Sök
Test - Panasonic TX-P50VT20E

Test - Panasonic TX-P50VT20E

Svart plasma

2010-06-03

Panasonic är en av få tillverkare idag som ännu inte övergivit plasmatekniken och de är inte sena med att modernisera och utveckla den genom att kombinera den med spännande 3d-teknik.

Modell Betyg Pris Kommentar
Panasonic TX-P50VT20E 18 29000 Svart plasma

Så gjorde vi

Vi testade modellen i ett vardagsrum, både med hd- och sd-sändningar, samt 3d. Flertalet testare fick sedan sätta egna betyg och omdömen på produkten.

Första intryck
Det är ingen liten pjäs vi fått in på test och med tanke på alla supertunna led-tv som finns idag, är Panasonics decimetertjocka plasma rejält stor och otymplig. Väl på plats kommer den mer till sin rätt med ett relativt smäckert yttre. Personligen tycker jag att Panasonic borde förnya sitt designspråk en aning, då svart pianolack känns väldigt gjort idag 2010. Fjärrkontrollerna skulle heller inte skadas av ett designlyft. Detta är väl förmodligen en smaksak, men enligt mig ligger de långt efter andra tillverkare på den här fronten.

Bilden och ljudet

Bilden är som vanligt med Panasonic, mycket bra. Färgerna är krispiga och rena och det är inte något som tyder på distortion någonstans och den medföljande demoskivan med 3d-material och dess aktiva glasögon ser oerhört häftigt ut. Till skillnad från Samsung som har vissa problem med skuggor i bilden, är denna modell så gott som helt befriad från detta problem. Något som inte är på topp är själva glasögonen, som är väldigt tunga och obekväma. Det är inte alls fröjdefullt att ha dessa på nästippen. Att se en hel film på detta sätt kan inte rekommenderas. 

Svärtan imponerar

I övrigt är svärtan något av det bästa som går få tag på idag. Det är lätt att bli förblindad och imponerad över svärtan hos vissa lcd-modeller, men nyare plasma-tv har bara förbättrat något som tidigare alltid varit bra. Om svart varit svart sedan tidigare, gör Panasonics nya Infinite Pro-panel att det blir om möjligt ännu bättre svärta. Ljudet är dock inget märkvärdigt, men heller inget direkt att anmärka på och tanken med de flesta platta tv-apparater idag är man ska komplettera med separat ljudanläggning.  Det är ganska logiskt med tanke på att tillverkarna vill tjäna mer pengar och speciellt om du köper ljudsystem från samma tillverkare.

Nackdelar

Som tidigare nämnt är glasögonen inte de bästa och 3d-tekniken behöver några år på sig för att komma till sin rätt, utöver detta finns det vissa andra svagheter. Reflektioner i skärmen är ett bekymmer och det gäller alla modeller från Panasonic. Men har man ett mörkt rum och undviker en direkt ljuskälla mot tv:n är kanske inte detta ett problem. Strömförbrukningen är också en aspekt att tänka på och det är ingen energisnål pjäs direkt. Här får Panasonic tänka om, om man nu vill vara en seriös aktör och deltagare i dagens miljödebatt. 

Bra köp?

Med en prislapp på nästan 30.000 kronor kan den tyckas dyr, men för de pengarna får du en väldigt kompetent tv med möjligheter till 3d. Personligen tycker jag inte att man köper denna modell för endast 3d-funktionerna, utan för att den ger så fantastisk bild i övrigt. Har du råd, så lägg till denna modell på listan över potentiella köp. 

Betyg
Bildkvalitet 5
Ljudkvalitet 3
Design 3
Prisvärde 3
Funktion 4
Summa 18/25