Sök
Test - Philips 58PFL9955H 21:9

Test - Philips 58PFL9955H 21:9

Bred, bredare, dyrast

2011-01-11

Philips uppdaterar sin förlängda bredbildstv med formatet 21:9, genom att slänga in både led och 3D-funktionalitet. Men lever den upp till prislappen på 50 000 kronor?

58PFL9955H-bet

 

Det är onekligen en rejäl pjäs som levereras till oss på kontoret i Stockholm. Förpackad i en låda stor som en ytterdörr gäller det att inte vara trångbodd för att uppleva denna lyx-tv från Philips. Efter att ha tagit hjälp av en kollega att lyfta den på plats på det medföljande bordsstativet (ja, det krävs två personer) kopplar vi in strömsladd, blu-ray och startar. Redan här upplever vi en viss fördröjning innan vi får bild och när vi börjar fumla med den aningen klumpiga fjärrkontrollen för att hitta ingångsväljaren, inser vi att den enkla fjärrkontrollen inte alls är speciellt enkel. Att helt undvika text och ersätta den med symboler som knappt går att tyda, verkar vara Philips nya gebit och detta är säkerligen en vanesak, men enligt mig ett stort minus. Att betala 50 000 kronor för en tv och inte få med en bättre fjärrkontroll är inget annat än bakläxa för Philips!

58PFL9955H-remote

Efter att ha velat omkring i kryptiska menyer som dessutom tar god tid på sig att reagera för att utföra valda aktion, får vi till slut bild. Som standard är den väldigt boostad i färger och kontrast och det är inget som är specifikt för just Philips, utan är mer eller mindre standard för alla tillverkare för att överglänsa varandra när de står uppradade i butiksmiljö. Vi sänker dock alla staplar en aning trixar till bilden lite och upplever att bilden blir bra. Faktiskt mycket bra. Färgerna är rikliga och det är en riktigt bra studs i bilden. Törs faktiskt påstå att bilden som erbjuds vid vanlig 2D är det bästa jag någonsin sett.

Trots att den bygger på led-teknik, så är den inte lika tunn som konkurrenternas diton. Märkligt kan tyckas, men faktum är att det är två helt olika led-tekniker, där Philips valt att placera lysdioderna rakt bakom, vilket medför en viss tjocklek. Resultatet är dock jämnare färger och bättre svärta och kontrast, än när man placerar belysningen i kanterna som är den vanligaste tekniken när det gäller led. För min egen del spelar det ingen som helst roll om min tv är en centimeter, eller tre centimeter i tjocklek, bara bilden är bra och i fallet med denna modell är den alltså sanslöst bra.

58PFL9955H-tv

Bilden i tre dimensioner
Philips 9955 största försäljningsargument enligt de väldressade affärskonsulterna på Philips, torde ändå vara dess möjlighet till att spela upp 3D och visst har både tillverkare av hårdvara, som filmregissörer och filmbolag satsat på att denna teknik ska slå igenom. Visst är det alltid fräckt med ny teknik och 3D är jättefräckt - i typ tio minuter. Sen får jag ont i huvudet och stör mig på artefakter i bilden där man aldrig någonsin kan fokusera blicken riktigt ordentligt. Att glasögonen som skickas med denna tv dessutom är så obekväma att att du vill slita av dig själv både glasögon och hår efter en stund, gör inte saken bättre. Vissa klipp ser dock helt okej ut och det är uteslutande de animerade filmerna. Jag tror dock på 3D-revolutionen, men inte så länge som filmerna ser ut som de gör och med tvånget att bära både obekväma och fula glasögon kvarstår. Testglasögonen hade dessutom väldigt störande reflektioner i bakkant av glasen, alltså från det hållet man tittar och effekten blir lite som de spionsolglasögon man hade som barn, för att kunna spana bakåt och i sidled, förutom att det i detta fall bara irriterar.

58PFL9955H-glasses

Låt nu inte min dissning av 3D skrämma bort dig som potentiell köpare. Det är långt ifrån Philips fel att 3D ser ut som det gör idag. Tekniken är fortfarande i sin linda och det är trots allt positivt att de försöker. Sony och Panasonic har också 3D-modeller och där måste jag ändå säga att Panasonic är de som kommit längst, men även där finns kravet på obekväma glasögon. Den dagen vi kan se 3D utan glasögon, är den dagen jag överväger att köpa en 3D-tv för just effektens skull.
Något jag uppmärksammat vid testet är att ljudet i tv:n är mycket bra. Det sitter två större element i bakstycket av tv:n, som flera felaktigt kallar för subwoofers. För min del skulle det inte gå för subwoofers, då det kräver betydligt större och mer långslagna element, men klart är att dessa två extrahögtalare ger en väldigt fyllig och bra ljudbild. Faktiskt i klass med många enklare hembiopaket.

Slutsats
Är du rik som ett troll och vill ha en bredare tv än din granne? Isåfall är det ett tveklöst bra köp. För oss vanliga dödliga så kan jag inte motivera det höga priset på nästan 50 000 kronor. Titta hellre på Philips billigare alternativ, då dessa är bättre köp.

Så gjorde vi
Modellen har testats i vardagsrum i olika belysningar. Från dagsljus till dunkel belysning, både med och utan ljuskällor i rummet. Filmmaterial som testats är digital-tv från boxer, blu-ray med både 2D och 3D.