Sök
Test - Philips DesignLine 42PDL7906

Test - Philips DesignLine 42PDL7906

Uppseendeväckande diskret

2011-11-10

Philips fortsätter att producera vita tv-apparater med Ambilight. Smartson testar 42PDL7906T och finner att serien DesignLine lever upp till namnet.

Betyg-Philips-42PDL7906
Det är en elegant skapelse, Philips 42-tums led-tv från deras serie "DesignLine Edge". En tunn vit kant ackompanjeras av en ännu tunnare genomskinlig plastkant vilket ger en flytande känsla till tv-bilden. 42PDL7906 upplevs som en elegantare variant av den för några år sedan så uppmärksammade ”lamp-tv:n” Aurea, men nu för tiden är ljusshowen något mer begränsad till en mer modest Ambilight-effekt.

pdl_ambi

Lättanvänd
Handhavandet är överlag logiskt och installationen är enkel att följa. Den innefattar givetvis kanalinstallation, men även "välj din egen bild" där man på ett optikerlikt tillvägagångssätt får jämföra två bilder och välja den man gillar bäst. Den slutgiltiga bilden jämförs sedan med en variant som skall vara mest energieffektiv och man får välja vilket alternativ man önskar. Bilden, åtminstone med högupplöst bildmaterial, är riktigt bra. Skarp och god färgåtergivning, utan att gå till överdrift. Skulle någon del av tv:n vara svårförståelig erbjuds tydliga hjälpinstruktioner direkt i tv:n.

Det finns även ett par olika ljudval. Ljudet är överlag brett och upplevs som helt okej, men ibland märks det att högtalarpositionen bakom skärmen inte är helt optimal. Vid byte av bildläge hände det någon gång att ljudet föll bort, men det kom tillbaka efter ett kanalbyte.

Måla väggen med ljus
Ambilight-versionen i tv:n går under namnet Spectra 2. Vid installation får man möjlighet att ställa in vilken väggfärg som finns bakom tv:n, så att man skall få ut maximal upplevelse av lamporna.

Placerad på det medföljande stativet får tv:n en lätt bakåtlutad vinkel (6 grader). Mycket likt hur vissa av Sonys nyare tv-modeller tiltas. Det är en ganska diskret lutning och personligen ser jag, vid tv-tittande, ingen direkt för- eller nackdel med detta jämfört med en vanlig helt rak skärmplacering. Däremot rent designmässigt i vardagsrummet ger det ett trevligt intryck.

Mobil fjärrkontroll
Fjärrkontrollen är en liten lätt och plastig historia med tydliga menyknappar. Gillar man inte designen kan man alltid använda en Iphone eller Androidtelefon med applikationen Philips MyRemote. Detta förutsätter dock en nätverksanslutning för såväl mobiltelefon som tv. Vi testade med Iphone. Man kan växla mellan ett swipe- eller ett tap-läget och det var i vissa fall nästan trevligare att använda telefonen än den medföljande kontrollen för att styra tv:n.

remote_pdl

Passiv 3d och internetfunktioner

Tv:n har det mesta man kan förvänta sig idag. Förutom vanlig (bra) tv-återgivning även 3d-kompatibiltet och en väl fungerande internetanslutning, trådlöst eller med sladd. Philips har för övrigt två 3d-tekniker i sina nyare tv-modeller. Dels Easy 3D, som använder passiva polariserande glasögon, likt hur 3d fungerar på dagens biografer. En mer avancerad variant kallas för 3D Max och använder aktiva glasögon för synkronisering med tv:n. I DesignLine används den enklare passiva teknologin. En fördel med de passiva glasögonen som följde med i tv-lådan är att de är otroligt lätta (de väger in strax under 20 gram) och bekväma. En annan är prislappen, för extraglasögon får man idag lägga ut runt 200 kronor.

glasogn_pdl

Via onlinetjänsten Net-tv går det att hämta hem filmer och man uppmanas att sätta in ett sd-kort i minneskortsläsaren för detta ändamål. För att pausa direktsänd tv är det bara att ansluta en usb-disk. Vi testade tv:n i ett rum med trådbundet internet, men även med en ganska trött trådlös uppkoppling blev resultatet vid uppspelning av hd-filmer via Vimeo över förväntan.

pdl_11

Appar för Vimeo, Facebook och Youtube i all ära. Så länge de olika kanalernas Play-tjänster inte finns representerade sjunker användbarheten för tv-appar något, även om det inte enbart är ett problem för Philips tv-modeller. En trevlig detalj på 42PDL7906 är dock att man har möjlighet att fortsätta se sitt program infällt i ena hörnet, trots att man är inne och fixar med Net-tv-menyerna.

Bra köp?
Philips 42PDL7906 är en mycket bra tv överlag som inte skäms för sig på tv-hyllan, rent estetiskt. Det känns som en mellanmodell i ordets trevligare bemärkelse. Man har valt att utrusta den med viktiga funktioner som förenklar användandet, samt valt bort de dyraste teknikalternativen som (flertalet) kanske ändå inte använder. Att man även skickar med en kabelkanal i tyg får väl ses som en ren bonus.

pdl_bak


Specifikation
Storlek: 42 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Avkodning: Dvb-t mpeg 2/4. Dvb-c mpeg 2/4
Kontrast: 500000:1 dynamiskt
Responstid: 2 ms
Uppdateringsfrekvens: 400 Hz
Effektförbrukning/standby: 62 watt / mindre än 0,15 watt
Mått: 1192x749x265 mm inkl stativ
Vikt: 28,1 kg inkl stativ
Cirkapris: 13000 kronor
Kundkontakt: www.philips.se, 08-57929100