Sök
Toshiba 32ZD09B

Toshiba 32ZD09B

Superbild och gott om högtalare

2002-02-06

Är du ute efter en vanlig 32-tums TV med superb bild och ett eget Dolby Digital 5.1-system så är detta ett av de bättre valen just nu menar testarna. Visst är priset högt, men så också betygen.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Entertainment 4/5 "Bulky and well specified"
Home Cinema Choice 4/5 "Radiant pictures"
What Video & TV 9/10 "Best buy"
What Hifi 4/5 "Stunning DVD-results"

Vad tycker testarna?

Även om de flesta tycker lika bra om Toshibas 32-tummare så är vissa mer positiva till bildkvalitet än ljud hos TV:n. De höga betygen talar sitt tydliga språk och detta är en av de bättre 32-tums modellerna i den högre prisklassen. En testare utser den också till Bästa köp. Den mest konkreta nackdelen hos modellen är att det bara finns en RGB-ingång.

Home Entertainment

"Bulky and well specified"

Home Entertainment tycker att detta är ”en riktig ryggknäckare” med subwoofer, centerhögtalare och vanliga fronthögtalare i ett. Dessutom med externa baksatelliter. Och visst låter det bra, särskilt Dolby Digital ljudet är imponerande. Men högtalarna är inte allt, TV:n är välbeställd med kontakter och här framhåller testaren särskilt de högkvalitativa komponentvideo ingångarna som ger oöverträffad bildkvalitet från DVD. Bilden är dock inte riktigt så bra som förväntat i mörkare partier, och det känns ibland som om det skulle ligga ett finmaskigt nät över bilden. Färger och kontrast får dock godkänt och betyget blir högt trots bildmässiga brister.

Källa: Home Entertainment May 2001
Home Cinema Choice June 2001
What Video & TV June 2001
What Hifi July 2001

Home Cinema Choice

"Radiant pictures"

Home Cinema Choice låter sig imponeras av den byggkvalitet som Toshiban utstrålar med sitt rejäla och robusta chassi. Nästa sak som testaren uppmärksammar är ingångar för  komponentvideo. Har du bara en DVD-spelare med motsvarande utgångar så blir det bättre bild än via Scart och RGB, menar HCC. Det finns också en del andra finesser som hjälper till att rättfärdiga det höga priset. Däremot är det dåligt med bara en RGB-ingång och det gamla operativsystemet från Toshiba känns omodernt även om det medför ett extremt enkelt handhavande av TV:n. Trots att denna testare kommer fram till samma resultat vad gäller bilden som Home Entertainment, så delar man ut högsta betyg för bilden som är TV:ns verkliga styrka. Ljudsystemet med Dolby Digital backar visserligen upp bilden bra, men kan inte tävla med ett separat ljudsystem med en dedikerad receiver. Toshiba har vunnit jackpot igen, menar testaren.

What Video & TV

"Best buy"

What Video & TV tycker också att detta är något av en best bland 32-tums apparater som skvallrar om kvalitet under ytan. Under skalet hittar testaren en hel del bra teknik, däribland Toshibas mikrofilter vilket resulterar i oöverträffade färger som imponerar gång på gång. I motsats till föregående testare så tycker man här att bilden överträffar ljudet. Det är inget fel på kvaliteten i sig, men det känns som att kraften i förstärkaren inte räcker till alla gånger. Listan på finesser är inte alltför diger, men man ska inte låta sig avskräckas från köp för det. Detta är ett flaggskepp även om den termen härrör från den fina bilden snarare än finesserna, och på lång sikt är detta det mest betydelsefulla hos en TV menar testaren.

What Hifi

"Stunning DVD-results"

What Hifi är ungefär lika positiva till denna 32-tums TV som övriga testkällor, med reservation för att bilden är perfekt om du ser en DVD-film, men inte lika bra vid vanliga TV-sändningar. Även till det yttre är det en attraktiv TV med OK anslutningsmöjligheter och att ställa in kanalerna är inga som helst problem. Det gäller bara att ställa ner fabriksinställningarna för ljusstyrka, färg och kontrast som står alldeles för högt. Filmljudet är mycket bra, oberoende av filmtyp. Testaren jämför Toshibas TV med sju andra 32-tummare och denna TV kommer på delad andraplats efter Hitachis 50hz-modell och en dyrare Philips-TV med 100 hz.

Cirkapris: 24600 kronor

Produktfakta: Toshiba 32ZD09B är en 32-tums bildrörs-TV med inbyggd Dolby Digital 5.1 och centerhögtalare, subwoofer samt externa bakre satellithögtalare. Ingångarna inkluderar komponentvideo samt de vanliga S- och kompositvideo, 3 st scart varav 1 med RGB, optiska och koaxiala digitala inputs med mera. Bildröret använder 100hz-teknik med ett mikrofilter som förbättrar färgseparationen. Det finns vidare autotuning, flera olika ljudinställningar, timer och digital brusreducering. TV:n har måtten 919x568x526 mm och väger 60 kg.

Modell: Toshiba 32ZD09B