Sök
Test - Samsung UE55D8005

Test - Samsung UE55D8005

En fulländad tv-upplevelse

2011-05-20

55 tum, led, och 3D i en ultratunn exklusiv designmodell. Det är svårt att inte låta som en säljare när man beskriver denna tv och det tar inte slut här. Men med ett pris på närmare 30 000 kronor så bör tv:n prestera det lilla extra.

Samsung UE55D8005_betyg

Smakfullt intryck
Det första man möts av är en stilren och tidsenligt design, dessutom är den tunn. Den mäter knappt 30 mm utan stativet. Ramen är också den näst intill obefintlig och detta gör att fokus läggs på tv:ns viktigaste del, själva bilden. Och bilden, den är fantastisk. Svärtan är verkligen svart och färgerna naturligt klara och levande vilket även syns i 3D. För att 3D-effekter ska upplevas ordentliga krävs i regel en stor bildyta vilket denna modell uppfyller. Detta tillsammans med tekniken gör att 3D:n i tv:n blir mycket bra och övertygande. Det medföljande 3D-glasögonen är lätta och bekväma och de känns knappt när man bär dem, dock är det lite väl snålt att det bara ingår ett ynka par.

Samsung UE55D8005_4

Bildförbättring
Exakt hur bra bilden blir beror naturligtvis på vilken källa man har, men även tv-program i standardupplösning blir bra. Delvis tack vare de olika bildförbättringsinställningarna. På äldre Samsung-modeller kunde denna typ av förbättringar faktiskt förstöra bilden (genom att platta till skärpedjup, smeta ut färgerna med mera), men i denna modell fungerar de. Om man ändå föredrar en renare och omanipulerad bild så har man möjligheten att stänga av dessa extrafunktioner.  Överlag finns många möjligheter att ställa in både bild och ljud. Uppskattas inte fabriksinställningarna kan man tillbringa många timmar med att finjustera sitt eget favoritläge.

Bäst blir bilden med en högupplöst källa och det finns många ingångar att välja mellan. Man kan exempelvis koppla in en blu-ray via hdmi eller se på kanaler från bland annat parabol eller kabel via inbyggd mottagare. Tv:n fungerar även som mediahub, vilket gör att man kan få sin musik, sina bilder eller filmer strömmade, med eller utan tråd, från exempelvis en dator i sitt lokala datornätverk. Tv:n har dessutom flera usb-ingångar, dock är den lite känslig för vilken sorts usb-disk som kopplas in. Ingen av de usb-enheter som fanns tillgängliga under testet dög till att använda för tv:ns inbyggda inspelningfunktion. Denna utlovar exempelvis pausning i pågående tv-sändning, förprogrammerade inspelningar av kommande program med mera. Detta kan vara värt att tänka på innan man skaffar en disk för just detta ändamål. Tv:n var mindre känslig när det gällde att spela upp från usb även om den inte klarade av alla. Bäst och enklast gick det att strömma materialet via nätverket. Med nätverket inkopplat får man även tillgång till alla de internetrelaterade applikationer och funktioner som tv:n har.

Inte som en tv från förr
Applikationerna förhöjer upplevelsen och funktionaliteten, förutom spel och tillgång till sociala nätverk, kommer man åt etablerade tjänster som exempelvis SF Anytime och Skype. Av dessa testades tv4:s betaltjänst (Play premium) och den fungerade felfritt och enkelt. Via den inbyggda webbläsaren fås även tillgång till andra kanalers gratis play-tjänster, även om dessa inte fungerar lika optimalt i den lite långsamma webbläsaren. Lägg till en konstant tillgång till Youtube så behöver man aldrig titta på vanliga tv-sändningar igen.

Få ut mer med kommande fjärrkontroll
Bäst behållning av tv:n, framförallt med alla dess extrafunktioner, lär man få med den kommande fjärrkontrollen RMC30 från Samsung som köps till separat. Även om den medföljande kontrollen erbjuder allt så blir det snabbt omständligt att skriva längre texter eller surfa via en vanlig sifferknappsats. RMC30 ser däremot ut som vilken pekskärmsmobil som helst och det går att få fram ett vanligt qwerty-tangentbord på den. Fjärrkontrollen fungerar annars som en multifjärr för att styra alla prylar i hemmet och kan även användas som en extra tv i miniformat. Vissa av fjärrfunktionerna kan fås genom att ladda ned en gratis applikation till sin Android-telefon eller Iphone. Men smakar det så kostar det, cirka 2 700 kronor kostar den.

Samsung UE55D8005_7Bilden är alltså fantastisk, funktionerna och möjligheterna för att spela upp alla tänkbara typer av media från valfri källa likaså. För att förvandla hemmet till en bio är en fristående ljudanläggning ett måste, men det inbyggda ljudet är över förväntan för en sådan slimmad design. Slutsatsen blir att detta är en mycket
kapabel modell som höjer ribban för tv-apparater.

Så gjorde vi
Tv:n testades under en dryg veckas tid, med olika källor och typer av bild- och ljudmaterial.  Produkten har sedan betygsatts utifrån kriterierna kapacitet, kvalitet, design, funktioner och prisvärde.

Om produkten
Skärmstorlek: 55 tum
Upplösning: 1920x1080
Dynamisk kontrast: Mega contrast
Ljud: Dolby Digital Plus / Dolby Pulse
Ljudutgång (rms): 15wx2
In-och utgångar: hdmi, usb
Cirkapris: 28 000 kronor

Läs mer på www.samsung.com

Av: Oscar Degard