Sök
Toshiba 32ZD26P

Toshiba 32ZD26P

Snygg utanpå och inuti

2002-08-08

Toshiba 32ZD26P är en 32 tums TV som får beröm av testarna för sin fina bildkvalitet, särskilt om man använder den utmärkta komponentingången med progressive scan från DVD.
Testkälla Betyg Kommentar
EyeFi 90/100 "Frapperende dybde i bildene"
Essential Home Cinema 4/5 "Delivers smart performance"
What Video & TV 4,5/5 "Toshiba has done it again"
What Hifi 5/5 "Excellent picture"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare är imponerade av bildåtergivningen och skärmen får beröm för djup, färgåtergivning och detaljrikedom. Eftersom TV:n har äkta progressive scan blir bilderna från en DVD-spelare med motsvarande utgång oöverträffade. En av testarna tycker att en del snabba bilder ibland kan bli något suddiga, men det upplevs inte som något stort problem. Positivt upplevs också de många möjligheterna för inställning av bildkvalitet som finns. Ljudet anses som tillräckligt, men någon saknar Surroundljud som finns på en del andra apparater i klassen.

EyeFi

"Frapperende dybde i bildene"

EyeFi menar att detta är första gången man ser äkta progressive scan på en TV och testaren upplever det som otroligt snyggt. Toshiba kommer i en platt och ny design som uppskattas av testaren. Bilden har en mycket god upplösning och möjligheterna för finjustering är stora. Via fjärrkontrollen kan man styra alla inställningar. Detta är de bästa bilder man sett på TV från en DVD-spelare, helt befriade från bildlinjer och liknande. Testaren antar att signalnivåerna är lite väl höga från den progressiva utgången i förhållande till vanliga signaler. Man kompenserar genom att dra ner kontrast och färgvärden från DVD-spelaren och bilden blir mer nyanserad och naturligare att se på. Inte helt 3D men djupet i bilden är mycket bra. Toshiba har ljudmässigt en tendens att överlåta en del kommandon till övre delen av basen. Detta kan passa en del programposter men inte alla. Dock skapas överhuvudtaget en fyllig klang menar EyeFi.

Källa: EyeFi 2002/5
Essential Home Cinema 2002/14
What Video & TV 2002/14
What Hifi 2002/aug

Essential Home Cinema

"Delivers smart performance"

Essential Home Cinema anser att skärmen är snygg med en blank och ren frontpanel utan knappar. Stereohögtalarna finns bakom en ensam grill vid skärmens bas vilket ger lite mer höjd på TV:n. Den är enkel att börja använda och många videomöjligheter försäkrar pålitlig koppling medan den automatiska tuningen gör det möjligt att starta TV:n på nolltid. Ljudmöjligheterna är inte lika bra. Skärmen levereras med standardiserad NICAM stereo och trots att det är tillräckligt så kan man inte låta bli att längta efter Pro-Logic och Dolby. Denna svaghet kompenseras dock av en lång lista fördelar med bland annat mycket bra bild. Progressiv bild erbjuder fördelar som lätt kan upptäckas. Vid sidan av en skarp bild får man en solid skala färger utan "påtvingade" toner som en del tillverkare använder för att kompensera bildsvagheter. De mörka bilderna håller imponerande djup och kontrast men ibland behöver de mer flyktiga färgerna ljusas upp en aning. Dock är priset något högt men man får å andra sidan exakt vad man betalar för menar EHC.

What Video & TV

"Toshiba has done it again"

What Video & TV tycker att TV:n har ett elegant utseende i metallic. Kopplingarna är en blandning. Man uppskattar komponentvideoingångar, men är besviken på att enbart en scart har RGB vilket är ett problem för den som inte äger en DVD med komponentutgång. Fjärrkontrollen är enkel att använda och menysystemet är igenkännbart. Man välkomnar Active mode som skapar jämnare rörelser på skärmen. Bilden är skarp och färgåtergivningen är förstklassig. Skärmens största styrka är den digitala bildbehandlingen. Prestandan är mycket bra och krånglar enbart vid fotboll och liknande då springande spelare får ett något suddigt utseende. Active mode skapar inte en lika följsam rörelse som Philips motsvarighet. Vid analoga sändningar kan små prickar uppkomma över vissa färgfält etc. Testaren påpekar även att ljudet inte är att jämföra med bildkvaliteten, men är ändå godtagbart på det stora hela.

What Hifi

"Excellent picture"

What Hifi beskriver skärmens utseende som mycket snygg men insidan som mer tilltalande. Det är tydligt att man har valt att lägga huvuddelen av kostnaden på bilden istället för ljudet. Komponentvideo ingången accepterar NTSC progressive scan från lämplig DVD-spelare, något som gör att bildens kvalitet förbättras. Med progressive scan från spelaren blir bilderna fulla av djup, färg och rikedom. Mörka färger är mycket bra, även hudfärger återges superbt. Ljudet är helt OK. Toshiba har varit ledande i video-optimisering i flera år och denna TV fortsätter på samma stig, skriver What Hifi. TV:n är helt "outstanding" bildmässigt och testaren rekommenderar den utan reservationer för hemmabiofantaster.

Cirkapris: 18800 kronor

Produktfakta: Toshiba 32ZD26P är en 32 tums platt 16:9 skärm med dimensionerna 90x60x55 cm och vikten 54 kg. Skärmen är utrustad med 2x10 watts förstärkare. Digital linjeinterpolation med 576 aktiva bildlinjer. Nicam stereo ljud finns, men dock inte något Surroundljud. Befintliga kopplingar är tre scart varav en RGB, komponentvideo med progressive scan, två stereoingångar och en utgång, S-video, compositevideo samt hörlursjack.

Modell: Toshiba 32ZD26P