Sök
Thomson 61DSZ644

Thomson 61DSZ644

Ljusstark bioskärm

2005-03-03

Testarna anser att bilden är bra hos denna DLP-projektions TV, men ljusspillet är störande. Med ett inköp i denna prisklass skall man inte behöva kompromissa, är omdömet.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 75/100 “Ein Design-Highlight”
What Video 3/5 “Light intrusion is a big price to pay”
Home Cinema Choice 4/5 “Light intrusion issues”

Vad tycker testarna?

Samtliga anser att skärmen uppvisar en bra och skarp bild med utmärkta färger. Två av testarna ser dock stora problem med det ljusspill som uppstår i nedre skärmkant och som är särskilt störande när skärmen används i ett mörkt rum. Den tredje testaren upplever inget problem utan anser att skärmen är mycket bra och står sig väl i konkurrensen.

Video

“Ein Design-Highlight”

Video menar att skärmen utan problem behärskar alla HDTV-format på ett suveränt sätt. Bilden är mycket bra med kraftig skärpa och mycket bra färgåtergivning, något som gör detta till ett hett villebråd för riktiga hemmabioentusiaster. Tittar man på skärmen från sidorna eller ovanifrån tappar bilden genast kontrast vilket är ett klart minus. Testaren menar emellertid att denna skärm på det hela taget övertrumfar åtskilliga konkurrenter på marknaden inräknat flera plasmaskärmar. Skärmen får utmärkelsen ”Kauftipp”.

Källa: Video jan 2005
What Video nr 291
Home Cinema Choice mar 2005

What Video

“Light intrusion is a big price to pay”

What Video anser att designen är imponerande men det är också på grund av skärmens platta design som totalbetyget dras ned. Bilden projiceras på en spegel och vidare på skärmen. På grund av placeringen på spegeln märker man tydliga ljusspår i nedre kanten av skärmen vilket är irriterande när man tittar på en film med svarta ramar. För bästa resultat skall skärmen därför monteras på en vägg. Annars är detta en bra produkt, detaljrikedomen och färgåtergivningen är mycket god och bilden saknar eftersläpningar. Ljudet är bra så länge det inte är för högt, då uppstår en hel del bakgrundsljud. Testaren undrar avslutningsvis hur tillverkaren kan ha släppt igenom ljusspåren i produktionen eftersom de uppenbarligen inte ska finnas där.

Home Cinema Choice

“Light intrusion issues”

Home Cinema Choice påpekar att skärmen är tunn nog att utan problem kunna hängas på väggen, men den kan också stå för sig själv på golvet. Fjärrkontrollen är utmärkt. Ett stort minus med skärmen är att man hela tiden ser ljusspill från DLP-lampan undertill. Tittar man på vanlig TV är effekten minimerad, men tittar man på DVD eller liknande är det mycket störande. I övrigt är färgen utmärkt och detaljåtergivningen är mycket bra. Bäst resultat får man via DVI vilket ger biolika resultat. Ljudet är bra även om det inte riktigt räcker till vid filmer. Man kan visserligen minimera intrycket av ljusspillet genom väl genomtänkt placering, men för en produkt till ett sådant pris skall man inte behöva kompromissa, anser testaren.

Cirkapris: 80000 kronor

Produktfakta: Thomson 61DSZ644 är en 61 tums DLP-projektions TV med HiPix hantering. Upplösningen är 1280x720 pixlar. Skärmen har progressive scan via komponentvideo samt Virtual Dolby Surround/Dolby Pro-Logic II. Högtalarna ger 2x20 watt plus 40 watt subwoofer. Befintliga anslutningsmöjligheter är DVI, tre scart (en RGB), RF in, två L/R ljud in/ut, komponent in samt komposit in. Dimensionerna är 1570(b)x1220(h)x174(d) mm och vikten är 56 kg.

Modell: Thomson 61DSZ644