema tycker att Toshibans trista utseende dessvärre går samman med produktens andra TV-produkter. Bakprojektion är ändå det billigaste alternativet om du kräver stor bild, men denna TV är ändå allt annat än upphetsande. Testaren vill ha fler RGB-uttag och kommenterar att bilden är bäst rakt framifrån och mycket sämre från sidorna. Ljus förstör mycket av bildkvaliteten så tittaren bör ha det mörkt i rummet för ett bättre resultat. I övrigt anser testaren att mörka färger är ett generellt problem, men ljusa färger är fantastiska. När det gäller högtalarna tycker Essential Home Cinema att de gör bra ifrån sig, med bra styrka och djup. Annars är detta en högst vanlig apparat som inte ger ett speciellt imponerande intryck.

Home Entertainment

"Has a lot of useful home cinema functions"

Home Entertainment kommenterar främst att det är en nödvändighet att ställa in färg, ljus och kontrast väldigt noga innan man använder Toshiba 40PW13. Men produkten har en rad användbara funktioner för hemmabio samt alla nödvändiga in- och utgångar. När man väl ställt in bilden anses den vara OK men ganska mjuk. Dessutom finns tendenser till en röd hinna över bilden som är svår att få bort och färgen är i allmänhet väldigt varmtonad. Det är också negativt att man måste sitta rakt framför TV:n, annars förlorar bilden väldigt mycket av sin färg och styrka. Ljudet får beröm och passar till den stora skärmen på ett vettigt sätt. Home Entertainment tycker att TV:n är bra och stabil men gör egentligen inget utöver det vanliga.

What Video & TV

"Offers genuinely cinematic bigscreen thrills"

What Video & TV anser att designen hos Toshiba 40PW13 är elegant och det gör den trevlig att titta på. Däremot är det dåligt med funktioner och testaren saknar en utgång för komponentvideo, liksom någon form av surround-ljud samt fler ingångar med RGB. Vidare saknas ett automatiskt konvergenssystem för att ställa in färger och dylikt. Bilden känns mer instabil än hos andra modeller, även om färgerna är väldigt naturliga. Återgivningen av färgerna blir väldigt bra, bara man lyckas med det manuella konvergenssystemet. Däremot blir bilden väldigt begränsad när det gäller att kunna se den från sidan. Ljudet är bra med brett register och testaren undrar om en extern sub egentligen behövs. Det kan bli störningar på bilden i mycket ljusa scener, men har du lite mörkare i rummet så löser det sig. Trots att det finns få funktioner och lite småsaker att anmärka på gällande bilden, är detta Toshibas mest attraktiva bakprojektions-TV just nu, en bioliknande skärm till ett extremt bra pris.

Cirkapris: 27500 kronor

Produktfakta: Toshiba 40PW13 är en bakprojektions-TV med en skärm på 40 tum. Bildformatet som används är widescreen med ett förhållande på 16:9. Bildfrekvensen ligger på 50 Hz och anslutningarna som finns är tre Scart (en RGB), 2 S-video samt Stereo audio - och composite videoingångar. Även en utgång för subwoofer och ingång för RF finns. Ljudet kommer från Nicam stereo, och du har möjlighet att kontrollera DVD-spelaren från fjärrkontrollen som medföljer. Det finns två inbyggda högtalare. Toshiba 40PW13 är 960x1124x468 mm stor och väger 78 kg.

Modell: Toshiba 40PW13